25.06.2023 niedziela czyli wszystko idzie nie tak jak bym chciał …
Salzburg i okolice mają wiele do zaoferowania. Pomocna w planowaniu zwiedzania jest strona
Salzburg info. Dzięki niej udaje się naprędce wyznaczyć ramowy plan, który przedstawia się następująco:
- niedziela: zwiedzanie Salzburga połączone z mszą gdzieś w trakcie.
- poniedziałek: wjazd na Untersberg i mały trekking oraz Hangar 7.
- wtorek: niejako już w drodze do Chorwacji pałac i ogrody wodnych uciech Hellbrunn oraz/ lub wąwóz Liechtensteinklamm i jeszcze na dokładkę choć na chwilę Bled.
Plany planami a wyszło oczywiście inaczej …
Nie wiem jak to się stało ale żadne z nas nie włączyło budzenia na poranną pobudkę. W efekcie wstaliśmy później niż zakładałem
. Podczas śniadania sprawdzamy prognozy pogody a te niestety zmieniają się na niekorzyść. W poniedziałek ma mocno wiać a po południu i wieczorem możliwe opady deszczu
. Wtorek cały deszczowy
. To weryfikuje nasze plany. Zaczynamy od kolejki na Untersberg. Lecimy do Salzburga zakupić w informacji turystycznej Salzburg Card. Można ją też nabyć też w formie elektronicznej.
Po 10-tej stajemy na
parkingu podziemnym w pobliżu kładki do starego miasta. Włączam nawigację i idę. Za kładką zerkam na telefon a tam nawigacja pokazuje, że mam iść w prawo no to idę. I tak idę i się oddalam od informacji turystycznej. Co jest
Okazuje się, że coś się przestawiło i nawigacja w telefonie zamiast pokazywać strzałkę prosto pokazywała w prawo
. Chwila minęła nim zorientowałem się, że należy patrzyć na wyznaczoną trasę a nie na strzałkę. Dzięki temu zwiedziłem w ekspresowym tempie kawałek starego miasta …
Stare miasto położne jest przy rzece Salzach.
O tej porze uliczki jeszcze pustawe.
Fontanna na Residenzplatz.
W końcu docieram do
informacji turystycznej znajdującej się na płazu Mozarta. Kupuje dla nas
Salzburg Cards ważne na 48 godzin od 11:00 (można wybrać termin i godzinę). W ramach karty wstęp do wszystkich zabytków i muzeów w mieście jest bez dodatkowych opłat. Obejmuje również bezpłatny przejazd środkami komunikacji publicznej, przejazd naziemną kolejką do twierdzy Hohensalzburg, kolejką linową Untersberg, windą na górę Mönchsberg oraz rejs wycieczkowy po rzece Salzach. Są też zniżki na inne atrakcje turystyczne czy imprezy. Aktualne ceny kart
tutaj. W czerwcu 2023 karty były w cenie 36 EUR/48h gdzie sam bilet na Untersberg kosztował niewiele mniej.
Po powrocie do samochodu nie umiem znaleźć miejsca gdzie mogę opłacić parking. Więc jak tam kiedyś staniecie to automat do pobierania opłat znajduje
w wiatrołapie przy wejścia do tego budynku (trzeba wejść do środka za pierwsze drzwi
).
Uff w końcu możemy jechać. Wbijam w nawigację Untersberg parking i jedziemy. W pewnym momencie w oddali widzimy wagonik kolejki linowej wspinający się do góry bez podpór
. Robi to na nas wrażenie. Oczyma wyobraźni widzę już kolejkę podobną do tej w Kużnicach do kolejki na Kasprowy. Dojeżdżamy do parkingu. Taki dziwnie mały ten parking pomiędzy drzewami w lesie. No tak to parking przy początku szlaku na Untersberg w zupełnie innym miejscu niż jest kolejka
. Droga dojazdowa do tego parkingu znajduje się
w tym miejscu jakby ktoś chciał wchodzić.
W końcu docieramy
na właściwe miejsce.
O dziwo na parkingu wiele miejsc wolnych, znajdujemy nawet takie w cieniu a kolejki do kolejki na zewnątrz budynku nie widzimy
. Na oczekujących na wejście do kolejki natrafiamy w budynku. Wjazd w ramach Salzburg Card obejmuje też wejście z pominięciem kolejki ale tu prawie wszyscy mają takie lub inne karty z tymi samymi uprawnieniami więc grzecznie czekamy. Trzy tury i wchodzimy do wagonika
. Sam wjazd ekscytujący, nieźle kołysze przy minięciu podpory a ta jest tylko jedna blisko górnej stacji kolejki
. Wysokość przewyższenia robi wrażenie. Dolna stacja kolejki leży na wysokości 456 m n.p.m. a górna na 1776 m n.p.m. Różnicę 1320 m wysokości pokonujemy w 10 minut.
Oddana została do użytku w 1961 roku.
Przed 12-tą jesteśmy na górze. Widoki na okolice zapierają dech w piersiach m. in. na Salzburg, dolinę Rosittental czy bawarską prowincję Berchtesgadener Land
.
CDN