Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzeszow-Split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin29
Croentuzjasta
Rzeszow-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 10.08.2006 06:59

Witam serdecznie wszystkich na tym forum :oops:
Poprosze o jakies wskazowki.Wybieramy sie we dwoje do Chorwacji na 9 dni.Wyjazd 12.08 powrot 21.08.Planujemy jechac przez Slowacje Wegry.Czy droga przez Wegry i korzystanie z autostrady balatonskiej wymaga ode mnie zakupu winietki??
Jaki jest mniej wiecej koszt i czas dojazdu do Splitu (Trogir) od granicy Wegier/Chorwacji.Sa jakies korki na granicach?ktos byl teraz?Jak na samej Chorwacji w tym temacie?
Jak sprawnie przejechac Budapeszt?
Przepraszam, sporo pytan ale nowy jak nowy nic nie wie :oops: :oops:
Wszelkie wskazowki mile widziane!! :wink:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 10.08.2006 19:59

Marcin ja juz jutro rowniez ta trasa !! :) ale raczej gdzies za makarska !!!

wyjezdzam o 15 ! planowany przyjazd prawdopodobnie do podgory ok poludnia w sobote. mam nadzieje, ze wszelkie korki omine !
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.08.2006 20:49

Marcinie-na wszystkie twoje pytania są na forum odpowiedzi.Uzyj opcji "szukaj" a na pewno je znajdziesz.
Wszystkie autostrady na Węgrzech sa płatne i musisz mieć winietkę.Najprościej je kupować na stacjach benzynowych.Na granicach nie ma zadnych korków.Opłata za przejazd z granicy H/Cro to 36Kun za odcinek do Zagrzebia, plus 157Kun za odcinek Zagrzeb-Split.
Myślę ,że odpowiedzi na resztę pytań znajdziesz sam.
Pozdrawiam i szerokiej drogi.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 17.08.2006 14:05

czesc! my tez z rzeszowa w okolice splitu, ale nie wiem jeszcze gdzie, Trogir, Primosten, jednym slowem dylemat! Wyjezdzamy 3 wrzesnia rano, jesli mozecie to zapraszamy razem z nami jedziemy w 4 jednym autkiem.
pisz do mnie na GG 5267752 to poopowiadam ci co i jak, to nasz 4 wyjazd na CRO.
Pozdrawiam Waldek
mANO
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mANO » 19.08.2006 11:48

Budapest jest dosc slabo oznakowany ale nie martwic sie jak skrecisz na M7 a potem bedziesz jechal glownie M5, nalezy sie kierowac numerami drog

najlepiej kupic winietke 4 dniowa stacja jest jakies 40 km za granica
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 19.08.2006 19:12

właśnie wróciłem, jechałem przez Węgry Budapeszt bez problemu uważać trzeba na oznaczenie dróg, rada dla jadących na lpg tankujcie na granicy słowacko-węgierskiej, następnie na 100 km autostrady M3 stacja MOL bo potem to dopiero jest gaz w Nagykanizie i może braknąć gazu, następnie w Chorwacji na PUO destinec lub dobra
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.08.2006 20:29

j23 napisał(a): rada dla jadących na lpg tankujcie na granicy słowacko-węgierskiej, następnie na 100 km autostrady M3 stacja MOL bo potem to dopiero jest gaz w Nagykanizie i może braknąć gazu, następnie w Chorwacji na PUO destinec lub dobra

Czegoś tutaj nie rozumiem.Każdy samochód z instalacją gazową ma oprócz zbiornika z gazem zbiornik na benzynę.Jeżeli zabraknie gazu przełączamy na benzynę i jedziemy dalej nie martwiąc się ,że stacja z LPG jest np. za 100km.Jeżeli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu :lol:
Pozdrav.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 19.08.2006 21:22

Czegoś tutaj nie rozumiem.Każdy samochód z instalacją gazową ma oprócz zbiornika z gazem zbiornik na benzynę.Jeżeli zabraknie gazu przełączamy na benzynę i jedziemy dalej nie martwiąc się ,że stacja z LPG jest np. za 100km.Jeżeli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu icon_lol.gif
Pozdrav.
sprawa jest prosta cena gazu i cena benzyny, mnie brakło gazu i jakieś 100 km jechałem na benzynie bo nie wiedziałem gdzie są na Węgrzech stacje lpg
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 19.08.2006 22:24

wojan napisał(a):
j23 napisał(a): rada dla jadących na lpg tankujcie na granicy słowacko-węgierskiej, następnie na 100 km autostrady M3 stacja MOL bo potem to dopiero jest gaz w Nagykanizie i może braknąć gazu, następnie w Chorwacji na PUO destinec lub dobra

Czegoś tutaj nie rozumiem.Każdy samochód z instalacją gazową ma oprócz zbiornika z gazem zbiornik na benzynę.Jeżeli zabraknie gazu przełączamy na benzynę i jedziemy dalej nie martwiąc się ,że stacja z LPG jest np. za 100km.Jeżeli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu :lol:
Pozdrav.

Sprawa raczej bardzo prosta!
Skoro mam auto na gaz to normalne jest, że chcę jeździć na gazie-tańszym paliwie!!
Sam to przerobiłem dwa lata temu jadąc samochodem na gaz - ale w tym roku już problem z głowy - kupiłem opla vectrę 2,0 DTI kombi i ruszam 24-08-2006.
Pozdrawiam wszystkich cro-maniaków.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.08.2006 00:30

Sprawa raczej bardzo prosta!
Skoro mam auto na gaz to normalne jest, że chcę jeździć na gazie-tańszym paliwie!!

Ok gaz jest tańszy.
Pozwoliłem sobie policzyć o ile tańszy.Przy założeniu ,że jedziemy te 100km na benzynie zamiast na gazie,auto pali średnio na trasie 7l/100km,gazu ok. 20% więcej wychodzi to tak:
7 x 4.40 (cena benzyny) = 30.80 PLN
8,5 x 2.19 (cena LPG) = 18.60 PLN
Różnica 12.20 PLN

To samo w kunach

7 x 8.00 HRK = 56 HRK
8.5 x 4.10 HRK - 34.80 HRK
Różnica 21.20 HRK
Zaczynam się zastanawiać czy to polskie czy szkockie forum :lol:
Gdyby na trasie Polska - Chorwacja była tylko jedna czy dwie stacje z LPG to faktycznie trzeba by było znać ich dokładną lokalizację.Myślę ,że przy obecnej ilości stacji LPG na trasie spokojnie można dojechać od jednej do drugiej na benzynie bez większego spustoszenia w portfelu
Pozdrawiam
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 20.08.2006 08:48

stacje lpg na trasie Miscolc-Budapest-Balaton są rzadkie zwłaszcza gdy się jedzie nocą i chce się płacić kartą dlatego informacja o ich położeniu jest ważna dla tych którzy nie chcą przepłacać za benzynę, bo w końcu po to założyliśmy gaz, ponadto forum służy do informowania o takich rzeczach.
W Gorican dostałem rozpiskę z miejscami postojowymi i stacjami benzynowymi przy trasie autostrady Zagrzeb-Split. Bardzo pożyteczne informacje, dają również mapę samochową Cro. pozdrawiam
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 20.08.2006 13:51

panowie swietne sa te wasze rozprawy na temat gazu i spalania, ale mysle ze to nie ten dział :)))
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 22.08.2006 09:45

Wrocilismy, bylo bosko!!!!nie da sie opisac slowami!! 8) 8O Primosten-Okrug Gornij-Split.Droga fajna ale nast razem lecimy samolotem i pozyczamy auto-na jedno wyjdzie a podroz 1.30 godz a nie 14 :wink:
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 22.08.2006 10:15

witaj 2 pytanka
1. Opowiedz cos o Primosten. Warto tam jechac? Moze masz jakies fotki? Jak masz to slij na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
2. W jaki sposob biorac samolot i pozyczajac samochod na miejscu wyjdziesz tak samo jak jadac wlasnym wozem ??
Pozdrawiam Waldek
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 15.09.2006 01:48

victor1111 napisał(a):witaj 2 pytanka
1. Opowiedz cos o Primosten. Warto tam jechac? Moze masz jakies fotki? Jak masz to slij na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
2. W jaki sposob biorac samolot i pozyczajac samochod na miejscu wyjdziesz tak samo jak jadac wlasnym wozem ??
Pozdrawiam Waldek

chlopie warto!jest super naprawde, wysle fotki w weekend.pozyczenie fury okolo 50EUR/dziennie.tydzien ok 250-300EUR przy takim okresie bez roznicy czy Twoj czy z Avisu... :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone