Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sami w wielką podróż

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aGGi
Odkrywca
Sami w wielką podróż

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 31.05.2006 12:43

Cześć forumowicze,
wybieramy się w tym roku z mężem pierwszy raz do Chorwacji. Jedziemy w ciemno 16 czerwca i mamy do wykorzystania 17 dni urlopu. Plan podróży nie jest jeszcze ustalony. Zamierzaliśmy odwiedzić kilka miejsc (jeziora Plitwickie, park Krka, jakąś wyspę, może nawet Dubrownik), ale także poleżeć na jakiejś pięknej plaży.
Od jakiegoś czasu przegrzebuję forumową skarbnicę wiedzy i po woli zaczynam się zastanawiać, czy nie będę miała problemu ze znalezieniem noclegu dla dwóch osób (większość z was zawsze jeździ większą grupą) i to na dość krótki czas bo 4-5 dni (a potem gdzieś dalej). Namiotu nie posiadamy, więc campingi raczej nie wchodzą w grę.

Proszę o wasze rady.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 31.05.2006 14:11

Patrzę na mapę i zastanawiam się co zrobiłbym na waszym miejscu.
Urlopik 17 dni - całkiem spory,a to tylko na "+" jesli weźmiemy pod uwagę liczbę atrakcji w Chorwacji.
Moja subiektywna opinia - podzieliłbym urlop "na pół".
Pierwsza połowa - pobyt w jednej z miejscowości na Riwierze Makarskiej - zwiedzanie Dubrovnika, możliwość wypadu na Korčule (np. przez Peljesač), Hvar, Brač. Zwiedzanie Splitu, Trogiru, ewentualnie wypad do Bośni pooglądać most na Neretvie w Mostarze.
Druga połowa np. Murter (ale chodzi mi po głowie Pag - trochę trudności z wyjazdem, zane miejscowości wypoczynkowe znajdują się w głębi wyspy ew. miejscowości pomiędzy Zadarem i Šibenikiem) - do zobaczenia wtedy poza miastami Krka, Paklenica, Plitvice, Kornati.
W ten sposób zaliczona zostałaby niemal cała Dalmacja, a ta ma na forum opinię najpiękniejszej. Kwestia otwarta to czy starczy wam tych 17 dni aby wszystko - co chcecie - zobaczyć
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.05.2006 14:43

aGGi napisał(a): po woli zaczynam się zastanawiać, czy nie będę miała problemu ze znalezieniem noclegu dla dwóch osób (większość z was zawsze jeździ większą grupą) i to na dość krótki czas bo 4-5 dni (a potem gdzieś dalej). Namiotu nie posiadamy, więc campingi raczej nie wchodzą w grę.

No i to jest właśnie przewaga namiotu. Nie podoba się - to się przenosisz o kilka km dalej. Dgy wynajmujesz apartament to najczęściej na tydzień. Jak weźmiesz na 4 dni to właściciel niechętnie zejdzie z ceny obawiająć się czy znjadzie na resztę tygodnia chętnych. A jak apartament jest w środku miasta to może się okazać że jak już znajdziecie miejsce do zaparkowania nie będziecie chcieli go ruszać

Plan Toudee jest niezly choć ja bym go zmodyfikował. Powiedzmy sobie szczerze: nie da się za jednym razem zwiedzić wszystkiego. Można sobie wybrać wersję Dalmacja z Mostarem i moze Kotorem albo Kwarner z Istrią. Wyspy na pierwszy raz bym odpuścił, chyba że mówimy o wycieczce na Korczulę.
Moja wersja Dalmatyńska: jedziecie przez Plitvice, zwiedzacie je a potem dojeżdzacie gdzieś za Zadar: np Biograd na Moru Sukosan, może wyspa Murter. Tu się byczycie przez 4-5 dni żeby odsapnąć po podrózy, robicie wypady do Zadaru, Szibenika. Jak macie dużo pieniędzy płyniecie na Kornaty. MOżna odwiedzić park Krka, ale jak dla mnie niekoniecznie.
Potem przenosicie się do Primosten, albo gdzieś za Split. Jeżeli nie ma sezonu można osiąść na Ciovo. Z tąd zwiedzacie Trogir Salone i Split, może kasztele. Jak będzie czas Omniś i rzekę Cetina. Potem pojechał bym gdzieś na Makarską Rivierę ale raczej dalej niż bliżej: a więc Igranie, Dvernik. I tu bym został dłużej. Można pojechac z tąd do Bośni - i tu zapraszam na moją relację https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592. Potem na cały dzień pojechac na zwiedzanie Peljeszaca, wpaść do Ston, w Orebiczu zostawić auto i zwiedzić Korczulę. Na makarskiej pobyczyć się na plaży. Pojechać na ostatnie dni do Dubrownika: tam gdzies po drodze w Trsteno, Orsacu albo w samym Dubrowniku zamieszkać (wbrew pozorom o kwatery jest dość łatwo) zwiedzić Dubrownik, spędzić tam kilka wieczorów. A na koniec zrobić całodzienny wypad do Czarnogóry: Herceg Novi po drodze do miast zatoki i samego Kotoru.
Na taki plan to 17 dni jest to minimum.

Albo wersja Kwarner-Istra: przez Plitvice na Pag. Zwiedzić Pag, pobyczyć się po podróży. Można naj będzie dzień bez słońca pojechac do Paklenicy lub Nin i Zadaru. potem jadąc jardanką zwiedzić Kwarner. Nie trzeba nigdzie spać, chyba ze koniecznie chcecie zaliczyc wyspę to wjechac sobie na Krk i tu się ze 2 dni pobyczyć. Pojechać gdzies na wschodnie wybrzeże Istri. Np Rabac Tu zostać 3 dni i zwiedzic Opatiję i Rijekę. Jak lubicie góry to można zakotwiczyć blizej Opatiji np Moscenicka Draga i zwiedzic Gorski Kotar. Na resztę urlopu pojechać na wschodnie wybrzeże Istri. Zwiedzić koniecznie Rovnij, limski kanał (skosztować ostryg), Porecz Pulę, pojechac na dzikie plaże półwyspu Kamenjak. Jak macie kasę z Puli popłynąć na wyspy Brijuni. Koniecznie gdzieś po drodze zwiedizć zapomniane średniowieczne maisteczka wnętrza Istri. Jak jeszcze starczy czasu i kasy wrócić przez Słowenię zwiedzająć jaskinie: Postojna i Skoczjanską
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 31.05.2006 15:07

toudee napisał(a): ewentualnie wypad do Bośni pooglądać most na Neretvie w Mostarze.

Toudee, możesz mi coś więcej napisać o tym moście? Jak się domyślam, chodzi zapewne o ekstra widoczki? :) Nie orientujesz się jak daleko jest to od Trogiru?
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 31.05.2006 15:24

Na początku myślałam, że pojedziemy z Polski w kierunku Istrii a potem w dół w stronę Dobrownika. Ale musze jeszcze raz przemyśleć trasę. Dzięki za cenne uwagi!

Trochę mnie zaniepokoiło, że apartamenty trzeba wynajmować na cały tydzień. A nie ma tam jakichś kwater prywatnych? Namiot odpada, bo nie mam. Musielibyśmy kupić. Do tego karimatki, śpiwory itp. Chyba wolę te pieniądze przeznaczyć na jakąś wycieczkę po wyspach.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.05.2006 16:35

[quote="moondek]Toudee, możesz mi coś więcej napisać o tym moście? Jak się domyślam, chodzi zapewne o ekstra widoczki? :) Nie orientujesz się jak daleko jest to od Trogiru?[/quote]

Domyślam sie że Toudee maił na myśli słynny most pokoju w Mostarze. Rzuć okiem na wsomniany wątek https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592 to go zobaczysz na jednym ze zdjęć i wszystko jasne.
Mostar jest dość daleko od Trogiru. Już bliżej Makarskiej
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.05.2006 16:42

aGGi napisał(a):Na początku myślałam, że pojedziemy z Polski w kierunku Istrii a potem w dół w stronę Dobrownika. Ale musze jeszcze raz przemyśleć trasę. Dzięki za cenne uwagi!.

W 17 dni? W korkach i upale? a gdzie odpoczynek. Oczywiscie można ale
czy ma to sens. Ja tam uważam że 17 dni to dość na Istrię i Kwarner, na Dalmację trzeba więcej, zwłaszcza jak jeszcze wyspy i inne atrakcje czyli Mostar. A przenoszenie sie z samochodem co kilka dni z wyspy na wyspę wcale nie jest takie proste: sa kolejki do promów i nie jest tanie.

aGGi napisał(a):Trochę mnie zaniepokoiło, że apartamenty trzeba wynajmować na cały tydzień. A nie ma tam jakichś kwater prywatnych? Namiot odpada, bo nie mam. Musielibyśmy kupić. Do tego karimatki, śpiwory itp. Chyba wolę te pieniądze przeznaczyć na jakąś wycieczkę po wyspach.

Nie trzeba wynajmowac na cały tydzień ,ale tak tam jest w zwyczaju że aparatmenty sie wynajmuje na tydzień albo dłużej. Nie dotyczy to miejsc tranzytowych np Plitvic. Oczywiście zawsze mozna się dogadać ale ponieważ chętnych na kwatery jest dużo to wynajmujący może nie mieć chęci na wynajęcie np na 2-3 dni
Tam sa same prywatne kwatery i prywatne hotele.
No cos czuję że ceny tej wycieczki po wyspach Cie zaskoczą
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 31.05.2006 16:49

Witaj aggi
Myślę że nie powinnaś się martwić o nocleg dla 2 osób- my przez 3 lata jeździlismy sami-fakt nie w ciemno, ale przeciez takie dwuosobowe apartamenty lub studio-apartamenty istnieją w dość dużej ilości. Turystyka w Chorwacji jest bardzo dobrze rozwinięta a jeśli chodzi o bazę noclegową to żaden moim zdaniem problem-w każdym badz razie nie musisz sie o to szczegolnie martwić...
W kwestii spania kilkudniowego to myślę że również mozna się dogadać... cena z pewnością może być troszkę większa za krótszy postój niż 7 dniowy i właściciele niezbyt przychylnie na to patrzą ( z tego względu że myślą sobie że może ktoś przyjechać na 14 dni podczas waszego krótkiego pobytu i nie bedą mogli ich przyjąć a potem jak wyjedziecie nie bedzie nikogo) więc można sobie jakoś zorganizowac nocleg wcześniej, zrobic sobie miejsce wypadowe i udawać się na całodniowe wycieczki gdzies w połowie drogi...
Ja korzystam z takiej formy od lat w tym roku jadę poraz kolejny na ciovo-tym razem nie sami a z przyjaciółmi i z pewnością zwiedzimy Split, Plitwice, Krka, Makarską i może Dubrovnik...
Pozdrawiam
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 01.06.2006 06:46

moondek napisał:
Toudee, możesz mi coś więcej napisać o tym moście? Jak się domyślam, chodzi zapewne o ekstra widoczki? Nie orientujesz się jak daleko jest to od Trogiru?

Kir napisał:
Domyślam sie że Toudee maił na myśli słynny most pokoju w Mostarze. Rzuć okiem na wsomniany wątek forum/viewtopic.php?t=10592 to go zobaczysz na jednym ze zdjęć i wszystko jasne.
Mostar jest dość daleko od Trogiru. Już bliżej Makarskiej

W odpowiedzi Kir-a masz wszystko. Rzeczywiście chodzi o most, którego odbudowa po wojnie urosła do rangi symbolu pokoju i pojednania (był kiedyś ekstra reportaż na Planete o Mostarze i moście). A sam most to bardzo ciekawa konstrukcja, architektonicznie też super. Miałem go zobaczyć w tym roku, ale nie da rady - jadę na Istrię.
Mostar leży już w Bośni i Hercegowinie - popatrz na mapę, na północ od Neumu znajdującego się u podstawy Peljesača.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.06.2006 09:18

AGGi - Toudee zaproponował Ci dobre rozwiązanie a Madzia wyjaśniła kwestię apartamentów a ja jeszcze coś dodam. Za tydzień piąty raz jadę w ciemno do Chorwacji ( w sumie to już 7 raz), zawsze w dwie osoby, mieszkam wyłącznie w apartamentach i też radzę Ci podziel pobyt na pół + jedna noc w okolicach Plitvic.
Pomijam fakt, że łatwiej jest znaleźć apartament na 7 dni niż na 3-4 (ale też można dostać) ale mi nie chciałoby się tak rozpakowywać a potem znowu pakować. Jazda dalej po 4 dniach i szukanie znowu apartamentu na 3-4 dni to kolejna strata czasu, który mozna wykorzystać na zwiedzanie, opalanie lub uprawianie sportów wodnych. I wcale nie musisz zaczynać lub kończyc pobyt w sobote lub w niedzielę, ja często mieszkałem od połowy tygodnia lub do i wszystko było ze strony gospodarzy OK. Nikt nie "kręcił nosem". A jak komuś coś się nie podoba to dziękujesz i szukasz dalej. Teraz w nastepny czwartek jade do Chorwacji, nocleg tranzytowy już w nad morzem, potem dzielę pobyt na pół i z miejsc zamieszkania robię wycieczki.
Opuszczam Chorwację w srodę 28 czerwca. Życzę Wam udanego urlopu, moze spotkamy się na trasie :)
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 01.06.2006 15:46

Tak chyba właśnie zrobimy. Podzielimy wyjazd na dwie części. Jeden nocleg w jednym miescu a drugi w innym. Z tych miejsc zrobimy sobie jakieś wycieczki. Nie mam zamiaru tylko podróżować, bo przecież jadę tam głównie dla tej ciepłej i krystalicznie czystej wody (z której najchętniej bym w ogóle nie wychodziła :) ).

madzia1981 dzięki za pocieszenie, bo już myślałam, że sami we dwójkę, to będziemy nocować gdzieś pod mostem :)

Dzięki kochani za wszystkie rady.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.06.2006 21:18

www.wypady.protech.gda.pl
tu znajdziesz relacje z naszej wyprawy w 2004 roku,w podobnym terminie,sam ocen ile mozna zobaczyc w dwa tygodnie.

Powrót do Chorwackie ABC

Sami w wielką podróż
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone