Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.04.2016 18:50

Potter napisał(a):
tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Potter weź się trochę do roboty ... :roll: ,
bo ja zaraz zapomnę, że w ogóle byłam w tym Rzymie ... :roll:

TA POTTER to leń jest
8)

Paradoks ... Ja właśnie z NADMIARU pracy cicho siedzę :evil: .
Ale ok, ok. Jutro postaram się nadrobić zaległości ...

JUTRO nie umiera nigdy

I CO????
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.04.2016 19:06

Jeszcze cztery godziny do końca wczorajszego jutra jest . . .

. . . poczekam :wink:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.04.2016 19:11

tony montana napisał(a):
Potter napisał(a):Paradoks ... Ja właśnie z NADMIARU pracy cicho siedzę :evil: .
Ale ok, ok. Jutro postaram się nadrobić zaległości ...

JUTRO nie umiera nigdy

I CO????

piotrf napisał(a):Jeszcze cztery godziny do końca wczorajszego jutra jest . . .

. . . poczekam :wink:

Pozdrawiam
Piotr

Potter, musisz wyjść z tego z twarzą ... do roboty :smo:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 20.04.2016 19:28

jutro będzie futro :?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.04.2016 07:37

No już dobra, dobra .... z małym poślizgiem ale się melduję :mrgreen: .

Na początek małe uzupełnienie .... Bo Mysza to tylko kościoły i kościoły :P ...
Na placu Pioterka łazikują sobie wolontariusze .... niektórzy całkiem, całkiem (ten z lewej :wink: ). Teraz im się nudziło, ale w sezonie pewnie sobie tak bezczynnie nie stoją ...
Obrazek

Wyjście z Watykanu ...

Obrazek

A wiedzieliście, że w Rzymie jest tylko ! 6 linii tramwajowych 8O ? Ja nie wiedziałam. W dodatku większość z nich, tzn. wagonów pamięta chyba czasy mocno odległe... Ten tutaj to był jeden z "nowocześniejszych" ...

Obrazek

Nie wiem czy Agnieszka nie wstawiała już tego zdjęcia, ale musicie się ze mną zgodzić, że to autko ma OCZY a nie światła ... :)

Obrazek

W Rzymie jak w większości turystycznych miast wystarczy skręcić w boczną uliczkę, a pojawia się klimacik i znikają ludki :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nogi bolały ... Chciałam wypożyczyć takie coś, ale Mysza znowu pod nosem: "A EKUZ masz ?... Skuter... Orebicz ....". Nie wiem o co jej chodziło :twisted:

Obrazek

Te cytrynki z okolic willi Borghese (którą na marginesie znalazłyśmy przypadkiem) starczyły by do herbatki na rok chyba ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tym pustostanem planujemy się z Myszą zająć ... W przyszłości .... Dalekiej przyszłości .... Bardzo dalekiej przyszłości :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Mysza namawia mnie cobym napisała jak szukałyśmy pewnego placu z pewną fontanną ... Cóż tu pisać ? Może tylko to, że stojąc przed tym oto budynkiem podjęłyśmy jedną z najtragiczniejszych w skutkach decyzji ... Rzutującą na całą naszą przyszłość .... No może nie na całe nasze życie :wink: , ale kilka najbliższych naszych godzin na pewno :evil: ...

Obrazek ...

... zamiast skręcić w lewo poszłyśmy w prawo ... :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.04.2016 08:07

ciąg dalszy :roll:

Potter oczywiście nie napisała, że jest ślepa jak kret :smo: i pytając ludzi o drogę do Piazza Mincio, pokazywała na mapie Piazza Sabazio :roll: ...
no ale przyznacie, że dla osób niedowidzących (ja też jeszcze nie miałam okularków, ale już mam :!: ) Sabazio i Mincio wygląda podobnie 8O :roll: :oops: :wink:

Kiedy już nogi wchodziły nam w ... no wiadomo gdzie :wink: , wpadłyśmy na genialny pomysł ... :oczko_usmiech:
zrobiłyśmy telefonem zdjęcie ineresującego nas fragmentu mapy 8O ... i powiększyłyśmy sobie, coby literki były większe :oops:
i wtedy stała się jasność :oczko_usmiech: , tzn wiedziałyśmy już co zrobiłyśmy nie tak i gdzie teraz iść :mrgreen:

Idziemy więc ...
Mijamy salon Ferrari ...
Obrazek

ale takie cuś jest ładniejsze, nieprawdaż ... i też czerwone :oczko_usmiech:
Obrazek

Doniczki ...
Obrazek

Domki ...
Obrazek

Obrazek

Domki z sosnami piniowymi i palmą tonową (sorki, że w pełnej "okazałości" się nie zmieściła :smo: ).
To właśnie tu poszłyśmy źle ... :roll: , to pewnie przez Tonego i tą "jego palmę" :devil: :lool: :smo:
Obrazek

Całkiem fajny pustostan do przygarnięcia ...
Obrazek

Obrazek

I znowu domki ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie drogi prowadzą do ... Dalmacji :hearts:
Obrazek

Domki z tarasikiem ...
Obrazek

Całkiem fajnym tarasikiem ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Wreszcie jest ... PIAZZA MINCIO :!: :!: :!:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale warto było szukać, bo ładnie tam jest, prawda 8)

Zasłużyłyśmy, żeby coś zjeść ... :oczko_usmiech:

Ja wybrałam lazanię :mrgreen:
Obrazek

Potter zamówiła canelloni ... ale tak szybko zjadła, że zdjęcia brak ... 8O

Na Piazza Buenos Aires wsiadłyśmy w tramwaj i wróciłyśmy do domu ...

Obrazek

cdn :papa:
Ostatnio edytowano 27.03.2020 10:07 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.04.2016 08:32

Dzielnica Coppede zasługuje na zdecydowanie więcej literek : "Dla tych, którzy chcą na trochę uciec od zgiełku centrum Rzymu i zobaczyć inne ciekawe miejsca naszego miasta polecamy wyprawę do dzielnicy Trieste, a dokładniej do jej pełnego fantazji centrum jakim jest rejon. Został on tak nazwany od nazwiska architekta florenckiego, Gina Coppedè, który go zaprojektował i zbudował w latach 1913-1927. Na tę mini dzielnicę składa się 26 budynków mieszkalnych i 17 willi, których eklektyczny styl architektoniczny jest połączeniem elementów liberty, art decò, baroku i manieryzmu, a nawet średniowiecza i antycznej Grecji.
Via Dora prowadzi nas do placu Piazza Mincio – centrum dzielnicy. Na środku placu stoi malownicza Fontanna Żab. Jak mówi sama nazwa, główną atrakcją wodotrysku są te sympatyczne płazy kochające wodę i królujące nad każdą z mis fontanny. Podobno któraś z nich to zaklęty królewicz lub multimilioner…
Charakterystycznym elementem placu i całej dzielnicy jest bajkowy Dom Wróżek (Casa delle Fate) stojacy przy placu Mincio u zbiegu ulic Via Aterno i Via Brenta. Totalne przemieszanie stylów oraz asymetria budowli robią duże wrażenie na każdym przechodniu. Loże i łuki, wielobarwne fryzy, średniowieczne w smaku obrazy, ozdoby kwiatowe, marmur, cegła, trawertyn, glina, szkło szokują bogactwem środków i zmuszają do wiary w potęgę sztuki. Niezwyczajne jest również ogrodzenie i brama kute z żelaza i przyozdobione drewnem.
Tuż obok Domu Wróżek, po przeciwnej stronie ulicy Via Brenta stoi tajemniczy Dom Królestwa, którego fasada wyróżnia się asymetrycznym łukiem zwieńczonym wielką maszkarą z wyraźne babilońskimi rysami. Pod nią, nad głównym portalem rozciąga swą sieć wielki, żółty pająk… Może to dom wiedźm?"

Pogoda nam niestety nie dopisywała i było już późno, ale w całej okazałości okolica ta jest naprawdę very piękna ...

Obrazek

A co do poszukiwania tego miejsca to czy warto wspominać, że pytałyśmy o to 76755654 osób i nikt nie kumał o co nam biega ? Ani pani z wnuczkiem i pieskiem (mówiła, że mieszka tu od lat i takiego miejsca nie zna 8O ), ani przystojny pan co wysiadł z mercedesa, ani zwykły pan co kazał nam iść w takim kierunki, że w końcu skończyła się nam mapa Rzymu :twisted: ...
Ale jest plus dodatni całej tej sytuacji ... Mysza okulary już ma, a ja wyrabiam dziś :mrgreen: .

A co do powrotu z tego miejsca na kwaterkę tramwajem to czy warto wspominać, że najpierw pojechałyśmy jeden przystanek w kierunku przeciwnym do zamierzonego ? ... Ot, dwie blondynki :roll: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.04.2016 08:37

Potter napisał(a):
A co do powrotu z tego miejsca na kwaterkę tramwajem to czy warto wspominać, że najpierw pojechałyśmy jeden przystanek w kierunku przeciwnym do zamierzonego ? ... Ot, dwie blondynki :roll: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Ale to już nie była wina naszej ślepoty ... tylko kiepskiemu oznakowaniu na tramwajach :roll: ,
mają tylko 6 linii i mogliby bardziej o nie zadbać :roll: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.04.2016 13:46

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

Ale to już nie była wina naszej ślepoty ... tylko kiepskiemu oznakowaniu na tramwajach :roll: ,
mają tylko 6 linii i mogliby bardziej o nie zadbać :roll: :wink:

Dobra, dobra :oczko_usmiech:
To czekamy na dowód, że podobne sytuacje się już nie powtórzą :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2016 13:57

Prześliczne miejsca, np. to:

Obrazek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.04.2016 14:04

Lednice napisał(a):Prześliczne miejsca, np. to:

To JA je wynalazłam :hearts: !!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2016 14:10

Te kilometry to razem z tramwajem policzone?
:mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.04.2016 14:35

piekara114 napisał(a):Dobra, dobra :oczko_usmiech:
To czekamy na dowód, że podobne sytuacje się już nie powtórzą :D

Ostatniego dnia to już z zamkniętymi oczami mogłyśmi po Rzymie chodzić ... :mrgreen:

Obrazek

Potter napisał(a):

To JA je wynalazłam :hearts: !!!

Prawdę mówi :D

FUX napisał(a):Te kilometry to razem z tramwajem policzone?
:mrgreen:

:evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2016 15:06

Znalezisko pierwsza klasa :!: :D :!: :) 8) :!: :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.04.2016 15:26

mysza73 napisał(a): :evil:

:smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone