Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Salona

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2013 09:16

Salon i Klis dopisane do listy na 100%, teraz przekonać Pana M, że i on chce tam być - ale mamy jeszcze czas :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.02.2013 16:58

Jeśli ktoś byłby w okolicach Salony, Splitu itp na początku września (chyba drugi weekend września) to polecam imprezę jaka się tam odbywa, czyli "Mala Gospa". Jest to coś w rodzaju naszego dopustu, czyli uroczystości religijne z późniejszą zabawą. Dużo straganów z różnymi rzeczami, od wyrobów rzemieślniczych, po zwykłą "chińszczyznę", pieczone prosiaki i jagnięta, oraz różnego rodzaju karuzele.
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 19.02.2013 19:09

Salona,

Tak jak napisał Weldon, nie ma parkingu od strony amfiteatru, ale znajduje się on w pobliżu domostw, więc spokojnie można tam zaparkować i wejść od tamtej strony. Potem można podjechać na parking i zwiedzić cmentarz. Osobom, które nie lubią chodzić zdecydowanie odradzam spacer w tą i z powrotem. Weźcie koniecznie nakrycia na głowy i coś do picia, bo w słoneczny dzień (takich tutaj przecieź najwięcej) w amfiteatrze jest po prostu patelnia. Polecam szczególnie osobom, które chcą się przejść od parkingu do amfiteatru.

Postaram się w tym tygodniu sprawdzić nazwę ulicy, gdzie można zaparkować najbliżej amfiteatru to dorzucę :)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=3

Pozdrawiam,
Aga
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.02.2013 19:37

Agnieszka.Kulik napisał(a):Postaram się w tym tygodniu sprawdzić nazwę ulicy, gdzie można zaparkować najbliżej amfiteatru to dorzucę :)

Paraci :)

Dokładnie nie pamiętam, ale ulica Frane Bulica, przy której znajduje się główne wejście na teren Solin,
łączy się z Jadranką jakimś takim lekko skomplikowanym węzłem drogowym.
Najlepiej, jadąc Jadranką, skręcić w stronę Klisa (jest widoczny na szczycie jednego ze wzgórz, w takim jakby obniżeniu gór - prawdziwy Klucz :)), w ulice Tripimira i do Solin pojechać wracając z Klisa (powinny być brązowe tablice).

Po obejrzeniu miasta w pobliżu cmentarza możecie podjechać pod amfiteatr i wrócić ta samą droga do Splitu.

Z tym, że problem z Saloną, polega na tym, że tam jest kilka skupisk, które warto zobaczyć, a do których trzeba dojść. W googlu to dobrze widać - cmentarz i dom Bulica, potem warto pochodzić po mieście, potem dojść do świątyni, znajdującej się przy samej Jadrance, potem groby świętych i kościół, a na koniec amfiteatr i powrót.
W zasadzie nie wiadomo, w którym miejscu skończyć i zawrócić do samochodu :)

Mapkę zrobiłem :oops:

A w Klisu tez warto włazić w różne zakamarki, bo często, po wejściu w jakiś korytarzyk, okazuje się, że z drugiej strony jest jakiś fajny taras, albo wyjście :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2013 20:48

weldon napisał(a):Mapkę zrobiłem :oops:

Mapka - super, teraz wszystko prawie jasne HAVLA
Prawie - czy oprócz oficjalnych stron obu miejsc polecacie coś jeszcze poczytać (zwłaszcza opisy poszczególnych punktów w Salonie) - miło by było po polsku, ale nie będę wybredna.
Jeszcze raz dziękuję.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.02.2013 21:00

Jeśli może być autopromocja, to wszystko, co znalazłem o historii Solin i Kliswpisałem w Śródziemnomorską :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2013 21:10

weldon napisał(a):Jeśli może być autopromocja, to wszystko, co znalazłem o historii Solin i Kliswpisałem w Śródziemnomorską :)

To przeczytane :D , miałam nadzieję, że to z jakiejś książki lub www
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 19.02.2013 23:41

Weldon fantastyczna robota :)

A powiedz mi, bo widzę, że interesujesz się historią dosyć dogłębnie, czy słyszałeś kiedyś o Anticki Sikuli - Resnik - Kastel Stafilic? Tam, osoby, które się znają i wiedzą co jak wygląda potrafią wyłowić z morza różne pozostałości amfor lub innych archeologicznych rzeczy. Sama byłam kilkakrotnie świadkiem jak chłopaczek, nurek oczywiście wypływał w morze, po jakimś czasie wracał z amforą pod pachą i szybciutko znikał, bo przecież legalne to nie jest... Niemniej jednak, nawet z maską można podziwiać pozostałości portu z 2 i 1 wieku przed Chrystusem.

Pozdrawiam, Aga
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.02.2013 08:21

Archeologią podwodną zajmuje się kilka osób na forum - Roxi, Longtom, Dangol, więc pewnie oni będą więcej zorientowani :)

W Kastelach, które mnie tak średnio zachwyciły - dokładnie rzecz biorąc to ledwo przez nie przejechałem, tak było wąsko :D - średnio się specjalizuję, ale biorąc pod uwagę skupisko dość starych miejscowości dookoła z pałacem Dioklecjana, Saloną i Trogirem na stylu wielu kultur, to, faktycznie, można założyć że były to okolice o bardzo rozwiniętym handlu i kontaktach z innymi częściami świata.

Ot, tak sobie wyciągnął amforę , powiadasz ... :?

Brzydko :/
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 20.02.2013 08:27

Ot, tak sobie wyciągnął amforę , powiadasz ... :?

Brzydko :/[/color][/quote]

No ot tak :) kiedyś miałam dłuższą rozmowę ze starszym Panem w Salonie i uświadomił mnie, że połowa ciekawszych eksponatów w Salonie jest wywieziona za granicę... Niestety...

Pozdrawiam,
A
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.02.2013 08:44

Nie wiem, czy za granicę, ale z pewnością do Muzeum w Splicie :)

Zresztą temat wywozu zabytków zawsze jest dyskusyjny.
Biorąc pod uwagę, że, jak sama zauważyłaś, te, które zostały łatwo stają się łupem jakichś chłopaczków i znikają w kompletnym niebycie czyichś salonów, to już lepiej, że zostały wywiezione, zabezpieczone i że gdzieś je jeszcze można oglądać - choćby jak polskie skarby łupione przez wieki, a dziś pokazywane w Szwecji, Rosji, Niemczech - bo inaczej pewnie stałyby się ofiarą jakichś barbarzyńców, jak w Afganistanie, Mezopotamii czy właśnie w Polsce :)

Te tereny do spokojnych tez nie należały :D
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 20.02.2013 08:52

Niestety, te wywiezione też są w prywatnych kolekcjach :( A to, co możemy oglądać w Splicie, to tylko namiastka...

To prawda, co napisałeś, od zarania dziejów tak było, jest i zapewne będzie...
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone