EFL napisał:
UPOWAŻNIENIE nr 123456/Wr/04 do użytkowania
EFL S.A. + adres
upoważnania
Fuxa
do użytkowania sprzętu:
samochód osobowy Honda Accord itd.
Upoważnienie jest ważne w okresie trwania umowy leasingu, tj. do data
Podpis + piczątki
FUX napisał(a):EFL napisał:
UPOWAŻNIENIE nr 123456/Wr/04 do użytkowania
EFL S.A. + adres
upoważnania
Fuxa
do użytkowania sprzętu:
samochód osobowy Honda Accord itd.
Upoważnienie jest ważne w okresie trwania umowy leasingu, tj. do data
Podpis + piczątki
Czekam na informację z ambasad, a na początek informacja pochądząca z Ministerstwa Spraw Zagranicznych: Jeśli samochodem dysponu¬je osoba nie będąca jego właścicielem, powinna mieć notarialne upoważnienie od właściciela, przetłumaczone na język węgierski, angielski lub niemiecki. Kierowcy poruszający się pojazdami będącymi w leasingu winni być zaopatrzeni w umowę leasingową przetłumaczoną na język węgierski, angielski lub niemiec¬ki.MCR napisał(a):Smith, Ty tylko udajesz?
Prawo jazdy JEST wymagane, bo tak stanowi prawo. Pokaż mi przepis wymagający posiadania stosu zezwoleń, upoważnień i innych papierzysk z PZMOtu, notariuszy i innych tym podobnych.
Jeśli Ci się uda, będę niezmiernie wdzięczny.
chłopie, czytaj ze zrozumieniem a nie pod swój światopogląd. Nie ma przepisu na papier PZM ale jak winika z MSZ jest przepis na wymaganie przez Węgów upoważnienia, a PZM ułatwi ci sprawę o tyle, że nie musisz latać do natarusza i tłumacza przysięgłego w przypadku auta zarejestrowanego na osobę prywatną lub nie posiadanie umowy z leasingodawcą w języku np. angielskim.MCR napisał(a):No więc jak przepisów prawnych nie ma, to PZM może sobie.
Wcale im się nie dziwie, bo to dla nich dodatkowa kasa. Jakbyś poprosił, to pewnie i zaświadczenie o ilości kół w samochodzie by Ci wystawili )
Zignoruje poziom twoich wypowiedzi, przyponme tylko co pisałem wcześniej:MCR napisał(a):Tak M.Smith, tak weź sobie papierek z PZM, albo i dwa z drugiego zawsze będzie można zrobić wachlarz, jeśli klima w aucie nawali
Nie zapomnij, żeby był na fajnym, kolorowym papierze, to teraz ponoć bardziej "trendy". Ja, niestety, z kartką 5x5 cm i zezwoleniem z VB do korzystania i użytkowania auta zdaję się być oszustem, krętaczem i kombinatorem.
Pewnie mnie na tych Węgrzech zamkną i do końca życia karmić będą papryczkami
M.Smith napisał(a):Zignoruje poziom twoich wypowiedzi, przyponme tylko co pisałem wcześniej:
1. masz umowę z VB Leasing, dwujęzyczne (polski+ang) wiec powinno być OK.
2. osoby podróżujące pojazdem zarejestrowanym na osoby prywatne (auto nie w leasingu!!!) na pewno na terytorium Węgier MUSZĄ mieć upoważnienie notarialne lub jego odpowiednik wystawiany przez PZM
3. Nie napisałem nigdzie że ty musisz cokolwiek jeszcze załatwiać
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi