Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.04.2016 15:08

mysza73 napisał(a):Nie wszyscy jeszcze wstali ... :wink:

Kolejny śpioch...

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.04.2016 15:33

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nie wszyscy jeszcze wstali ... :wink:

Kolejny śpioch...

Pozdrawiam,
Wojtek

Zupełnie nie pojmuję, jak w Rzymie można tak długo spać ... :roll: :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.04.2016 15:34

ciąg dalszy :wink:

Idziemy dalej ...

Synagoga
Obrazek

Obrazek

Wyspa Tybrowa
Obrazek

Obrazek

Jak widać jest całkiem wcześnie jeszcze ... :mrgreen:

Ale i dość ciepło ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do Piazza Navona, gdzie postanawiamy zrobić sobie ponad godzinną sjestę przy kawce i lodach ... :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja chcę do Rzymu :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

ale jeszcze cdn :smo: :papa:
Ostatnio edytowano 27.03.2020 11:09 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 22.04.2016 20:22

jak to wszystko widzę i czytam, to ja też chce do Rzymu :D :D :D
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 22.04.2016 23:23

mysza73 napisał(a):ciąg dalszy :wink:

Docieramy do Piazza Navona, gdzie postanawiamy zrobić sobie ponad godzinną sjestę przy kawce i lodach ... :hearts:

Uff. jaki puchar mniam....
godzina!? w jednym miejscu? nie w nocy i nie w łózku, to niesłychanie niespotykane :wink: u Ciebie mysza.
Czyżby nastąpiła chwilowa zmiana kierownika? :oczko_usmiech: (ups... kierowniczki)

ps gonię, gonię... ale cały czas parę stron z tyłu jestem (a nie było mnie chwilkę)

pzdr f
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 22.04.2016 23:41

tony montana napisał(a):NO ZAROBIONY JESTEM :(
...
...
Ciemny, jak ciemny, wystarcza na bidowanie od listopada do kwietnia jako Rezydent na Teneryfie ;)
huehueheuh

to by tłumaczyło nieobecność, basen, spa, surfing, spa chwilkę zajmuje :mrgreen:

pzdr f
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 23.04.2016 00:20

mysza73 napisał(a):ciąg dalszy :roll:

Zasłużyłyśmy, żeby coś zjeść ... :oczko_usmiech:

Ja wybrałam lazanię :mrgreen:
..
..
Potter zamówiła canelloni ... ale tak szybko zjadła, że zdjęcia brak ... 8O

canelloni z...? taka lazania to w okolicach 5 czy 10E?
a smakowało? czy tylko dało energię ?

dzięki za elementy kulinarne

pzdr f
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.04.2016 08:24

kkra napisał(a):jak to wszystko widzę i czytam, to ja też chce do Rzymu :D :D :D

To co, w poniedziałek może być? :smo:

feniks7 napisał(a):godzina!? w jednym miejscu? nie w nocy i nie w łózku, to niesłychanie niespotykane :wink: u Ciebie mysza.
Czyżby nastąpiła chwilowa zmiana kierownika? :oczko_usmiech: (ups... kierowniczki)

Wyczuwam tu nutkę szyderstwa ... :? :roll: ... :wink:
feniks7 napisał(a):ps gonię, gonię... ale cały czas parę stron z tyłu jestem (a nie było mnie chwilkę)

pzdr f

Było siedzieć na doopie jak ja :smo:

feniks7 napisał(a):canelloni z...? taka lazania to w okolicach 5 czy 10E?
a smakowało? czy tylko dało energię ?

dzięki za elementy kulinarne

pzdr f

Canelloni było z mięsem mielonym :P ,
a za lazanię coś koło 5 było, bo coś mi świta (to już dawno było :wink: ), że razem z popitką zapłaciłam 7 euro :mrgreen:
No i była pyszna ... :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.04.2016 12:57

ciąg dalszy :mrgreen:

Z żalem żegnamy Piazza Navona i powoli, ale bardzo powoli :wink: , kierujemy się w stronę domu ...

Tu też już byłyśmy ... :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to miejsce pamiętacie? ... drugie Koloseum :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojdziemy też pożegnać się z Białym ... :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak oto dochodzimy do "strefy kamieni" ... for free of kors ... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektórzy jednak stali w kolejce ... bo koniecznie chcieli zapłacić ... :roll: :wink:
Obrazek

Obrazek

A niektórzy przedawkowali "z kamieniami" i musieli odpocząć ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Odpocznijmy więc i my :smo:

ale ... cdn :oczko_usmiech: :papa:
Ostatnio edytowano 27.03.2020 11:21 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 23.04.2016 13:12

Potter napisał(a):A co do powrotu z tego miejsca na kwaterkę tramwajem to czy warto wspominać, że najpierw pojechałyśmy jeden przystanek w kierunku przeciwnym do zamierzonego ? ... Ot, dwie blondynki :roll: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Jesteście mi niesamowicie bliskie... Tak się cieszę, że nie tylko ja to robię :mrgreen: :oczko_usmiech: :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.04.2016 15:51

mysza73 napisał(a):Obrazek

To zdjęcie jest super! Esencja (wiosennych) wakacji - gorące promienie na mordkach, łapanie endorfin :mrgreen:

Chyba się ładnie opaliłyście, co :?: 8)
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 23.04.2016 20:36

mysza73 napisał(a):
feniks7 napisał(a):godzina!? w jednym miejscu? nie w nocy i nie w łózku, to niesłychanie niespotykane :wink: u Ciebie mysza.

nie.......no skądże......... :oops:
może odrobinę takiej przyjacielskiej :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.04.2016 09:26

Magdalena S. napisał(a):
Potter napisał(a):A co do powrotu z tego miejsca na kwaterkę tramwajem to czy warto wspominać, że najpierw pojechałyśmy jeden przystanek w kierunku przeciwnym do zamierzonego ? ... Ot, dwie blondynki :roll: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Jesteście mi niesamowicie bliskie... Tak się cieszę, że nie tylko ja to robię :mrgreen: :oczko_usmiech: :D

:lool:

maslinka napisał(a):To zdjęcie jest super! Esencja (wiosennych) wakacji - gorące promienie na mordkach, łapanie endorfin :mrgreen:

Chyba się ładnie opaliłyście, co :?: 8)

Troszkę nas słoneczko liznęło 8) ,
gdyby taka pogoda była przez 4 dni to dopiero byśmy wróciły opalone ...

feniks7 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

nie.......no skądże......... :oops:
może odrobinę takiej przyjacielskiej :mrgreen:

:wink:

Dziś może uda mi się zakończyć tą nudnawą i przydługą relacyjkę ... :oops: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.04.2016 10:46

ciąg dalszy 8O :wink:

Ostatnie spojrzenie na antyczny Rzym ... w sumie te kamienie są calkiem, całkiem ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy przez park, w który pierwszego dnie biłyśmy rekord świata w chodzie sportowym ... :mrgreen:
Obrazek

Wtedy w ciemnościach, a może to z nadmiaru wrażeń :wink: , nie zauważyłam "palmy tonowej" :smo:
Obrazek

Generalnie park jest całkiem miły :mrgreen:

Dochodzimy do Piazza Vittorio Emanuele II

Szukając ciekawych miejsc w Rzymie natknęłam się na tą stronkę i zaciekawiły mnie pewne drzwi ... :wink:

W jednym z jego zakątków natrafić można na tajemnicze Magiczne Drzwi (zwane też Porta Alchemica lub Porta Magica). Historia Drzwi owiana jest mgłą tajemnicy, do dziś nie udało się rozszyfrować jakie na prawdę było ich przeznaczenie i jaką kryją niewiadomą. Legenda mówi, że Palombara Marquis (1614-1680), właściciel znajdującej się na tym terenie Villa Palombara, był wielkim pasjonatem alchemii, szczególnie opętanym obsesją wynalezienia formuły zamieniającej metal w złoto, dlatego też w swoim ogrodzie zbudował swego rodzaju laboratorium, w którym prowadził eksperymenty.
Dalej legenda mówi, że pewien tajemniczy gość markiza twierdził, że jest w stanie wydobyć złoto z rośliny znajdującej się w ogrodzie. Eksperyment ponoć zakończył się sukcesem, po czym osobnik ów zniknął na zawsze za magicznymi drzwiami, pozostawiając za sobą stosik czystego złota i pergamin pełen kabalistycznych formuł w języku łacińskim i hebrajskim, tak skomplikowanych, że ani markiz, ani żaden ze znanych alchemików, pomimo licznych prób nie byli w stanie ich rozszyfrować.
Rozczarowany niepowodzeniami markiz, rozkazał zamurować drzwi i wyryć na nich enigmatyczną formułę, w nadziei że komuś, kiedyś w końcu uda się ją rozszyfrować…
Magiczne drzwi są jedynymi z pięciu bram okazałej Villa Palombara, które przetrwały do dzisiaj. Być może dlatego, że kryją w sobie tajemnicę której strzegą dwie enigmatyczne karłowate rzeźby pochodzące z z wykopalisk na Kwirynale, przedstawiające egipskie bóstwa Bes…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostało nam chwilkę czasu, bo walizeczki od Edyty miałyśmy odebrać o 14 ... więc znowu urządziłyśmy sobie małą sjestę ... 8O :mrgreen:
Obrazek

Potter całkiem nieźle wtopiła się w mieszkańców tego miejsca ... :smo:
Obrazek

Potem już tylko ostatnia pizza ... :cry:
Obrazek

Odbieramy walizeczki ... i jedziemy na lotnisko ... :cry:
Jesteśmy całkiem wcześnie ...
Obrazek

Humory raczej kiepskie ... :cry:
Obrazek

Do tego jeszcze wredna gruba Włoszka poczuła zazdrość, że Potter jest piękną szczupłą blondynką ... i zażyczyła sobie sprawdzić rozmiary jej walizeczki :roll:
Niestety walizeczka okazała się zbyt gruba i nie wlazła do koszyka Rajana :evil: ... no i 50 euro w plecy ... :cry:
Obrazek

Obrazek

Mimo tej nieprzyjemnej sytuacji na lotnisku, wypad uważam za całkiem udany ... :P .
No chyba, że Potter chciałaby wnieść jakieś zdanie odrębne ... :roll: :smo:

A gdyby ktoś był chętny na podobny wypad ... to śmialo może pisać na PW :smo:

Dzięki za wytrwanie do końca ... :smo: :papa:

-------------------------KONIEC-------------------------
Ostatnio edytowano 27.03.2020 11:39 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.04.2016 10:57

mysza73 napisał(a):Do tego jeszcze wredna gruba Włoszka poczuła zazdrość

... ale, że kobiety potrafią być takie wredne to nigdy bym nie przypuszczał ... 8O ... :oczko_usmiech: ...

Dzięki za relację - fajnie było "poszwędać" się z Wami po Romie ... :) ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone