Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ally
Cromaniak
Rzym

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.01.2007 21:43

.... prócz Wenecji, HR po głowie na długi weekend chodzi mi też Rzym.
Jakieś namiary na ciekawe apartamenty? :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.01.2007 23:03

Spróbuj w akademikach, lub hotelach turystycznych. Z Polski to ok. 1.700 km. Jeśli będziesz jechał przez Włochy, koniecznie wybierz autostradę. Przy bramkach, o ile nie znasz włoskiego zwróć uwagę na to, co robią kierowcy przed Tobą. Nawigacja na autostradzie powinna być prosta - cały czas na południe. Wzmóż swoją czujność w okolicach słynnych miast uniwersyteckich Padwy i Boloni - tam naprawdę możesz się zgubić. Po dotarciu do Rzymu, szukaj kempingu na obrzeżach Rzymu, domku, który czasami jest bardziej opłacalny, akademika, lub hotelu turystycznego.Powodzenia :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.01.2007 10:29

Zapomnijcie o apartamentach we Włoszech. Takie praktycznie nie istnieją poza miejscami gdzie jeździ się na narty, czyli góry. Ale apartamenty praktycznie tylko do wynajęcia min. tydzień, to nie są hotele. We Włoszech jest zupełnie inny system zakwaterowania i pobytu. Trochę apartamentów na Sycylii i południowym wybrzeżu, szukajcie w internecie.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.01.2007 10:57

To w takim razie gdzie mogę się ulokować w rejonie Rzymu??? W pokojach gościnnych?

P.s.
Co do drogi to akutrat nie ma problemu. Jezdziłam nie raz. A poza tym jeśli wybiorę Rzym polecę samolotem.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 14.01.2007 11:15

Grzegorz Ćwik napisał(a):Zapomnijcie o apartamentach we Włoszech. Takie praktycznie nie istnieją poza miejscami gdzie jeździ się na narty, czyli góry. Ale apartamenty praktycznie tylko do wynajęcia min. tydzień, to nie są hotele. We Włoszech jest zupełnie inny system zakwaterowania i pobytu. Trochę apartamentów na Sycylii i południowym wybrzeżu, szukajcie w internecie.

Co Ty tu wypisujesz Grzesiu ? Apartamenty we Włoszech są wszędzie .
W Rzymie też.
np. www.rentinrome.pl
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.01.2007 11:43

Dziękuję bardzo. Przejrzę sobie tą stronkę.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.01.2007 19:49

Może się źle wyraziłem, apartamenty tego typu jak w Chorwacji są sprawą marginalną. Sam to popierasz podając ww link. Są tam głównie luksusowe mieszkania za dużą kasę, szczególnie w duzych miastach. To nie ten przedział finansowy w porównaniu z Chorwacją. Sam korzystałem już z wynajmu mieszkania vel apartamentu, ostatnio dwa lata temu całego domu w Toskanii. Tutaj korzystalem z Interhomu. Było to dopiero opłacalne, gdy uczestniczyły w tym 3 rodziny, wtedy wynajem domu po prostu nie był tak cholernie drogi. Jesli masz tanie oferty to je przedstaw!!!
Ja takich nie znam.
Pozdrawiam.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 14.01.2007 20:50

Grzegorz Ćwik napisał(a):Może się źle wyraziłem, apartamenty tego typu jak w Chorwacji są sprawą marginalną. Sam to popierasz podając ww link. Są tam głównie luksusowe mieszkania za dużą kasę, szczególnie w duzych miastach. To nie ten przedział finansowy w porównaniu z Chorwacją. Sam korzystałem już z wynajmu mieszkania vel apartamentu, ostatnio dwa lata temu całego domu w Toskanii. Tutaj korzystalem z Interhomu. Było to dopiero opłacalne, gdy uczestniczyły w tym 3 rodziny, wtedy wynajem domu po prostu nie był tak cholernie drogi. Jesli masz tanie oferty to je przedstaw!!!
Ja takich nie znam.
Pozdrawiam.

Apatament to apartament.To ,że dobrze ,że wykupiłeś cały dom w Toskani,ale dmyślam się ,że był podzielony ten dom na apartamenty tak jak w Chorwacji.Apartament jest rodzajem mieszkania przecież. W Rzymie jest drogo ,ale gdyby przenieść się nad morze ,które jest tylko 40 km od Rzymu pewnie by tak drogo nie było.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 15.01.2007 09:42

Na wielu kempingach we Włoszech funkcjonują bungalowy, przyczepy kempingowe itp. Były też na kempingu Tiber na przedmieściach Rzymu. Plusem takiego noclegu jest np. łatwy dojazd do centrum komunikacją miejską (autobus+kolejka+metro). Warto się nad tym zastanowić :!:
pozdr
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.01.2007 10:33

platon napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Może się źle wyraziłem, apartamenty tego typu jak w Chorwacji są sprawą marginalną. Sam to popierasz podając ww link. Są tam głównie luksusowe mieszkania za dużą kasę, szczególnie w duzych miastach. To nie ten przedział finansowy w porównaniu z Chorwacją. Sam korzystałem już z wynajmu mieszkania vel apartamentu, ostatnio dwa lata temu całego domu w Toskanii. Tutaj korzystalem z Interhomu. Było to dopiero opłacalne, gdy uczestniczyły w tym 3 rodziny, wtedy wynajem domu po prostu nie był tak cholernie drogi. Jesli masz tanie oferty to je przedstaw!!!
Ja takich nie znam.
Pozdrawiam.

Apatament to apartament.To ,że dobrze ,że wykupiłeś cały dom w Toskani,ale dmyślam się ,że był podzielony ten dom na apartamenty tak jak w Chorwacji.Apartament jest rodzajem mieszkania przecież. W Rzymie jest drogo ,ale gdyby przenieść się nad morze ,które jest tylko 40 km od Rzymu pewnie by tak drogo nie było.

Domy z Interhomu funkcjonują zwykle jako domy, nie są podzielone, nie mają nic wspólnego z Chorwackimi apartamentami. Mają one kilka odrębnych sypialni, i co najmniej dwa węzły sanitarne. Oczywiście są też typowe apartamentowce, ale zwykle z zapleczem, z basenem, niestety w sezonie są to duże koszty. Minimalny okres wynajmu to tydzień, i to obowiązuje wszędzie.
Odnośnie mieszkania nad morzem pod Rzymem, to istnieje taka możliwość. Generalnie najbliżej w Ostii, to takie turystyczne zaplecze Rzymu. I tu można połączyć pobyt nad morzem, całkiem dobre plaże piaszczyste, oraz wyjazd do Rzymu. Tylko ten plan jest dobry na kilka dni, i w trakcie wycieczki po Włoszech, a nie po Chorwacji. Dojazd z Ostii do Rzymu zajmuje dużo czasu, jeśli nie masz swojego środka komunikacji to najpierw autobus, potem kolej podmiejska a na końcu metro.
Pobyt na kempingu Tiber, gdzie byłem dwukrotnie, z tym że z przyczepą kempingową, jest polecany ze względu na dobre warunki połączenia z centrum Rzymu, o czym też pisał Janusz. I tu trzeba mieć albo namiot, albo wynająć bungalow.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.01.2007 20:52

Polecam wspomniany już wyżej camp Tiber, mają też bungalowy i mobilhomy (na namiot może być jeszcze za zimno).
http://www.campingtiber.com/content/pricesbungalow.htm

Świetnie skomunikowany z centrum, w pół godziny możesz być w Watykanie czy w jakimkolwiek innym miejscu w centrum.

A sam Rzym, no cóż przyznam szczerze, ze jeszcze żadne miasto, szczególnie tej wielkości nie urzekło mnie tak bardzo. W minione wakacje spędziliśmy tam tylko 3,5 dnia ale zakochaliśmy się w Rzymie od pierwszego wejrzenia. Na majówkę polecam zdecydowanie bardziej niż Cro, nie ma upałów można swobodniej uprawiać "szwędactwo" :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.01.2007 21:20

na Rzym proponuje przeznaczyc minimum 3 dni

my bylismy 1 i zobaczylismy w biegu okolo 1/4 wazniejszych zabytkow
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.01.2007 09:47

Rzym chodzi mi po głowie od dłuższego czasu :D
Myślałam też o tym kempingu ale nie jadę sama a z przyjaciółmi a oni wolą apartamenty (pokoje). Dodatkowo w "ekipie" jest 1,5 roczne dziecko więc taki apratmenat byłby lepszy.

Rzeczywiście te apartamenty są bardzo fajne ale i troszkę drogie. Mogę scierpieć coś do 100E. Ciekawa jestem czy z tej miejscowości nadmorskiej jest jakieś dobre połączenie do Rzymu???I czy rzeczywiście cny są niższe :?:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 16.01.2007 12:57

Chyba z 7 lat temu kursowałam kolejką z Ostii do Rzymu - jeździło to to bardzo często do późńa, więc można mieć nadzieję, że nie jest gorzej i dziś :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.01.2007 13:32

Temat majówki w Rzymie przerabiałem równo rok temu - miałem wtedy ten sam problem co ty, więc też rzuciłem go na forum:
forum/viewtopic.php?t=10419&start=0
Zapewne większość informacji jest aktualnych.
Niestety z apartamentami w Rzymie w tym okresie jest bardzo ciężko bo tam przyjeżdża wtedy masa turystów, o czym przekonałem się na własnej skórze. Warto zatem dokonać rezerwacji już teraz (=zapłacić z góry) Jedno natomiast muszę przyznać - jest to najlepszy termin na zwiedzanie. My mieliśmy 20 stopni i lekkie słoneczko. 30-tego kwietnia wyglądało to tak:
http://fotogalerie.pl/fotka/2631861147119036655,niezawodny.htm
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone