Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem bez klimatyzacji do CRO????

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcold
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcold » 11.03.2005 11:13

Tak, tak czytaja i we Francji .Witam Krakuscity i pozostalych forumowiczow.Glownie dzieki waszej pomocy postanowilem ,ze w tym roku jade do Chorwacji choc mialem w planie Lazurowe wybrzeze we Francji.Miejsce chyba wybralem typowe dla nowicjuszy -CIOVO.
A wracajac do postu Urbandi to goraco polecam klime w samochodzie, ale z regulacja elektroniczna .Manualna klima jest moim zdaniem nie praktyczna pod wzgledem zakresu regulacji(przewaznie trzy pozycje nawiewu)temperatury ,bo zeby utrzymac staly poziom wew niezle trzeba sie napracowac regulatorem.
Pozdrowienie ze strajkujacego Paryza :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 11.03.2005 11:48

Ja akurat mam manualną bo taka była limitowana seria XsaryII ale "lepszy rydz niż nic".
Strajkujcie jak musicie.
Pozdrawiam :)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 11.03.2005 12:49

urbandi napisał(a):Dzięki za podpowiedzi!. Opcja z owiewkami obecnie najbardziej do mnie przemawia tym bardziej, że przeczesałem caly inter w poszukiwaniu jakiś przenosnych-samochodowych klimatyzatorów lub czegoś podobnego i NIC!! :? słyszałem także o takiej metodzie wilgotnych ręczników na oknach..ale nie znam opinii na ten temat...może ktoś to testował? :D
Pozdrawiam..

Miałem krótki kryzys w czasie drogi (ok. 1h) i pomogło zatrzymanie nie w Karlovacu (na wylocie) na stacji benzynowej i schłodzenie karku zimna woda nad umywalka- to stawia na nogi.

Piotr
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 11.03.2005 12:51

Marcold napisał(a):Tak, tak czytaja i we Francji .Witam Krakuscity i pozostalych forumowiczow.Glownie dzieki waszej pomocy postanowilem ,ze w tym roku jade do Chorwacji choc mialem w planie Lazurowe wybrzeze we Francji.Miejsce chyba wybralem typowe dla nowicjuszy -CIOVO.
A wracajac do postu Urbandi to goraco polecam klime w samochodzie, ale z regulacja elektroniczna .Manualna klima jest moim zdaniem nie praktyczna pod wzgledem zakresu regulacji(przewaznie trzy pozycje nawiewu)temperatury ,bo zeby utrzymac staly poziom wew niezle trzeba sie napracowac regulatorem.
Pozdrowienie ze strajkujacego Paryza :D

Jak to? przecież siłe nadmuchu reguluje ilośc pozycji dmuchawy w aucie.... a temperaturę reguluje sie plynnie regulatorem temperatury (tym samym co ogrzewanie) - przynajmniej tak jest w Vectrze...

Piotr
Marcold
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcold » 11.03.2005 13:09

Piotr Lutynski napisal:
Jak to? przecież siłe nadmuchu reguluje ilośc pozycji dmuchawy w aucie.... a temperaturę reguluje sie plynnie regulatorem temperatury (tym samym co ogrzewanie) - przynajmniej tak jest w Vectrze...

Piotr
A skad wiesz jaka temp ustawiasz ? W manualnej ustawiasz na wyczucie ktore bywa zgubne ( oganizm przyzwyczaja sie i masz zludzenie ,ze jest za cieplo wiec podkrecasz klime itd a potem szok termiczny i choroba gotowa)Mialem Opla Vectre to troszeczke wiem na ten temat ,teraz mam Zafire i jest jeszcze lepiej :D
pozdrawiam krawaciarzy
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 11.03.2005 14:20

Marcold napisał(a): A skad wiesz jaka temp ustawiasz ? W manualnej ustawiasz na wyczucie ktore bywa zgubne ( oganizm przyzwyczaja sie i masz zludzenie ,ze jest za cieplo wiec podkrecasz klime itd a potem szok termiczny i choroba gotowa)Mialem Opla Vectre to troszeczke wiem na ten temat ,teraz mam Zafire i jest jeszcze lepiej :D
pozdrawiam krawaciarzy

A jakie znaczenie ma wybrana temperatura w automacie na odczucia organizmu ? Jak jest 20 st. C to jest ok, a jak 18 to już źle ? Ważniejsze chyba jest ustawienie kierunku nawiewu. Niestety, wiem to z autopsji.
PZDR
urbandi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbandi » 11.03.2005 14:51

Markold-Jak nie byłeś w Cro!...to musisz tam pojechać!! :!: W ubiegłym roku zdarzyło mi sie przejeżdzać przez Lazurowe wybrzeże i jeśli chodzi o walory naturalne ,piękno terenów, to Chorwacja zdecydowanie górą . Zresztą jak pierwszy raz zobaczysz-poczujesz ten niespotykany nigdzie indziej lazur wody..temperaturę, to sie zakochasz :D Zresztą masz mój przykład...kto normalny jechałby taki kawał drogi w upałach pojazdem bez klimy???? :D
A ja wiem , że i tak tam kolejny raz pojadę, nawet wozem drabiniastym :D ( z klimą :) -pozdrawiam
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 11.03.2005 15:01

urbandi napisał(a):Markold-Jak nie byłeś w Cro!...to musisz tam pojechać!! :!: W ubiegłym roku zdarzyło mi sie przejeżdzać przez Lazurowe wybrzeże i jeśli chodzi o walory naturalne ,piękno terenów, to Chorwacja zdecydowanie górą . Zresztą jak pierwszy raz zobaczysz-poczujesz ten niespotykany nigdzie indziej lazur wody..temperaturę, to sie zakochasz

Zdecydowanie potwierdzam. Tak się składa, że raz spędziłem urlop we Francji (Port Gruissan k. Narbonne) i więcej nie popełnię takiego "błedu". Nie ma porównania: atmosfera, klimat, morze i ludzie. To wszystko o wiele lepiej wypada w wydaniu chorwackim.
PZDR
Marcold
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcold » 11.03.2005 17:09

krystek napisał(a):
Marcold napisał(a): A skad wiesz jaka temp ustawiasz ? W manualnej ustawiasz na wyczucie ktore bywa zgubne ( oganizm przyzwyczaja sie i masz zludzenie ,ze jest za cieplo wiec podkrecasz klime itd a potem szok termiczny i choroba gotowa)Mialem Opla Vectre to troszeczke wiem na ten temat ,teraz mam Zafire i jest jeszcze lepiej :D
pozdrawiam krawaciarzy

A jakie znaczenie ma wybrana temperatura w automacie na odczucia organizmu ? Jak jest 20 st. C to jest ok, a jak 18 to już źle ? Ważniejsze chyba jest ustawienie kierunku nawiewu. Niestety, wiem to z autopsji.
PZDR

Ok nie mam zamiaru klocic sie z wami na temat klimy.Samochody mialem bez ,z manualna i teraz z elektroniczna wiec na temat odczucia temperatury cos tam wiem .Nawiew oczywiscie gra duza role ale roznica pomiedzy manual a elekrtonik jest taka? ze w manual nie mozna ustawic stalej temp w samochodzie i tylko o to mi chodzilo zreszta kazdy gospodarz chwali swojego konia.Co do krytyki Francji to sie z tym nie zgodze zawsze sa plusy i minusy jak zreszta wszedzie .Bylem kilka razy na Lazurowym wybrzezu zjezdzilem troche cala Francje dla mnie rewelacja teraz kojej na Chorwacje obym mial podobne mile wspomnienia.
Pozdrawiam :D
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 11.03.2005 18:03

Marcold napisał(a):Ok nie mam zamiaru klocic sie z wami na temat klimy.Samochody mialem bez ,z manualna i teraz z elektroniczna wiec na temat odczucia temperatury cos tam wiem .Nawiew oczywiscie gra duza role ale roznica pomiedzy manual a elekrtonik jest taka? ze w manual nie mozna ustawic stalej temp w samochodzie i tylko o to mi chodzilo zreszta kazdy gospodarz chwali swojego konia.

Tu nie chodzi o "darcie kotów", z pewnością automat jest lepszy. Miałem na uwadze fakt, że w każdym rozwiązaniu ustawia się klimę wg własnego odczucia, a nie temperatury na wyświetlaczu, a elektronika jest pomocna przy utrzymaniu stałej temperatury.

Marcold napisał(a): Co do krytyki Francji to sie z tym nie zgodze zawsze sa plusy i minusy jak zreszta wszedzie .Bylem kilka razy na Lazurowym wybrzezu zjezdzilem troche cala Francje dla mnie rewelacja teraz kojej na Chorwacje obym mial podobne mile wspomnienia.
Pozdrawiam :D

Chodzi o to, żeby ilość plusów była wyższa od ilości minusów, a w przypadku HR tak właśnie jest.
PZDR
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2005 19:27

Ja tam nie mam problemu ;)
Autko nieco po przejściach (Berlingo w kufrze na zakopiance) i jak na Fiata - to już leciwe (7 lat). Klimy oczywiscie zero :d
Jednakze dzielnie mi służy w podróżach do Cro od samego początku - wszystkie wyprawy właśnie nim.
I w kwietniu wygląda na to, że też się z nim zabiorę (to znaczy: nim;)).
Raz mi tylko rękę spaliło na raczka wystawioną przez okno w lipcu w trasie.
Polecam natomiast na drogę zgrzewkę mineralnej i jest cool ;)
Okna jak się da, to otwarte (choć na autostradzie to raczej bez sensu, bo huk ogromny) - najlepiej na przestrzał - to znaczy jeśli po lewej to i po prawej, bo wtedy nie ma ciśnienia i takiego hałasu.

Plumek
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.03.2005 09:10

Marcold napisał(a):Piotr Lutynski napisal:

Piotr
A skad wiesz jaka temp ustawiasz ? W manualnej ustawiasz na wyczucie ktore bywa zgubne ( oganizm przyzwyczaja sie i masz zludzenie ,ze jest za cieplo wiec podkrecasz klime itd a potem szok termiczny i choroba gotowa)Mialem Opla Vectre to troszeczke wiem na ten temat ,teraz mam Zafire i jest jeszcze lepiej :D
pozdrawiam krawaciarzy

Nie pisałem ze znam temperature... ale chodzilo mi o to ze nie jest tak jak ktos pisal ze sa tylko 3 pozycje do regulacji temperatury ale jest większa mozliwośc regulacji poprzez regulacje sily nadmuchu i plynna regulacje wydajnosci klimatyzacji.

Piotr
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 16.03.2005 12:27

Marcold
Bylem kilka razy na Lazurowym wybrzezu zjezdzilem troche cala Francje dla mnie rewelacja

a gdzie jeździsz na Lazurowe ? W mojej okolicy wszyscy polecają - i właściwie nie znają innych miejsc jak - Port Grimoud . Podobno piękna okolica. Ja widziałem ją tylko w necie i bardzo mi sie podoba ! Wiem jednak od znajomych , że Korsyka i włoska Sardynia są fantastyczne. Byłeś ?
S3
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2005 09:55

Czytałem kiedyś artykuł autorstwa lekarza, który pływał na statkach w różnych strefach klimatycznych i badał m.in. wpływ temperatur na funkcjonowanie organizmu człowieka (także przy zmianach miejsca pracy pomiędzy klimatyzowanymi pomieszczeniami i otwartą przestrzenią). Wnioski były takie, że najoptymalniejsza różnica pomiędzy wysoką temperaturą i temp. pomieszczenia klimatyzowanego powinna sie wahać w granicach 5 - 7 st. Stosuję tą zasadę podczas podróży wakacyjnych. Obserwując temperaturę zewnętrzną raz na jakiś czas koryguję temp. wewnątrz (climatronic) i towszystko działa...tzn. nie jeżdżę przeziębiony, zakatarzony itp. Gdy na zewnątrz jest plus 35 st. to nastawienie 28 st. wewnątrz też daje uczusie chłodu (sprawdźcie to). Oczywiście różne są preferencje ludzi i indywidualne odczucia. Może jakiś lekarz wyrazi swoją opinię?
Pzdr
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 18.03.2005 11:39

Volvo w swoich ciężarówkach stosuje zasadę 6 stopni mniej niż na zewnątrz.Pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Samochodem bez klimatyzacji do CRO???? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone