Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochód w leasing

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.06.2006 08:16

EFL napisał:

UPOWAŻNIENIE nr 123456/Wr/04 do użytkowania

EFL S.A. + adres
upoważnania
Fuxa
do użytkowania sprzętu:
samochód osobowy Honda Accord itd.

Upoważnienie jest ważne w okresie trwania umowy leasingu, tj. do
data

Podpis + piczątki
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.06.2006 08:20

FUX napisał(a):EFL napisał:

UPOWAŻNIENIE nr 123456/Wr/04 do użytkowania

EFL S.A. + adres
upoważnania
Fuxa
do użytkowania sprzętu:
samochód osobowy Honda Accord itd.

Upoważnienie jest ważne w okresie trwania umowy leasingu, tj. do
data

Podpis + piczątki

Mam identyczne z VB Leasing, dwujęzyczne (polski+ang). Jest to standardowy druczek firm leasingowych i on wystarcza.
A jak ktoś chce notarialnie, to niech sobie wypisze. Nawet może na papierze z Myszką Miki, albo innym Kaczorem.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 08:37

MCR napisał(a):Smith, Ty tylko udajesz?
Prawo jazdy JEST wymagane, bo tak stanowi prawo. Pokaż mi przepis wymagający posiadania stosu zezwoleń, upoważnień i innych papierzysk z PZMOtu, notariuszy i innych tym podobnych.
Jeśli Ci się uda, będę niezmiernie wdzięczny.
Czekam na informację z ambasad, a na początek informacja pochądząca z Ministerstwa Spraw Zagranicznych: Jeśli samochodem dysponu¬je osoba nie będąca jego właścicielem, powinna mieć notarialne upoważnienie od właściciela, przetłumaczone na język węgierski, angielski lub niemiecki. Kierowcy poruszający się pojazdami będącymi w leasingu winni być zaopatrzeni w umowę leasingową przetłumaczoną na język węgierski, angielski lub niemiec¬ki.
P.S. jeśli tak jak napisałeś masz umowę leasingową w języku angielski to powinno być OK.
P.S. 2 to wyżej dotyczy Węgier oczywiście
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 08:56

teraz głos z PZM (pytałem o Czechy, Słowenie, Węgry oraz Bośnie i Hercegowine):
Szanowny Pani, (hmmm, podpisałem się męskim imieniem)
dokument jest klubowy i wystawiany jest przez PZM na podstawie porozyumuienia FIA.
Przepisów prawnych na taki dokumet nie ma. Jednakże każdy posiadacz pojazdu - nie będący jego właścicielem powinien udokumentować fakt jego posiadania dla kontolujących go służb .
Zatem ten dokement zxastepuje akty notariane, tłumaczenia itp.
Z pewnoscią jest przydatny w podróży zagraniczej.
W krajach przez Pana opisywanych słuzby kontrlne - policja, granica moga wymagac ten dokument, bo kluby motorowe w swoich krajach takie Upowaznienia-Authorisation także wystawiają
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.06.2006 09:01

No więc jak przepisów prawnych nie ma, to PZM może sobie.
Wcale im się nie dziwie, bo to dla nich dodatkowa kasa. Jakbyś poprosił, to pewnie i zaświadczenie o ilości kół w samochodzie by Ci wystawili :))
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 09:09

MCR napisał(a):No więc jak przepisów prawnych nie ma, to PZM może sobie.
Wcale im się nie dziwie, bo to dla nich dodatkowa kasa. Jakbyś poprosił, to pewnie i zaświadczenie o ilości kół w samochodzie by Ci wystawili :))
chłopie, czytaj ze zrozumieniem a nie pod swój światopogląd. Nie ma przepisu na papier PZM ale jak winika z MSZ jest przepis na wymaganie przez Węgów upoważnienia, a PZM ułatwi ci sprawę o tyle, że nie musisz latać do natarusza i tłumacza przysięgłego w przypadku auta zarejestrowanego na osobę prywatną lub nie posiadanie umowy z leasingodawcą w języku np. angielskim.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.06.2006 09:13

Tak M.Smith, tak :) weź sobie papierek z PZM, albo i dwa :) z drugiego zawsze będzie można zrobić wachlarz, jeśli klima w aucie nawali :)
Nie zapomnij, żeby był na fajnym, kolorowym papierze, to teraz ponoć bardziej "trendy". Ja, niestety, z kartką 5x5 cm i zezwoleniem z VB do korzystania i użytkowania auta zdaję się być oszustem, krętaczem i kombinatorem.
Pewnie mnie na tych Węgrzech zamkną i do końca życia karmić będą papryczkami :)
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 09:20

MCR napisał(a):Tak M.Smith, tak :) weź sobie papierek z PZM, albo i dwa :) z drugiego zawsze będzie można zrobić wachlarz, jeśli klima w aucie nawali :)
Nie zapomnij, żeby był na fajnym, kolorowym papierze, to teraz ponoć bardziej "trendy". Ja, niestety, z kartką 5x5 cm i zezwoleniem z VB do korzystania i użytkowania auta zdaję się być oszustem, krętaczem i kombinatorem.
Pewnie mnie na tych Węgrzech zamkną i do końca życia karmić będą papryczkami :)
Zignoruje poziom twoich wypowiedzi, przyponme tylko co pisałem wcześniej:
1. masz umowę z VB Leasing, dwujęzyczne (polski+ang) wiec powinno być OK.
2. osoby podróżujące pojazdem zarejestrowanym na osoby prywatne (auto nie w leasingu!!!) na pewno na terytorium Węgier MUSZĄ mieć upoważnienie notarialne lub jego odpowiednik wystawiany przez PZM
3. Nie napisałem nigdzie że ty musisz cokolwiek jeszcze załatwiać
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.06.2006 09:32

M.Smith napisał(a):Zignoruje poziom twoich wypowiedzi, przyponme tylko co pisałem wcześniej:
1. masz umowę z VB Leasing, dwujęzyczne (polski+ang) wiec powinno być OK.
2. osoby podróżujące pojazdem zarejestrowanym na osoby prywatne (auto nie w leasingu!!!) na pewno na terytorium Węgier MUSZĄ mieć upoważnienie notarialne lub jego odpowiednik wystawiany przez PZM
3. Nie napisałem nigdzie że ty musisz cokolwiek jeszcze załatwiać

ad1 - o tym pisałem na samym początku.
ad2 - temat dotyczy LEASINGU, więc czytanie ze zrozumieniem się kłania
ad3 - upierasz się przy zaświadczeniu z PZMOT, które jest zbędne.
Ogólnie, myślę, że wyjaśniliśmy pytającemu wszystko, więc nie ma sensu dalej ciągnąć tematu (przy okazji obrażając siebie na wzajem). Proponuję go zakończyć.
Pozdrawiam :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.06.2006 10:24

Dajcie sobie po razie i będzie po problemie. :lol:
Jest sposób inny. Nie jechać przez Węgry....

FUX
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.06.2006 11:50

a jak pozyczamy samochod z pracy meza to tez musi byc papier z pzmotu? nie jedziemy przez Węgry ;) jeśli jest to konieczne to czy w pzmocie załatwiają to od ręki?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi