piekara114 napisał(a):Widzę, że koszulka dalej Ci służy
Koszulka sprawdza się. Na tym wyjeździe przywdzieję ją jeszcze w chorwackiej części wakacji

piekara114 napisał(a):Widzę, że koszulka dalej Ci służy
Dawigs napisał(a):marekkowalak napisał(a):A ja sobie wymyśliłem taki parking w centrum:
https://maps.app.goo.gl/RK4W7UH3mrPkoeSW7
Wykuty w skale, sam w sobie jest atrakcją
Fajna opcja ale ostatecznie tam nie trafiliśmy.
Dawigs napisał(a):feniks7 napisał(a):Czytam, zapisuje.
Byłem w Salzburgu, ale zabrakło czasu na centrum, ogrody i twierdza są jeszcze przede mną.
Polecam letni pałac Hellbrunn i jego ukryte fontanny, świetna zabawa. Byliście może?
Witam w relacji. Pałac Hellbrunn był w planach ale uprzedzając fakty pogoda nie dopisała i tam nie trafiliśmy
.
feniks7 napisał(a):jedna z tajemniczych sikawek na zaostrzenie apetytu na powrót
feniks7 napisał(a):i park przy pałacu
Zagadka: co robi człowiek w wodzie![]()
feniks7 napisał(a):ps. Mam nadzieję, że nie nadużyłem gościnności
marekkowalak napisał(a):Tak naprawdę Orle Gniazdo (Kehlsteinhaus) nie było siedzibą Hitlera. To była tylko kawiarnia (herbaciarnia) otrzymana w prezencie od NSDAP na 50 urodziny i używana w celach typowo rekreacyjnych. Hitler, który miał lęk wysokości, nie lubił tego miejsca i rzadko w nim bywał.
Jego faktyczną siedzibą był Berghof - willa położona kilkaset metrów na północ od parkingu, z którego startują autobusy do Kehlsteinhaus. Niestety (albo i stety) pozostały z niego tylko resztki fundamentów i fragment podziemnych bunkrów.
Orle Gniazdo jest jedynym budynkiem całego kompleksu, który ocalał z amerykańskich i brytyjskich nalotów oraz późniejszych wysadzeń (plus jeszcze kilka budynków strażniczych w samym Berchtesgaden).
feniks7 napisał(a):Dawigs napisał(a):feniks7 napisał(a):i park przy pałacu
Zagadka: co robi człowiek w wodzie![]()
Zamiata sadzawkę![]()
![]()
BrawoWtedy tak mnie to zaintrygowało, że zrobiłem zdjęcie i je powiększyłem:
grabił liście z dna.
Powrót do Austria - Österreich