Słynne dyskusje o walucie i przysłowiowe liczenie groszy ... ale wbrew pozorom te grosze składają się na całkiem niezłą sumke.
Kantory w Cro ja osobiście odradzam. W zeszłym roku byłem w Zadarze i w dwóch, w centrum handlowym i przy porcie kurs był bardzo niekorzystny. Wymieniałem Euro w bankach, bez problemu, a kursy w bankach zbliżone.
Ponieważ za kwatere i tak pewnie rozliczasz się w Euro więc najlepiej kupić Euro. W Polsce kuny sa dość drogie ale jak w tym samym kupisz i Euro i Kuny to możesz się potargować i kupić po dobrym kursie. Niedużo, np za 200/300/400 PLN. Ja tak zrobiłem, żeby moim pierwszym zadaniem po przyjeździe nie było szukanie waluty. Masz wtedy kuny na autostrady, czy kawę na stacji, cokolwiek. Nie kupujesz kun bo musisz, tylko wtedy kiedy chcesz, po dobrym kursie.
Faktycznie, można tez wymienić złotówki, ale po co jechać i bawić się z 3 walutami.
A że te grosze się liczą to konkretny przykład.
Rok temu w kantorze w Leclercu chcieli za kune 68 gr. Tam gdzie kantor na kantorze już bodajże 62 gr. Ponieważ kupowałem i Euro to sprzedali za 60gr.
Wymiana PLN>Euro>Kuna wychodziła ok 57-58 gr za 1 Kuna
Tak więc, te 5gr różnicy przy powiedzmy 1000 Kun to robi się 50zł (!!) a 1000 Kun to tyle co nic, 5000 Kun to już 250PLN.
Tylko na tych 5 groszach różnicy ...