Hej Cromaniacy
Wiem, że ten wariant trasy był już nie raz wałkowany na forum. Ja jednak chcę go sobie usystematyzować i też zwrócić uwagę na sprawy okołodrogowe w jednym temacie. W trakcie opisu będę wtrącał pytanka na które proszę, w miarę możliwości, o solidne odpowiedzi.
Wyjeżdżamy więc 2 autami na LPG z Rzeszowa 31 VII około godziny 18 i kierujemy się na Barwinek. (W Barwinku można kupić winietki na autostrady na Słowacji, ale my je omijamy z powodu łatwości tego manewru i faktu, że zysk czasowy wyniósłby około kwadransa). Dalej obwodnica Svidnika (niepłatna dla pojazdów <3.5t), Preszow i ominięcie płatnego odcinka autostrady D1 drogą krajową 68, Koszyce i do granicy w Milhost, również z ominięciem płatnego odcinka drogi R4 drogą krajową 68.
Dotąd jedziemy cały czas na polskim gazie tankowanym w Rzeszowie (wychodzi 220 km, a zbiorniki starczają na jakieś 350-400). Oczywiście na Węgrzech nie planujemy żadnego tankowania, ze względu na ceny LPG tamże. Dlatego trzeba zatankować teraz. Do wyboru przed samą granicą są dwie stacje: Shell (48°33'3.65"N, 21°15'34.81"E) oraz Benzina (48°32'9.06"N, 21°15'24.91"E).
Pytanie 1: Czy obie są całodobowe (wydaje mi się, że tak)? Czy na obu jest LPG (wydaje mi się, że na Shellu nie ma)? Czy ewentualnie polecacie jakieś inne w miarę blisko granicy?
Przekraczamy granicę i kierujemy się do Miszkolca, aby wjechać na autostradę M30 i dalej M3. Żeby móc legalnie poruszać się po autostradach Węgierskich należy wykupić winietkę (matrica). Najlepiej na stacji benzynowej, jednak na trasie Tornyosnemeti - Miszkolc nie ma ich zbyt wiele. Jest na pewno MOL między Encs i Forro (48°20'3.17"N, 21° 6'11.27"E) i prawdopodobnie Mobil Petrol przy rondzie w Miszkolcu (48° 6'53.95"N, 20°51'28.95"E) i chyba tyle. Z tej drugiej wydaje mi się, że korzystaliśmy we wrześniu 2013 jak wracaliśmy z Hajduszoboszlo, ale nie jestem pewien czy to rzeczywiście ona. Innych stacji na tej trasie nie kojarzę.
Pytanie 2: Czy obie te stacje istnieją i są całodobowe (wydaje mi się, że tak)? Czy na obu można kupić winietę? Czy ewentualnie polecacie jakieś inne?
Wypytuję tak o te stacje na Węgrzech, bo czas wyliczony jest mniej więcej tak, żeby wjechać na autostradę o północy w nocy z 31 VII na 1 VIII. Kupić zamierzamy winiety 10-dniowe (2975 HUF), które idealnie wpiszą się w pobyt (wyjazd z Chorwacji 9 VIII w sobotę po południu, więc 10 VIII będziemy jeszcze na węgierskich autostradach). Meritum sprawy jest czas winiet.
Pytanie 3: Czy winiety liczą się przez 10 dni od dnia albo godziny zakupu? Czy mogę sprzedawcy powiedzieć, że chcę żeby się winieta zaczynała 1 VIII? Jak to wygląda? (Jeżeli liczą się od godziny to ok. Jeżeli od dnia i kupimy je jeszcze 31 VII, to nam zabraknie jednego dnia, więc musielibyśmy ją kupić dopiero 1 VIII, co wiąże się z czekaniem, jeżeli przyjedziemy tam troszkę wcześniej niż zakładamy).
Od Miszkolca do granicy węgierskiej w Letenye jedziemy sobie autostradami, po kolei M30, M3, M31, M0, M7.
Pytanie 4: Jak wygląda przejazd przez Budapeszt? Planujemy autostradą M0, która jest, częściowo, obwodnicą autostradową, ale z racji, że będziemy tam koło 1 w nocy może lepiej jechać M3-miasto-M7 z pominięciem M0? Jeżeli tak, to czy macie już jakąś sprawdzona trasę przez miasto?
W końcu dojeżdżamy do granicy Węgiersko-Chorwackiej między miejscowościami Letenye i Gorican. Jednak LPG w baku od granicy ze Słowacją skończył się gdzieś po drodze i jedziemy na benzynce (droga przez Węgry niecałe 500 km). Dlatego pasuje zatankować po Chorwackiej stronie. Najlepszym wyjściem wydaje się stacja INA przy starym przejściu w Gorican (46°24'53.88"N, 16°41'18.76"E). Jednak pojawia się problem odnośnie waluty, gdyż będziemy mieli przy sobie tylko złotówki i euro, bo kuny w Polsce trochę drożej jest kupować niż euro na kuny na miejscu wymieniać.
Pytanie 5: Czy jest przy tej stacji całodobowy kantor albo inna możliwość wymiany waluty? Jeżeli nie ma, czy można na niej płacić w euro i czy nie zdzierają na przewalutowaniu? Jeszcze jest opcja kartą (Visa z sercem Inteligo), ale to muszę się dowiedzieć ile bank sobie liczy wtedy. A może jakaś inna propozycja na powyższą sytuację?
Pytanie 6: Pomijając sam problem tankowania, wymiana waluty jest nam wciąż niezbędna do opłat autostradowych na bramkach, więc jakieś miejsce wymiany musimy odwiedzić. Stąd moja prośba o pomoc w znalezieniu takowego. Chyba, że się w końcu zdecyduję na płatności kartą wszędzie.
Dalej jedziemy sobie non-stop autostradą przez całą Chorwację aż do węzła Sestanovac. Stąd przez Brelę do celu podróży, czyli Baśka Voda, około 9-10 rano. Po drodze tankowanie LPG to już nie problem (np. ok. 20 km przed tunelem Sveti Rok). Pamiętać tylko o tym, żeby mieć odliczoną gotówkę na bramki.
Pytanie 7: Czy przejazdy przez tunele w ciągu autostradowym są dodatkowo płatne i przejazd przez nie jest w jakikolwiek sposób ograniczany? Czy po prostu jest znak, przejeżdżam przez tunel i koniec historii? Bo np. niedawno otwarty tunel Sveti Ilija do Baśki Vody jest dodatkowo płatny, ale on nie jest w ciągu autostradowym.
Uff..trochę długi esej z tego wyszedł, ale może zrobi się z tego małe kompendium. Liczę na Wasz odzew i pomoc, z czego to forum słynie. Jakąś tam wiedzę już posiadam, jak widać trzeba ją trochę pouzupełniać i pozszywać
Pozdrawiam