Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Salona

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 27.04.2010 18:11

mam pytanie - czy teren tych ruin jest otwarty czy całość jest ogrodzona (podobnie jak np. ruiny Ostii pod Rzymem czy Aquincum w Budapeszcie) i trzeba wykupić bilet? W przewodniku przeczytałem, że są tam również jakieś ekspozycje, więc podejrzewam, że nie są to po prostu kamienie leżace w polu...
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 27.04.2010 18:31

W tamtym roku pytałem o dojazd ale sobie poradziłem.. pojechałem samochodem:) Rzeczywiście parking duży i wszystko elegancko oznaczone:) Teren otwarty, taki duży park bez biletów wstępu. Warto pojechać i pospacerować. Ja byłem wieczorem i to chyba była dobra pora bo upał już tak nie męczył.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2010 06:46

Pudelek napisał(a):mam pytanie - czy teren tych ruin jest otwarty czy całość jest ogrodzona (podobnie jak np. ruiny Ostii pod Rzymem czy Aquincum w Budapeszcie) i trzeba wykupić bilet? W przewodniku przeczytałem, że są tam również jakieś ekspozycje, więc podejrzewam, że nie są to po prostu kamienie leżace w polu...

forum/viewtopic.php?p=306443#306443
forum/viewtopic.php?p=443997#443997

Pzdr
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.04.2010 12:06

jak już kasujecie moje posty w temacie AdamaB to wszystkie . . . na pierwszej stronie post się nie spodobał? . . dlatego ten sam usuwam . . .
Ostatnio edytowano 31.08.2010 21:15 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.04.2010 12:36

Z tego, co kojarzę, to Manastirine są jednak ogrodzone.. Poza tym warto zajrzeć tam w porze, kiedy otwarte jest Tusculum.
info
Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.04.2010 14:26

jak już kasujecie moje posty w temacie pirata to wszystkie . . . na pierwszej stronie post się nie spodobał?. . dlatego ten sam usuwam . . .
Ostatnio edytowano 31.08.2010 21:18 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.05.2010 10:40

w Salonie będę w trakcie jazdy na południe - czy zjeżdzając z autostrady przy Splicie bez problemu tam trafię? są drogowskazy?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.05.2010 12:17

Hmm.. łatwo mi nie będzie, bo jak się wie, to rzadko zwraca się uwagę na oznakowanie...
Ale generalnie masz dwa wyjścia:
z autostrady zjeżdzasz na Split.. w Dugopolju możesz skręcić na Klis (zobaczyć twierdzę i piękną panoramę Splitu) i potem przez Klis przejechać do Solinu (bo tak właśnie brzmi nowożytna nazwa Salony)- ale tu przygotuj się, że droga jest kiepskawa (jest nawet brukowany fragment) - zaleta ta, że odlegość między Klisem a Solinem jest niewielka).
Wariant B - to zjazd w kierunku Splitu jeszcze kawałek dalej (czyli na sam dół) i zamiast kierować się na centum i port, odbić na Solin.. (charakterystyczne rondo z rozwidleniem dróg na Trogir, Solin, Klis i centrum Splitu); powinny pojawić się tablice kierujące na ruiny Salony.
Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.05.2010 12:34

jak już kasujecie moje posty w temacie pirata to wszystkie . . . na pierwszej stronie post się nie spodobał? . .dlatego ten sam usuwam . . .
Ostatnio edytowano 31.08.2010 21:19 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 16.05.2010 17:37

dzięki za informacje :)

Klis chyba sobie odpuszczę (wszystkiego niestety nigdy nie idzie zobaczyć), w sumie chyba bardziej wariant B wydaje mi się bardziej rozsądny jak na razie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2013 13:49

Witam,

pozwalam sobie odnowić temat:
Poczytałam relacje na temat Salony (zwłaszcza ta utkwiła mi w głowie :) i pojawiły mi się pytania:
1. Czy jadąc od Podgory najpierw uderzyć na Salona a potem Klis czy odwrotnie? (kończymy w Splicie to na 100%)
2. Salona biletów nie ma, a w Klisie jakieś wejściówki?
3. Większość opisów Salony startuje od wejścia przy muzeum, a czy jest parking i wejście od strony amfiteatru? Zależy mi na nim bardzo, a obawiam się, że jak zaczniemy z drugiej strony to moim Panom już nie będzie się chciało tam iść
4. Ile czasu zarezerwować na Klis i Salonę (obejście na spokojnie, kilka dosłownie fotek)

I poza tematem: czy jest max godzina na odwiedzenie wieży i katedry w Splicie? (w 2011 nam się nie udało, było święto i nie można było zwiedzać).

Dziękuję za rozjaśnienie :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2013 14:08

piekara114 napisał(a):1. Czy jadąc od Podgory najpierw uderzyć na Salona a potem Klis czy odwrotnie? (kończymy w Splicie to na 100%)

A którędy będziecie jechać?
Jeżeli autostradą, to Podgora > Klis > Salona > Split

Jeżeli Jadranką, to dojeżdżacie do rozwidlenia Split/Salona, Klis i sami decydujecie, od czego zacząć.

piekara114 napisał(a):2. Salona biletów nie ma, a w Klisie jakieś wejściówki?

W Salonie jest kasa przy cmentarzu. Inna sprawa, że często nieczynna :)
W Klisie macie kasę zaraz za pierwszą bramą. Jakieś grosze.

piekara114 napisał(a):3. Większość opisów Salony startuje od wejścia przy muzeum, a czy jest parking i wejście od strony amfiteatru?

Parking to nie pamiętam, ale przebiega tam ulica, na której można zaparkować.
Osobiście, jeżeli chcecie zwiedzić amfiteatr, to podjedźcie tam samochodem, a potem jedźcie na parking koło cmentarza.
Od głównego miasta to kawałek drogi i zajmuje sporo czasu przejście z cmentarza na amfiteatr i z powrotem.
Inna sprawa, że tam kilka rzeczy jest po drodze, na które można rzucić okiem, ale do niektórych trzeba dla odmiany odejść kawałek w bok od głównej trasy.

Mz lepiej to podzielić na etapy, tym bardziej, że chcecie zobaczyć jednego dnia dużo. Wydaje mi się, że za dużo.

piekara114 napisał(a): Ile czasu zarezerwować na Klis i Salonę (obejście na spokojnie, kilka dosłownie fotek)

Dużo.
Jednego roku (a startowałem z Rogoznicy) obejrzałem Salonę i Klis, następnym połączyłem Klis ze Splitem.
W Splicie byłem już 3 razy i dopiero po trzeciej wizycie obejrzałem mniej więcej tyle, że mi niewiele zostało :)

Z dojazdem, Klis, powiedzmy godzina, bez włażenia we wszystkie zakamarki. Salona ze dwie godziny, a może i trzy. Pamiętajcie, że będziecie przemieszczać się kilka razy przez miasto, gdzie możecie, zwyczajnie, utknąć w korkach. Tak samo z szukaniem parkingu przed pałacem - albo stracicie dużo czasu na szukanie miejsca, albo zaparkujecie daleko i będziecie musieli przeznaczyć czas na dojście i powrót.

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.02.2013 14:11

piekara114 napisał(a): [...]
2. Salona biletów nie ma, a w Klisie jakieś wejściówki?
3. Większość opisów Salony startuje od wejścia przy muzeum, a czy jest parking i wejście od strony amfiteatru? Zależy mi na nim bardzo, a obawiam się, że jak zaczniemy z drugiej strony to moim Panom już nie będzie się chciało tam iść

I tu i tu są wejściówki!!!!
Do ruin Salony wejście jest od "Manastrina" i tylko tam jest parking.
klik, klik z lewej strony...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2013 22:28

weldon napisał(a):
Osobiście, jeżeli chcecie zwiedzić amfiteatr, to podjedźcie tam samochodem, a potem jedźcie na parking koło cmentarza.

chyba rzeczywiście tak spróbuję zrobić, a z Podgory napewno Jardanką (auostrada tylko na długich trasach :D

weldon napisał(a):
Mz lepiej to podzielić na etapy, tym bardziej, że chcecie zobaczyć jednego dnia dużo. Wydaje mi się, że za dużo.

W Splicie już byliśmy (ja już 2 razy :mrgreen: ), zależy mi na wieży i katedrze i czarnym Sfinksie i Hajduk oraz spacer Rivą, może wzgórze, ale chcemy być tam popołudniu i wieczór, czyli raczej Split nocą

weldon napisał(a):
Tak samo z szukaniem parkingu przed pałacem - albo stracicie dużo czasu na szukanie miejsca, albo zaparkujecie daleko i będziecie musieli przeznaczyć czas na dojście i powrót.

Parking ostatnio znalazłam 3 min od palucha na free zone - mieliśmy jechać na parking ten duży, ale skręciliśmy w lewo zamiast prawo i tak wylądowaliśmy na jakiejś uliczce
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.02.2013 06:46

piekara114 napisał(a): a z Podgory napewno Jardanką (auostrada tylko na długich trasach :D

Był taki fajny pan Salony, ale go wcięło :/

Tutaj trochę widać, gdzie jest parking, amfiteatr, a gdzie pozostałe obiekty:
Obrazek

Mi, w Splicie, raz się trafiło stanąć przy wejściu do podziemi.
Jeżeli macie sprecyzowane, co i jak to faktycznie nie macie problemu z czasem :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone