Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.01.2007 13:50

ally napisał(a):Rzym chodzi mi po głowie od dłuższego czasu :D
Myślałam też o tym kempingu ale nie jadę sama a z przyjaciółmi a oni wolą apartamenty (pokoje). Dodatkowo w "ekipie" jest 1,5 roczne dziecko więc taki apratmenat byłby lepszy.

Rzeczywiście te apartamenty są bardzo fajne ale i troszkę drogie. Mogę scierpieć coś do 100E. Ciekawa jestem czy z tej miejscowości nadmorskiej jest jakieś dobre połączenie do Rzymu???I czy rzeczywiście cny są niższe :?:

Słuchaj ally,
może jednak warto poszukać czegoś w centrum, nie traci się czasu na dojazdy, a do Ostii pojechać sobie na wycieczkę.
W marcu ub.r. negocjowałem z pensjonatem giampy b&b, który znajduje się w pól drogi między dworcem Termini a S. Maria Maggiore, wynajecie pokoju 3 os. na 8 dni w sierpniu. Wtedy dostałem ofertę 75 E/dzień i było to chyba ciut mniej niż ceny, które oficjalnie wtedy oferwali na swojej stronie (w tym roku trójka w tym terminie jest za 85E) . Ostatecznie wyjazd do Włoch nie doszedł do skutku bo dyrekcja zarządziła wakacje w Cro :) .
Pozytywne info o tym pensjonacie znalazłem chyba na forum turystycznym gazeta.pl. Miałem też na oku hotel trochę dalej od centrum za 65E ale ostatnio bardzo podnieśli ceny więc nawet go nie podaję.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.01.2007 16:12

Witam. A czy mogę prosić o stronę www tego pensjonatu?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.01.2007 16:17

ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.01.2007 16:27

niezawodny napisał(a):Temat majówki w Rzymie przerabiałem równo rok temu - miałem wtedy ten sam problem co ty, więc też rzuciłem go na forum:
forum/viewtopic.php?t=10419&start=0
Zapewne większość informacji jest aktualnych.
Niestety z apartamentami w Rzymie w tym okresie jest bardzo ciężko bo tam przyjeżdża wtedy masa turystów, o czym przekonałem się na własnej skórze. Warto zatem dokonać rezerwacji już teraz (=zapłacić z góry) Jedno natomiast muszę przyznać - jest to najlepszy termin na zwiedzanie. My mieliśmy 20 stopni i lekkie słoneczko. 30-tego kwietnia wyglądało to tak:
http://fotogalerie.pl/fotka/2631861147119036655,niezawodny.htm

Muszę sobie dokładnie przejrzeć ten wątek :D Dzięki za linka.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 17.01.2007 14:03

Ja byłem trzy razy na campingu w Fiano Romano około 30 km od Rzymu. Dojazd też jest w zasadzie prosty 20 km + parking całodzienny za 1.5E+ kolejka do centrum (ale obowiązuje bilet BIG). Z kampingu Tiber jest jeszcze prostszy bo od razu się wsiada do tej kolejki i pare przystanków bliżej tyle, że sam camping jest troche droższy.
Co do autostrad to ja radzę wybierać bramki z narysowana "łapą z pieniędzmi" bo tam jest człowiek. Jak trafiłem na automat, który akurat nie chciał czytać mojego biletu. Całe szczęście, że we Włoszech na drogach panuje zupełnie inna kultura niż u nas więc bez problemu bramkę zmieniłem ale trochę to trwało. Jak się jedzie do Rzymu z pólnocy to moim zdaniem w zasadzie jedyne miejsce gdzie trzeba uważać to okolice Padwy. Pozostałem rozjazdy są raczej oczywiste.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 17.01.2007 14:53

Łukasz napisał(a):Ja byłem trzy razy na campingu w Fiano Romano około 30 km od Rzymu. Dojazd też jest w zasadzie prosty 20 km + parking całodzienny za 1.5E+ kolejka do centrum (ale obowiązuje bilet BIG).

Łukaszu napisz coś więcej o samym dojeździe z kampu do miasta i z powrotem: z którego parkingu korazystałeś, czy nie miałeś problemów ze znalezieniem na nim miejsca, czy taki parking jest czynny całą dobę, czy ktoś go pilnuje, ile czasu w sumie zajmował Ci dojazd w jedną stronę, czy po drodze można zrobić zakupy i ewent. coś zjeść?

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 17.01.2007 16:03

Dojazd autem około 30 minut w zależności od ruchu. Parking jest koło stacji kolejki i dworca autobusowego Saxa Rubra. Jest czynny cały czas. Raczej nie jest pilnowany bo trudno nazwać ochroną gości którzy czasami sprawdzają wyjeżdżających czy wykupili bilet. Parking jest ogromny i zawsze jakies miejsce jest. Kolejka zajmuje około 15 minut w niedziele tzreba czasami na nią poczekać. Przy drodze jest supermarket GS a w okolicach zjazdu z autostrady w Fiano Romano jest też duży obiekt ale nazwy nie pamietam. Jedzeniem się nigdy nie interesowałem więc nie wiem.
Dojazd po krótce :
1. w Fiano Romano na rondzie skręcić w Via Tiberina
2. w Prima Porta kierować się na Centro
3. a następnie szukać drogowskazów na parking : "Saxa Rubra P"
Po zjeździe z wiaduktu parking będzie widoczny a i chyba jakieś opisy też.
Alternatywna droga to obwodnicą Rzymu ale tą drogę łatwo opiszą Ci na campingu bo są przekonani , że cudoziemiec tylko tak ma szanse trafić.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 17.01.2007 16:15

Dziękuje za informacje.
Zastanawiam się jeszcze nad kampem Flaminio Village. Odpada wtedy konieczność dojazdów autem.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 25.03.2007 16:09

Jak myslicie, czy na campie Tiber dostanę bez problemu miejsce pod namiot w sierpniu i do której godziny przyjmują przyjezdnych.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.03.2007 09:02

carnivalka napisał(a):Jak myslicie, czy na campie Tiber dostanę bez problemu miejsce pod namiot w sierpniu i do której godziny przyjmują przyjezdnych.

Tiber jest wieeelki :!: Aczkolwiek ja byłem w czerwcu, więc nie powiem jak wygląda w sierpniu. Przyjezdnych przyjmują długo, my rozbijaliśmy się po ciemku, ok. godz. 22 i nie było problemu.
pozdr
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 10.05.2007 18:56

Dzięki Janusz za odzew ,jednak zarezerwowalam na wszelki wypadek.
Mam jeszcze prośbę co do trasy .Myślę o opcji przez Niemcy .Może ktoś jechał do Wloch przez Drezno ,Insbruck. Werona?
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 24.07.2007 11:59

Witam,

Ma ktoś może opracowany chociaz hasłowo plan na 3-4 dniowe zwiedzanie Rzymu? Może jakiś link do gotowca?

P.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 03.08.2007 11:58

1. Jeden dzień na Watykan i Muzea Watykańskiego (przeczytaliśmy gruntownie przewodnik i zwiedzaliśmy tylko to co nas interesowało).
2. Jeden dzień na Rzym starożytny (forum romanum, coloseum, circus maximus itd.) + jak macie czas i ochotę to dzielnica EUR
3. Jeden dzień na wszelkie kościoły, bazyliki etc. + katakumby.

Niejako po drodze można zwiedzać inne atrakcje - place, Panteon, schody hiszpańskie, villa borghese.

Nie podawałam innych muzeów poza watykańskimi bo nas to nie kręciło i nie zwiedzaliśmy.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone