Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzeki Chorwacji, do podziwiania i pływania

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 25.02.2012 21:38

Na naszym forum nie znalazłem wątku , który by nawiązywał szerzej do tematu chorwackich rzek. O raftingu jest co nieco, natomiast bardzo mało (lub nic) nie ma o malowniczych rzekach łagodniej płynących, a być może doskonale się nadających do popływania np. kajakiem lub powędkowania. My kiedy jedziemy na nasze urlopy, zawsze obiecujemy sobie, że kiedyś nad jedną z wielu mijanych rzek się zatrzymamy i nią popłyniemy, chociaż kawałeczek. Zawsze jednak wygrywa pęd do Jadranu, i co tu ukrywać, kompletny brak wiedzy o ich charakterze, długości, dostępności i trudnościach.
Być może są wśród nas osoby, które coś na temat śródlądowych cieków wiedzą i swą wiedzą chętnie się z nami podzielą, do czego serdecznie zapraszam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2012 08:03

Ano zgadza się, jak do tej pory tylko niewiele dyskusji było o pływaniu po rzekach. Sam jestem ciekaw co tam można zobaczyć i na której rzece. W tym roku celowo wybrałem na bazę noclegową Vinjerac by mieć w zasięgu rzekę Zrmanję. Z tego co rozeznałem spławna licząc od ujścia jest na odcinku około 15-16 km z Obrovacem po drodze.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.02.2012 08:50

Tu dość przydatna - jak sądzę - relacja z wyprawy do kanionu Zrmanji. Jest też filmik.

Pozdrawiam
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.02.2012 00:53

W sumie ogólne i przydatne informacje można znaleźć tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Rzeki_Chorwacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2012 12:07

Co do rzek w Chorwacji wiem jedno, trzeba mieć ciepłe gacie. :wink: Nie należą one do najcieplejszych. Miałem okazję pływania kiedyś po Wardzrze (szybka górska rzeka), dzisiejsza Macedonia oraz zaliczyłem kilka kąpieli w górnym biegu Neretwy. Było fantastycznie. Co wcale nieznaczny, że woda płynąca była ciepła. 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.02.2012 12:30

Ja tam się w Neretwie kąpałem w Mostarze i woda była cieplusia :)
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 12.03.2012 00:50

Ciekawą rzeką jest Korana. Znam ją tylko z miejscowości Slunij. to jest miasteczko, w którym łączą się dwie rzeki tworzac malownicze wodospady z dziesiątkami młynów. Jest ono na trasie Karlovac - Plitvickie Jeziora. Myślałem popłynąć sobie nią parę km, ale przydałby się ktoś do towarzystwa i poprawy bezpieczeństwa. Choć jak piszą o niej, to jest jedną z bezpieczniejszych i łagodniejszych rzek o budowie tarasowej.
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 12.03.2012 07:52

To ja przypomnę Cetinę, byłem tam na spływie z postojem na kompanie woda nie należy do ciepłych, ale rzeka świetna
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 21.03.2012 05:41

Wczoraj znajomy kajakarz powiedział mi, że w Chorwacji wiele rzek - tych mniej uczęszczanych, ciągle ma zaminowane brzegi - Chorwaci nie zdążyli jeszcze ich rozminować. Chodzi dokładnie o tereny przyległe do rzek. Przez co nie można sobie bezpiecznie robić przenosek, a przede wszystkim kończyć w dowolnym miejscu spływów. Czy znacie takie przypadki?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone