Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.03.2016 12:23

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Spagetti z wiadomym sosem nie jest bolońską potrawą :lol: . W tamtejszych osteriach i trattoriach nic takiego nie znajdziesz w menu :D .
Na szczęście Myszy już tam dawno nie ma więc nie będzie szukać. :D

Teraz jedyne co jej pozostało szukać to chyba podejrzanych pakunków na lotnisku
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.03.2016 12:42

marze_na napisał(a):
longtom napisał(a):
mysza73 napisał(a):a tymczasem pozdrawiam ze cieplutkiej i słonecznej Bolonii 8) :papa:

Pamiętaj iść na spagetti z wiadomym sosem. :P :)

pzdr :wink:

Spagetti z wiadomym sosem nie jest bolońską potrawą :lol: . W tamtejszych osteriach i trattoriach nic takiego nie znajdziesz w menu :D .

tak - był nawet taki odcinek Top Gear. Hammond usilnie i bezskutecznie szukał w restauracjach Bolonii spaghetti z wiadomym sosem :lol:
coś w tym stylu to chyba Ragu?

pozdrawiam,
Michał
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.03.2016 12:47

Potter napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):A chopy sami w domach ?

Drzewo do lasu ?

No tak :roll: . . . od kiedy wymyślono karty bankomatowe to . . . :wink:

A w tym Rzymie . . . ten las . . . to chyba mieszany był :?: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.03.2016 12:50

Mikeee napisał(a):
marze_na napisał(a):
longtom napisał(a):
mysza73 napisał(a):a tymczasem pozdrawiam ze cieplutkiej i słonecznej Bolonii 8) :papa:

Pamiętaj iść na spagetti z wiadomym sosem. :P :)

pzdr :wink:

Spagetti z wiadomym sosem nie jest bolońską potrawą :lol: . W tamtejszych osteriach i trattoriach nic takiego nie znajdziesz w menu :D .

tak - był nawet taki odcinek Top Gear. Hammond usilnie i bezskutecznie szukał w restauracjach Bolonii spaghetti z wiadomym sosem :lol:
coś w tym stylu to chyba Ragu?

pozdrawiam,
Michał

Dokładnie. Tagliatelle al ragù są tradycyjnym bolońskim daniem. Ragù mocno różni się od sosu bolońskiego w naszym rozumieniu.
A Spaghetti jest typowe dla kuchni Kampanii (o czym mogę osobiście zaświadczyć ;)), w Emilii-Romanii gustują w innych pastach.
To się nawymądrzałam :lol: :wink: . Więcej napiszę u siebie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.03.2016 12:50

piekara114 napisał(a):
longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Spagetti z wiadomym sosem nie jest bolońską potrawą :lol: . W tamtejszych osteriach i trattoriach nic takiego nie znajdziesz w menu :D .
Na szczęście Myszy już tam dawno nie ma więc nie będzie szukać. :D

Teraz jedyne co jej pozostało szukać to chyba podejrzanych pakunków na lotnisku

No co Ty, może dadzą teraz parę dni spokoju i Mysza spokojnie wróci dzisiaj do domu. Swoją drogą we Włoszech podobno wzmożone kontrole i karabinierów więcej przy co bardziej popularnych zabytkach :?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.03.2016 15:58

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):Teraz jedyne co jej pozostało szukać to chyba podejrzanych pakunków na lotnisku
No co Ty, mpże dadzą teraz parę dni spokoju i Mysza spokojnie wróci dzisiaj do domu. Swoją drogą we Włoszech podobno wzmożone kontrole i karabinierów więcej przy co bardziej popularnych zabytkach :?

Lepiej niech dadzą spokój, bo wybieram się do siedliska ówczesnego zła za kilka dni...
A o ochronie zabytków czytałam....

Popatrzcie, jednej autorki nie ma, druga się nie odzywa, a tu już 11 stron....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2016 09:13

Wróciłam cała i zdrowa :mrgreen:

Co do wzmożonych kontroli i obecności karabinierów, to tylko w Mediolanie byli widoczni.
Na lotnisku w Bergamo jakoś specjalnie nas nie kontrolowali, to już bardziej w Modlinie, ale to było w dniu tych zamachów ...

Taka scenka ... :wink:
Na lonisku w Bergamo, zaraz przy wejściu do terminalu zaczęłam wyjmować z walizek elektronikę i torebki z płynami, coby każdego z rodzinki równo tym obdzielić :wink: .
Koło nas kręcił się jakiś facio ... no dobra, wyglądał trochę inaczej niż wszyscy.
Zuzia stwierdziła, że coś jest z nim nie tak ...
Nie miał walizki i był jakoś tak dziwnie ubrany ... miał bardzo luźną kurtkę i mąż zażartował, że ma pod nią pas szahida ... :roll:
Kiedy się oddalił od nas na jakiś kilkanaście metrów Zuzia pyta:
"A jak on odpali tę bombę, to w promieniu ilu metrów wszyscy zginą?" 8O :roll: :wink:

Ale generalnie wyjazd był mega udany :oczko_usmiech:
przez 8 dni zrobiliśmy Fiatem 500 :mrgreen: 1400 km po drogach Lombardii, Emilii-Romanii, Toskanii i Ligurii :hut:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.03.2016 09:16

mysza73 napisał(a):Wróciłam cała i zdrowa :mrgreen:

Miło Cię znowu widzieć na forum :smo: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2016 09:19

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Wróciłam cała i zdrowa :mrgreen:

Miło Cię znowu widzieć na forum :smo: .

Dzięki :P ,
ale wolalabym jeszcze zostać w Italii :smo:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 31.03.2016 09:57

mysza73 napisał(a):przez 8 dni zrobiliśmy Fiatem 500 :mrgreen: 1400 km po drogach Lombardii, Emilii-Romanii, Toskanii i Ligurii :hut:

Rozumiem, że z aparatem, więc dajesz Mycha, bo może skoryguję plany, jak zobaczę coś fajnego 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2016 10:02

kaszubskiexpress napisał(a):
mysza73 napisał(a):przez 8 dni zrobiliśmy Fiatem 500 :mrgreen: 1400 km po drogach Lombardii, Emilii-Romanii, Toskanii i Ligurii :hut:

Rozumiem, że z aparatem, więc dajesz Mycha, bo może skoryguję plany, jak zobaczę coś fajnego 8)

Tym razem jeszcze z aparatem :roll: ,
ale mąż mi wczoraj w czasie lotu zagroził, że więcej aparatu do ręki nie dostanę 8O , bo zdołaliśmy obejrzeć zdjęcia z 3 dni wyjadu a samolot zaczął lądować :roll: :wink:,

jakby co to mam super apartmany w Bergamo i Bolonii 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 31.03.2016 10:05

mysza73 napisał(a):jakby co to mam super apartmany w Bergamo i Bolonii 8)

Dzięki, może inszom razom, my już mamy pozaklepywane miejscówki w innych mieścinach.
:wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.03.2016 10:10

mysza73 napisał(a):jakby co to mam super apartmany w Bergamo i Bolonii 8)

A ja z ciekawości chętnie zobaczę gdzie stacjonowałaś w Bolonii. A jakby co naszą miejscówkę też mogę polecić 8) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2016 10:35

Fajnie, że jesteś i że zadowolona, ale w sumie jak tu nie być zadowolonym ze świąt w ciepłym miejscu, bez siedzenia wcześniej w ścierkach do sprzątania i w kuchni :mrgreen:

To teraz leć z tym Rzymem, a Milano w odpowiednim wątku, bo już niedługo trzeba będzie o innej Itali pisać...
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 31.03.2016 10:38

mysza73 napisał(a):
jakby co to mam super apartmany w Bergamo i Bolonii 8)

ooo... to ja poproszę
może kiedyś się przyda :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone