Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 24.03.2016 14:26

Fajnie poznać też wersję alternatywną do jedynej słusznej :roll:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.03.2016 14:33

Ciężko było, ale udało mi się zobaczyć kilka "nie kościołów". Ale generalnie z Myszą zwiedzało mi się suuuuuuper. Mamy takie samo podejście, ten sam zapał. A że był to jej kolejny już pobyt w Rzymie wszystkie "must see" miała zaliczone i bez problemu udawało mi się kierować ją w boczne uliczki takie jak wspomniane już :
Malownicze rzymskie podwórko: L’arco degli Acetari
Campo de’ Fiori każdy zna, ale nie każdy wie, że dosłownie kilka kroków dalej znajduje się to malownicze i osobliwe podwórko znane tylko ai romani veri (prawdziwym Rzymianom) i miłośnikom ‚ukrytego’ Rzymu. Jeżeli i Wy się do takich zaliczacie, spacerując Via del Pellegrino nie zapomnijcie zaglądnąć pod numer 19… Przechodząc pod ciemnym, niskim i dosyć obskurnym łukiem będziecie mieli okazję odbyć niesamowitą podróż w czasie do Rzymu sprzed setek lat…
Po przekroczeniu tajemniczego łuku Arco degli Acetari, niczym po przejściu na drugą stronę lustra, Waszym oczom ukaże się coś w rodzaju zamkniętego dziedzińca otoczonego urokliwymi średniowiecznymi kamieniczkami. W zamierzchłych czasach były to domy i depozyty sprzedawców tzw. Acqua Acetosa, wody słynącej z leczniczych właściwości.To jedno z tych miejsc w których wydaje się, że czas się zatrzymał. W powietrzu czuć leniwy klimat rzymskiej siesty, a zapach przygotowywanej właśnie przez włoską mammę pasty, miesza się z zapachem rozwieszonego na sznurkach świeżego prania.Kolorowe kamieniczki o zaskakujących kształtach, artystyczny nieład, porozrzucane tu i tam sprzęty i wylegujące się w plamach słońca koty potęgują uczucie oderwania od rzeczywistości i jakiegoś takiego błogiego spokoju, który Rzymianie mają chyba w genach:)
Tylko kilkanaście metrów od zatłoczonego i gwarnego Campo de’ Fiori znajdziecie spokój i unikalny klimat, który z racji turystycznego oblężenia, Wieczne Miasto oferuje już coraz rzadziej.
Załączniki:
SAM_4846.jpg
SAM_4845.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2016 16:39

Potter, sto lat Cię nie widziałam! Gdzie Ty się chowałaś? ;)

Fajnie, że teraz popatrzymy na Waszą wyprawę Twoimi oczami. Zawsze to trochę inny punkt widzenia :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.03.2016 19:54

maslinka napisał(a):Potter, sto lat Cię nie widziałam! Gdzie Ty się chowałaś? ;)

Fajnie, że teraz popatrzymy na Waszą wyprawę Twoimi oczami. Zawsze to trochę inny punkt widzenia :mrgreen:

Potter chowała się w mysiej dziurce ;)
No własnie - jak można nie zachwycać się kupami kamieni w takim Rzymie ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.03.2016 21:29

Suuuuper, że Potter ciągnie dalej rzymską relację :mrgreen: , mam nadzieję, że jak wrócę będzie już zakończona :oczko_usmiech: ,
a tymczasem pozdrawiam ze cieplutkiej i słonecznej Bolonii 8) :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.03.2016 22:09

mysza73 napisał(a):a tymczasem pozdrawiam ze cieplutkiej i słonecznej Bolonii 8) :papa:

Nooooooooo weź mnie nie denerwuj :twisted: :wink: .

A poważnie, to niech Wam świeci do końca pobytu

:smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.03.2016 06:57

mysza73 napisał(a):Suuuuper, że Potter ciągnie dalej rzymską relację :mrgreen: , mam nadzieję, że jak wrócę będzie już zakończona :oczko_usmiech: ,
a tymczasem pozdrawiam ze cieplutkiej i słonecznej Bolonii 8) :papa:

Co - już nie Katedra w Milano?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 25.03.2016 07:12

piekara114 napisał(a):PS. udało się w plan myszy wpleść coś co TY chciałaś zobaczyć, czy marne szanse....

Jak odważysz się pojechać kiedyś ze mną, to się przekonasz :evil: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2016 08:27

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):PS. udało się w plan myszy wpleść coś co TY chciałaś zobaczyć, czy marne szanse....

To TY możesz mieć problem :mrgreen: (kościoła nie uświadczysz)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2016 08:50

tony montana napisał(a):
No własnie - jak można nie zachwycać się kupami kamieni w takim Rzymie ;)

Gdyż gór i morza tam nie ma...
:mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.03.2016 09:49

A chopy sami w domach ?

W sumie też mieli wakacje :mrgreen:

Cześć dziewczyny.
:hut:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.03.2016 12:42

kaszubskiexpress napisał(a):A chopy sami w domach ?

Drzewo do lasu ?
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 26.03.2016 18:00

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

To TY możesz mieć problem :mrgreen: (kościoła nie uświadczysz)

Mnie ze sobą zabierz następnym razem, kościoły mogę oglądać zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz, wąskie uliczki uwielbiam, w mysie dziurki też lubię zaglądać i też mam bzika na punkcie robienia zdjęć :mrgreen: PS. Udanych i słonecznych Świąt Wielkanocnych na obcej ziemi dla całej Rodzinki :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 26.03.2016 18:29

No to chyba powoli zbiera nam się ekipa na następną wyprawę... :oczko_usmiech: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.03.2016 21:29

Potter napisał(a):No to chyba powoli zbiera nam się ekipa na następną wyprawę... :oczko_usmiech: .

Spoko dziewczyny (w sumie jakby jakiś chłop był chętny, to też zabierzemy :wink: ),
obczaimy tyko jakieś tanie loty w fajne miejsce i lecimy :oczko_usmiech:

Potter, gdzie jest dalszy ciąg relacji z Rzymu :?: :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone