Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Salona

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
Salona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 29.05.2009 13:25

Czy do Salony można dotrzeć samochodem ? czy tylko tymi autobusami ze Splitu? , czy są jakieś parkingi .. ? z góry dziękuje za odp Pozdrav Adam
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 29.05.2009 13:36

Samochodem dojedziesz pod samiutkie wejście. Jest parking - bezpłatny i porządny. Są oznaczenia dojazdu ale trzeba się naprawdę skupić żeby je "wyłuskać" z pozostałego informacyjnego chaosu - podobnie jak w PL :wink:
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 29.05.2009 13:42

m_cowboy napisał(a):Samochodem dojedziesz pod samiutkie wejście. Jest parking - bezpłatny i porządny. Są oznaczenia dojazdu ale trzeba się naprawdę skupić żeby je "wyłuskać" z pozostałego informacyjnego chaosu - podobnie jak w PL :wink:

heh :) dzięki ale powiedz mi jeszcze czy jadąc od strony Omisa nie muszę wjeżdżać w centrum Splitu ?
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 29.05.2009 13:46

Jedziesz jakby taka obwodnicą ( Jadranką) do centrum nie musisz wjeżdzać.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.05.2009 14:00

Przed Splitem (zaraz za wszystkim Kaštelami) odbijasz w kierunku Salony (dzisiejszy Solin). Są drogowskazy.
Pozdrawiam

Dopisane: up, nie zauważyłam tego Omiša...No to przed Splitem... nie jedziesz na centrum tylko obwodnicą miasta... Do Solina.
Ostatnio edytowano 29.05.2009 14:37 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 29.05.2009 14:04

Ale nie od strony Omisa, Kasztele są od strony Trogiru. Ale skrzyżowanie to samo :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.05.2009 14:09

A, przepraszam :oops: , nie doczytałam o tym Omišu :oops: (zerknęłam na temat i wysmarowałam...)
tu mapka Solina (zaznacz opcję: povijesni lokaliteti, by zobaczyć, gdzie rozsiane są ruiny - są dość rozrzucone... jest po czym spacerować). Jeśli Klis nie zaliczony, to też warto.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 29.05.2009 14:11 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 29.05.2009 14:11

Jak wyżej :D :wink:
Zdaje się, że jest to kierunek na Klis...? Warto połączyć oba punkty w jedną wycieczkę.
A po Splicie jeździ się dość sprawnie.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 29.05.2009 14:23

Oj, jest tylko uważaj żebyś nie wszedł w ogródki działkowe :D . nie wiem jak jest teraz ale 3 lata temu nie było to odgrodzone i ciekawie wyglądało. Z jednej strony antyczne ruiny a obok jakiś Pan sobie marchewke wyrywa.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.05.2009 15:03

I chyba dalej nie jest ogrodzone (nie licząc częsci położonej najwyżej - Manastrine) przy Tusculum (muzem).
Pozdrawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 29.05.2009 15:06

Dziękuje wszystkim ;) za odpowiedzi ;) Pozdrav :wink:
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 29.05.2009 15:09

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A, przepraszam :oops: , nie doczytałam o tym Omišu :oops: (zerknęłam na temat i wysmarowałam...)
tu mapka Solina (zaznacz opcję: povijesni lokaliteti, by zobaczyć, gdzie rozsiane są ruiny - są dość rozrzucone... jest po czym spacerować). Jeśli Klis nie zaliczony, to też warto.
Pozdrawiam

:) Kasiu a ten klis jest daleko ? od Soliny ;) bo w tym dniu chciałbym jeszcze trogir zahaczyć :))
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.05.2009 15:18

Adam.B napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A, przepraszam :oops: , nie doczytałam o tym Omišu :oops: (zerknęłam na temat i wysmarowałam...)
Pozdrawiam

:) Kasiu a ten klis jest daleko ? od Soliny ;) bo w tym dniu chciałbym jeszcze trogir zahaczyć :))

Klis i Solin to sąsiednie osiedla (spójrz na mapę - to przedmieścia Splitu) . Poza tym podjeżdzasz pod samo wzgórze (parking) i tylko schódkami do twierdzy. Szkoda byłoby ominąć; jak trafisz dzień z dobrą widocznością (choć latem nie będzie to łatwe), to wspaniały punkt widokowy na Split i okolice (w tym wyspy). Z Omiša masz naprawdę blisko. Oczywiście, wszystko zależy, jakie masz tempo "zwiedzania", ale ja uważam, że można Trofir połączyć z Saloną i Klisem (zwłaszcza, gdy stacjonujesz w Omišu). Ważne, by do Trogiru dostać się przed godzinami szczytu (droga przez Kaštele lubi się potwornie korkować). Czyli Klis z samego rana (nim zrobi się gorąco i powietrze straci na przejrzystości), potem Salona (też im wcześniej tym lepiej, by nie chodzić po skwarze) i przed 12 ruszyć w kierunku Trogiru.
Pozdrawiam
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 29.05.2009 19:21

Zresztą jadąc do Splitu od autostrady nie da się nie zobaczyć Klisu. A jak go zobaczysz z daleka to na pewno będziesz chciał tam sie udać :D
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 10.06.2009 18:10

Przeczytałem wszystko co tu napisane i już wiem, że podczas tych wakacji będę chciał obejrzeć ruiny w mieście Solin a przy okazji Twierdzę w Klis. Będę na Ciovo i do Spiltu dostanę się taksóweczką wodną ze Slatine. Byłbym wdzięczny za informacje jak się dotać do Solin autobusem (skąd odjeżdża i gdzie wysiąść ) Nie ukrywam, że liczę na Kasię, z których porad i informacji korzystałem już w roku ubiegłym:))
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone