2 bazyliki poza św. Piotra miałem w planach odwiedzić ... Niestety lekkie zamieszanie z autobusem na wzgórzu Janikulum oraz potem pizzeria, sprawiły, że czas się skurczył
W związku z tym została możliwość odwiedzenia tylko jednej - Basilica di San Giovanni in Laterano.
Miała być jeszcze Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, ale będzie na kiedyś. Przecież jeszcze kiedyś w Rzymie musi być
Do Bazyliki św. Jana na Lateranie, dojeżdżamy metrem. Wysiadamy na stacji Manzoni i mamy do przejścia około 500m.
Z boku mamy Fontana dell’Obelisco Lateranense a za nią Palazzo Lateranense. Tutaj jest także miejsce diecezji rzymskiej.
Przechodzimy od frontu Bazyliki
Po kontroli plecaków i bramkach wchodzimy do środka
Zapaliliśmy po świeczce. Za tych których już nie ma, ale są cały czas z nami. Przecież non omnis moriar ...
Po wyjściu, kierujemy się znów na stację metra Manzoni i dalej do Termini. Idziemy odebrać walizkę z przechowalni. Klikamy w otrzymanym linku "time stop", płacimy i idziemy na przystanek shuttle busa Terravision do Fiumicino.
W sumie niedługie oczekiwanie na lot. A w trakcie niego miałem okazję siedzieć obok ... Weroniki Rosati
Spełniła moje wszystkie wyobrażenia, jak zachowuje się "gwiazda" telewizyjna
Wiecie, byliśmy w tym samym czasie w Rzymie ...
https://www.instagram.com/p/B3g8FqfAbmb ... _copy_link
Także po tym jakże prestiżowym locie lądujemy na Okęciu. I powrót pod Łódź. Ale zimno w tej Polsce było w porównaniu 8O
Jeszcze będzie standardowo o kosztach, ale to następną razą
pozdrawiam, Michał