Pudelek napisał(a):mam pytanie - czy teren tych ruin jest otwarty czy całość jest ogrodzona (podobnie jak np. ruiny Ostii pod Rzymem czy Aquincum w Budapeszcie) i trzeba wykupić bilet? W przewodniku przeczytałem, że są tam również jakieś ekspozycje, więc podejrzewam, że nie są to po prostu kamienie leżace w polu...
piekara114 napisał(a):1. Czy jadąc od Podgory najpierw uderzyć na Salona a potem Klis czy odwrotnie? (kończymy w Splicie to na 100%)
piekara114 napisał(a):2. Salona biletów nie ma, a w Klisie jakieś wejściówki?
piekara114 napisał(a):3. Większość opisów Salony startuje od wejścia przy muzeum, a czy jest parking i wejście od strony amfiteatru?
piekara114 napisał(a): Ile czasu zarezerwować na Klis i Salonę (obejście na spokojnie, kilka dosłownie fotek)
piekara114 napisał(a): [...]
2. Salona biletów nie ma, a w Klisie jakieś wejściówki?
3. Większość opisów Salony startuje od wejścia przy muzeum, a czy jest parking i wejście od strony amfiteatru? Zależy mi na nim bardzo, a obawiam się, że jak zaczniemy z drugiej strony to moim Panom już nie będzie się chciało tam iść
weldon napisał(a):
Osobiście, jeżeli chcecie zwiedzić amfiteatr, to podjedźcie tam samochodem, a potem jedźcie na parking koło cmentarza.
weldon napisał(a):
Mz lepiej to podzielić na etapy, tym bardziej, że chcecie zobaczyć jednego dnia dużo. Wydaje mi się, że za dużo.
weldon napisał(a):
Tak samo z szukaniem parkingu przed pałacem - albo stracicie dużo czasu na szukanie miejsca, albo zaparkujecie daleko i będziecie musieli przeznaczyć czas na dojście i powrót.
piekara114 napisał(a): a z Podgory napewno Jardanką (auostrada tylko na długich trasach