Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.01.2019 09:42

Beata W. napisał(a):oby nas nie wywiało i nie padało

... dokładnie na to samo liczę ... :wink: ... a jak mają już być jakieś opady to proszę o wuchtę śniegu w Rzymie ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.01.2019 09:52

kmichal napisał(a): a jak mają już być jakieś opady to proszę o wuchtę śniegu w Rzymie ... :oczko_usmiech: ...

Może Ci się spełni :wink: .
Parę dni temu sypnęło w Apulii. Jak pięknie wyglądało Polignianio i Alberobello :hearts: . Matera w Bazylikacie też z białą pierzynką 8).
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.01.2019 10:06

marze_na napisał(a):Może Ci się spełni

... nie mam nic przeciwko - nawet niech cały tydzień tak trzyma ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 16:52

Na specjalne życzenie Potter uzupełniłam zdjęcia w tej relacji ...
Teraz oczekuję, że Potter uzupełni swoje suplemenciki :oczko_usmiech:

No i przez Potter wróciła jeszcze bardziej moja tęsknota za Italią i Rzymem ... :cry:
W czerwcu miałam być ... :cry:
Nawet miałam w głowie trasy do moich ulubionych miejsc w Rzymie i chcialam je przetestować na szwagierce (pewnie po takim wyjeździe już nie chciałaby ze mną gadać :lol: )

No ale zanim zostanę licencjonowanym przewodnikiem po Rzymie :mrgreen: mogę przecież przetestować moje trasy na Was ... zupełnie gratisowo :smo:
Potter idzie obowiązkowo :!: , a inni dobrowolnie :oczko_usmiech:
Marudy zostają, bo będziemy dużo chodzić ... :wink:

Są w Rzymie miejsca do których mogę wracać zawsze, do niektórych bardzo chętnie, a do jeszcze innych niekoniecznie muszę ... :mrgreen:

Jako że zazwyczaj będąc w Rzymie mieszkam u Edyty przy Termini ... więc nasz spacerek zaczynamy właśnie z tych rejonów ...

No i chcąc nie chcąc przechodzimy obok Bazyliki Matki Bożej Śnieżnej - Basilica di Santa Maria Maggiore
Jeżeli ktoś jest w Rzymie po raz pierwszy, to chyba "wypada" zajrzeć ... :mrgreen:

Dla mnie jest już to miejsce z tych, do których wracać nie muszę ... :smo:
Obrazek

Ale S.M.Maggiore jest w dzielnicy Monti ... a dzielnica ta należy do tych miejsc, do których mogę wracać zawsze :hearts:
Przewodniki raczej mało o niej wspominają albo nawet wcale ... :roll:
Wg mnie to błąd, bo to bardzo fajna dzielnica :P
W sumie to NIC szczególnego tam nie ma 8O ... ale jest tam KLIMAT :hearts:

Maggiore w tle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z dzielnicy Monti płynnie przechodzimy w okolice miejsc, o których można poczytać w każdym przewodniku ...
Do niektórych miejsc chętnie wracam ... :mrgreen:

Koloseum "z wierzchu" uwielbiam ... z każdej strony ... i o każdej porze dnia i nocy ... :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak samo Łuk Trajana ...
Obrazek

No ale bez przesady ... idziemy dalej ... :mrgreen:

Obrazek

I całkiem niedługo dochodzimy do mojej ulubionej dzielnicy, do której mogę wracać zawsze (a nawet planuję tam zamieszkać :lol: ) ... do Awentynu :hearts:

Takie widoki są na Awentynie ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Awentynu również dość płynnie przechodzimy na Zatybrze :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Zatybrzu jest jeden z moich ulubionych kościołów w Rzymie ... w sumie nie wiem dlaczego właśnie ten ... :oczko_usmiech:

Bazylika Najświętszej Maryi Panny na Zatybrzu - Basilica di Santa Maria in Trastevere ... Obrazek

Obrazek

Czas wracać do "domu" ... więc z Zatybrza kierujemy się w kierunku Białego

Teatro Marcello vel drugie Koloseum ... :wink:
Obrazek

A oto i nasz Biały ...
Obrazek

Obrazek

Okolice Białego też bardzo lubię ... aczkolwiek na te kamienie lubię tylko rzucić okiem ... zagłębiać się w ich zwiedzanie nie muszę ... :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tyle na pierwszy dzień ... :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2020 17:54

Zaznacz jeszcze trasę na mapce i będzie komplet, na kiedyś.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.03.2020 17:57

Ja któregoś dnia uzupełnilem sporo stron ze zdjęciami MOJEJ Sycylii zimowej
Już chyba tylko kilka stron zdjeciowych się nie wyświetla.

Dziś, po rezygnacji z wyjazdu do Hiszpanii w lipcu, pomyślałem że nowe czasu wymagają niespotykanych rozwiązań - zrobię relacje z Północnej Hiszpanii dokąd planowałem jechać ale nie dojadę :)

Żegnajcie wakacje, żegnajcie wyjazdy :(
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 18:04

piekara114 napisał(a):Zaznacz jeszcze trasę na mapce i będzie komplet, na kiedyś.

Masz rację :mrgreen: ... biorę Cię na pomocnika :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 18:06

tony montana napisał(a):Ja któregoś dnia uzupełnilem sporo stron ze zdjęciami MOJEJ Sycylii zimowej
Już chyba tylko kilka stron zdjeciowych się nie wyświetla.

Dziś, po rezygnacji z wyjazdu do Hiszpanii w lipcu, pomyślałem że nowe czasu wymagają niespotykanych rozwiązań - zrobię relacje z Północnej Hiszpanii dokąd planowałem jechać ale nie dojadę :)

Ja tam się z niczym nie żegnam :!: :evil:
Odkładam tylko na potem ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2020 18:14

A ja wierzę, że da radę w lipcu.
I jeszcze bardziej cieszę się, że planowane wakacje są samochodem i blisko, bo w Cro, więc w razie czego szybko mogę zabrać się z powrotem. A w razie rezygnacji, może uda się zaliczkę odzyskać (120 eur).

Tony, Ty nie masz tak źle, morze (może nie ciepłe, ale jednak) masz blisko, plażę też :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.03.2020 18:21

mysza73 napisał(a):Na Zatybrzu jest jeden z moich ulubionych kościołów w Rzymie ... w sumie nie wiem dlaczego właśnie ten ... :oczko_usmiech:

Bazylika Najświętszej Maryi Panny na Zatybrzu - Basilica di Santa Maria in Trastevere ...

Na Zatybrze nie dotarliśmy, ponieważ plany tamtego dnia zostały zaburzone przez strajk pracowników transportu miejskiego.

Basilica di Santa Maria in Trastevere - jeden z najstarszych rzymskich kościołów. Jeśli dojdzie do kolejnej wizyty w Rzymie, Zatybrze jest na górze listy. :wink:

tony montana napisał(a):Dziś, po rezygnacji z wyjazdu do Hiszpanii w lipcu, pomyślałem że nowe czasu wymagają niespotykanych rozwiązań - zrobię relacje z Północnej Hiszpanii dokąd planowałem jechać ale nie dojadę :)

Jest to jakiś pomysł, żeby przeżyć to co zostało zaplanowane. Jak skończę bieżącą, to może usiądę do tej zaplanowanej, a prawdopodobnie niespełnionej. :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.03.2020 18:31

Dużo radości sprawiałaś mi reaktywacją tego wątku.
Od Rzymu zaczęła się moja włoska fascynacja :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 18:40

walp napisał(a):
mysza73 napisał(a):Na Zatybrzu jest jeden z moich ulubionych kościołów w Rzymie ... w sumie nie wiem dlaczego właśnie ten ... :oczko_usmiech:

Bazylika Najświętszej Maryi Panny na Zatybrzu - Basilica di Santa Maria in Trastevere ...

Na Zatybrze nie dotarliśmy, ponieważ plany tamtego dnia zostały zaburzone przez strajk pracowników transportu miejskiego.

Basilica di Santa Maria in Trastevere - jeden z najstarszych rzymskich kościołów. Jeśli dojdzie do kolejnej wizyty w Rzymie, Zatybrze jest na górze listy. :wink:

Bardzo, bardzo polecam 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 18:44

marze_na napisał(a):Dużo radości sprawiałaś mi reaktywacją tego wątku.
Od Rzymu zaczęła się moja włoska fascynacja :hearts:

Cieszę się, że sprawiłam Ci radość :oczko_usmiech:

Potter zamówiła jeszcze "naprawienie" Santorinii ... i chyba to zrobie (w sumie mam sporo czasu :? )
A potem "naprawię" inne moje włoskie relacje ...
Masz jakieś specjale życzenie? :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2020 18:52

Przyłącam się do Potter i Santorini.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2020 18:59

piekara114 napisał(a):Przyłącam się do Potter i Santorini.

Będzie, będzie :oczko_usmiech: ... tylko Rzym skończę, bo jeszcze dwa dni mam "zaplanowane" :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies