Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool:

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.03.2016 18:29

mysza73 napisał(a):ale to za jakieś 10 dni ... bo najbliższy mój cel, to Milano

... no to fajnie zakończyłaś ten odcinek, bo już niedługo będziesz w VE II - tylko, że w galerii ... :wink: ...
Pogody życzę ... :D ...
Pozdrawiam.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 20.03.2016 18:31

mysza73 napisał(a):
słoma79 napisał(a):coraz bardziej mi się ten wasz Rzym podoba :oczko_usmiech:

Nie żebym się chwalila, ale będzie tylko lepiej ... :coool:

Patrzę na kolejne odsłony i nie widzę tu żadnego chwalenia...pięknie jest :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.03.2016 19:09

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a): najbliższy mój cel, to Milano :smo:

Dużo słońca życzę :D :!:

Nie zapeszając, prognozy nie są złe :smo:

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):Z Campo di Fiori do Piazza Navona daleko nie jest ... :oczko_usmiech:

Bo to niewielkie miasteczko jest...

Pozdrawiam,
Wojtek

Niewielkie, ale całkiem miłe miasteczko :wink:

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):ale to za jakieś 10 dni ... bo najbliższy mój cel, to Milano

... no to fajnie zakończyłaś ten odcinek, bo już niedługo będziesz w VE II - tylko, że w galerii ... :wink: ...
Pogody życzę ... :D ...
Pozdrawiam.

Bardziej mnie na TEN dach ciągnie ... :mrgreen:

słoma79 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
słoma79 napisał(a):coraz bardziej mi się ten wasz Rzym podoba :oczko_usmiech:

Nie żebym się chwalila, ale będzie tylko lepiej ... :coool:

Patrzę na kolejne odsłony i nie widzę tu żadnego chwalenia...pięknie jest :smo:

Fajnie, że Ci się podoba 8) ,
jeszcze będzie kilka fajnych miejsc :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.03.2016 19:15

Aga, dużo słonka w Milano! :smo:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 20.03.2016 19:56

Mysza, kto Wam zamówił tyle deszczu?
Fontanny bardzo okazałe, wielu rzeczy już wcale nie pamiętam, chyba pora tam wrócić :D
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 22.03.2016 07:26

W Rzymie jeszcze nie byliśmy, więc pooglądam u Ciebie :)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 22.03.2016 09:27

Chyba nastąpiła przerwa świąteczna :(
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.03.2016 09:44

maslinka napisał(a):Aga, dużo słonka w Milano! :smo:

Nie dziękuję :wink:

kkra napisał(a):Mysza, kto Wam zamówił tyle deszczu?

Też się nad tym zastanawiam 8O

Piter_M napisał(a):W Rzymie jeszcze nie byliśmy, więc pooglądam u Ciebie :)

Fajnie, że wpadłeś, ale akurat nastąpi przerwa świąteczna :wink:

słoma79 napisał(a):Chyba nastąpiła przerwa świąteczna :(

No tak, bo za niedługo jadę na lotnisko ... i lecę ... do Italii :smo: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2016 09:44

słoma79 napisał(a):Chyba nastąpiła przerwa świąteczna :(

22.03-30.03 mysza73, Radom-Mediolan, samolot+auto
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 22.03.2016 10:54

mysza73 napisał(a):
Piter_M napisał(a):W Rzymie jeszcze nie byliśmy, więc pooglądam u Ciebie :)

Fajnie, że wpadłeś, ale akurat nastąpi przerwa świąteczna :wink:

Poczekam i mam nadzieję, że się doczekam :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2016 11:41

Nie tylko Rzym jest wciągający , jak widać 8)
Dobrej zabawy :papa:

" Ino uważejta , coby Wos na dobre to Taljańsko nie wsysło"

Pozdrawiam
Piotr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.03.2016 13:12

mysza73 napisał(a):Oczywiście znowu, po raz czterdziesty ósmy tego dnia, zaczyna padać deszcz :roll: ,...

Zupełnie jak dzisiaj w Poznaniu. :)

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.03.2016 07:59

mysza73 napisał(a):--------------- Cel numer 4 - PIAZZA NAVONA ----------------

Z Campo di Fiori do Piazza Navona daleko nie jest ... :oczko_usmiech:

Strasznie pędzicie.... wg mnie juz PÓŁ RZYMU przeszłyście ;)

mysza73 napisał(a):Fontanna Czterech Rzek - Fontana dei Quattro Fiumi prezentuje się bardzo okazale ...

Kurtka model 2016 ;)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.03.2016 13:14

Jako, że Mysza stąpa aktualnie po dachach Mediolanu ewentualnie zwiedza kościoły w Bolonii :P zdradzę Wam kilka zakulisowych szczegółów ...
Że Mysza jest postacią bardzo znaną to wiedziałam ... ale, że aż tak ?! 8O
Na lotnisku w Modlinie zachciało mi się pić. Jak wiadomo powszechnie swojego zaopatrzenia mieć nie można. Trza kupić w strefie. Zostawiwszy więc Mychę pilnującą naszego bagażu udałam się do stosownego sklepu. Niestety, przy kasie okazało się, że nie mam przy sobie karty pokładowej :oops: . Obie karty miała przy sobie Mysza bojąc się zapewne, cobym swojej nie zgubiła :roll: .
Pić się chciało okrutnie więc uśmiechając się zalotnie do pana na pytanie: "- A karta pokładowa ?".... odpowiedziałam: "- Mysza ma." Pan odpowiedział : "- Aaaaaaa." I wodę mi sprzedał. Dobrze jest znać Myszę :mrgreen: .

Tego pierwszego dnia w Rzymie faktycznie deszcz padał jakieś 64654564 razy, ale na szczęście krótko i zazwyczaj po nim wychodziło słońce. Tekst" "- Dzisiaj to już padać nie będzie !" padał z moich ust tak wiele razy, że stał się hasłem przewodnim tego dnia :D .
Co więcej z mojej strony ?
Agnieszka zachwycała się oczywiście kościołami i innymi budowlami uświadamiając mnie co akurat mijamy. Mój wzrok przyciągały różne takie inne okoliczności przyrody .... czasem kojarzące się z CRO :lol: ...

Obrazek

Tutaj szczerze muszę się Wam do czegoś przyznać. Jednocześnie mam świadomość "podpadnięcia" :wink: niektórym.
Kupki kamieni mnie nie kręcą. Uważam, że całe to koloseum jest mocno przereklamowane :oczko_usmiech: . To które widziałam wewnątrz i z zewnątrz w Puli wydawało mi się większe i ciekawsze ... Tak więc planując pobyt w Rzymie z góry zrezygnowałam a wejścia do środka :oops: .

Obrazek

Ze zdziwieniem przyglądałam się również zabytkowi pod nazwą circo coś tam ...

Obrazek

No taka mało okrągła fosa ... Podobno chcą tam jakieś centrum handlowe czy cuś podobnego wybudować ....
Historycy ponoć protestują ... No może centrum handlowe niekoniecznie, ale jakoś ten fajny teren można by zagospodarować :smo: ...

A tutaj np. Myszy podobały się kolumienki, a mnie balkonik (jakoś skojarzył mi się z Julią) i zastanawiałam się jak to wszystko wygląda wieczorem kiedy świecą się latarenki .... Niestety nie było nam dane zobaczyć tego zjawiska, bo mąż Myszy zabronił nam się szlajać po nocy :lol: ... O szlajaniu się w dzień nic nie mówił :oczko_usmiech: :P

Obrazek

Po co zresztą łazić po okolicy w poszukiwaniu kamieni, skoro ktoś zrobił mi tę uprzejmość i całkiem sporo zgromadził ich w kociej kuwecie .... i nawet ładnie poustawiał ... i ponumerował :mrgreen:

Obrazek

Jak już wspomniałam z Agnieszką kościoła ominąć nie sposób :oczko_usmiech: . Tutaj padło polecenie: "- Ja idę do środka, a Ty mi zrób zdjęcie tych drewnianych drzwi ...." ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne takie ...

Obrazek

Moją ciekawość wzbudzały też takie małe samochodziki .... Było ich całkiem sporo ... Okazało się, że jeździły "na prąd" ... :lol:

Obrazek

Mysza wspomniała, że bardzo spodobało nam się na Awentynie. Owszem, było tam dużo zieleni i domki takie jakie lubię. Ale było coś jeszcze. Tamtejsi mieszkańcy okazali się bardzo gościnni. Na powitanie przygotowali nam ślicznego czekoladowego słonika .... :oczko_usmiech: . Ale Mysza nie pozwoliła go zjeść :evil: ... Zupełnie nie wiem dlaczego :roll: .

Obrazek

Obrazek

No i jeden z częstszych widoków ... Mycha zastanawia się gdzie by tu dalej iść .... A, że jej wybory były zazwyczaj trafne (pomijam fakt, że jedynie słuszne :wink: ) z przyjemnością podążałam za nią :papa: .

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.03.2016 13:42

Suplementy są super :mrgreen: :mrgreen: i pokazuję tą prawdziwą wyprawę.
A ile tych kościołów zwiedziła mysza a ile Ty? Ja raczej z tych co wystarczy kilka najważniejszych, a nie kilka najważniejszych z każdej ulicy....

PS. udało się w plan myszy wpleść coś co TY chciałaś zobaczyć, czy marne szanse....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Rzym oczami blondynek ... 8O ... :lool: - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone