Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryby, owoce morza...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006
Ryby, owoce morza...

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.05.2006 20:37

Jakie są ceny tego? Kupowane bezpośrednio od rybaków? Szczególnie chodzi mi o coś, co można wrzucić na grilla wieczorem (tzn, jakieś większe rybki, smaczne) oraz kalmary i ośmiornice.
Przy okazji zapytam, w Grecji moim ulubionym przysmakiem była kałamarnica faszerowana (stuffed squid) pomidorami, fetą itp itd. Czy to także jest do kupienia w CRO? Wiem, że bez problemu można kupić grillowane i smażone kalmary, ale w całości i faszerowane?
Jak przedstawiają się w tawernach (z naciskiem na wyspę HVAR) ceny owoców morza?[/url]
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.05.2006 22:12

Ovoce morze sa na Hvarze bardzo droge.
polecam salatke z osmiornicy, marinovanego inćuna, tunczyka z grila
faszerowane kalmary (punjene lignje) sa tez a jaki jest farsz zalezy od kuchaza.
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.05.2006 22:16

A jakieś przykładowe ceny ryb, owoców morza? Hvar jest bardzo ładny (to mój pierwszy wypad do CRO, wcześniej regularnie odpoczywałem w Grecji), jak dla mnie to chyba najładniejsza wyspa w CRO.
Wiem od rezydentów, że jest fish-market w Jelsie. Czy poza rybami można tam kupić ośmiornice i kalmary?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2006 09:23

W zeszłym roku porcja małż w knajpie kosztowała od 40 do 80 kun (tam gdzie bywałem), na bazarze za kg płaciłem 20 kun, mała różnica. Kalmary na bazarze od 20 do 40 kun, w zależności od wielkości. Za ostrygi w hodowli płaciłem od 5 do 8 kun za sztukę. Cen ryb nie pamiętam, ale też zdecydowanie taniej niż w lokalu. My dosyć często kupujemy na bazarach i grillujemy, gotujemy czy pieczemy sami, wychodzą wyśmienite smakołyki. Lubimy to robić, do knajp też wpadamy, ale często aby podpatrzyć jakiś nowy rarytas. Na Hvarze jeszcze nie byliśmy. Pozdrawiam
mala
Croentuzjasta
Posty: 153
Dołączył(a): 22.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 09.05.2006 10:02

w miejscowosci Vrboska przy drodze do Jelsy jest rewelacyjna knajpka z owocami morza nazywa sie GARDELIN- lecz niestety droga w ubieglym roku przyszalalam tam tylko raz.. za olbrzmi polmisek (dla 2 osob -ale bylismy w 3osoby) zaplacilismy 220kn na plomisku byly: 2 duze ryby,malze kalamary.osmiornice i male rybki cos jak szprotki-wszystko to bylo PYCHA! ale mozna tez ryby kupic u rybakow przeciez tam kazdy "tubylec" ma swoja łodke i prawie kazdego dnia wybiera sie na ryby..jak dobrze zagadasz mozna poplynac razem z nim...
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.05.2006 09:13

..mala podala dobre informacje i porade...w restauracjach jest drogo ale i porcje sa duze...ale z lokalnimy mozna sie dogadac.. Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 19:39

Czy ktoś ma dobry przepis na osmiorniczkę, czy proponujecie marynowanie w zalewie, jakie są wasze opinie, nie tylko o przygotowywaniu ośmiornicy, ale może również o innych owocach morza. Jakie gatunki ryb proponujecie do kupienia w Chorwacji. Ja nie mam dobrego rozeznania w temacie Chorwacji, bo dawno tu nie bylem. Ale strasznie lubię pokucharzyć na wakacjach. Pozdrawiam Grzegorz :wink:
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 20.05.2006 09:40

A jak się mają ceny na Hvarze, do cen na Brać (Supetar, Splitska, BOL)?
Leonie, pisałeś, że Hvar jest bardzo drogi, czy Brać jest tańsza?
who
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 419
Dołączył(a): 23.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 20.05.2006 13:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):... ale może również o innych owocach morza. Ja nie mam dobrego rozeznania w temacie Chorwacji, bo dawno tu nie bylem. Ale strasznie lubię pokucharzyć na wakacjach.

- Grzegorzu (i nie tylko), ja preferuję kupowanie małży i ostryg "prosto od chłopa", czyli albo od Maskarica albo od Antonia w Małym Stonie, ściślej - koło Zamasliny. Cena dobra, bo zaledwie 5-6kn za kilogram małży i 5kn/ostrygę. Zwykle kupujemy 4-6kg małży i 10-12 ostryg. Prosty sposób przyrządzenia, jaki podała nam zaprzyjaźniona Bośniaczka: płaski garnek o średnicy ok. 35-40cm. Wlewamy na dno ok.1cm warstwę wody, wrzucamy 1/2 dużej cebuli, dwie ćwiartki cytryny, wlewamy pół szklanki białego wina, dwa liście laurowe(tamtejsze). Po doprowadzeniu do wrzenia, wrzucamy małże b.starannie oczyszczone do połowy wysokości garnka. Czas gotowania "na oko" - do chwili otworzenia się wszystkich muszli, zwykle 5-10min. Czterokrotnie powtarzamy te czynności, po kilogramie, dzięki czemu cały czas małże są "ciepłe na bieżąco". Wcześniej przygotowany "sos", to oliwa i drobno posiekana nać pietruszki razem wymieszane. Obowiązkowo świeży, biały chleb ze Stonu i białe wino, najlepiej Rukatac :-) uprzednio mocno schłodzony. Żona robi także coś podobnego do buzarry, zgodnie z oryginalnym sposobem podpatrzonym w knajpce. Ale ja wolę z oliwą :-) Z ostrygami sprawa prosta, choć stosuję patent z dodaniem odrobiny pieprzu, oczywiście cytryna "z urzędu".
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.05.2006 10:09

Też kupowałem w Stonie, 5 kun małe ostrygi, 8 kun duże. Za małże pałciłem 12 kun.
Do sosu dodajemy koniecznie czosnek, a do gotujacych się małży troszkę bułki tartej. Jeśli jakimś cudem nie damy rady zjeść wszystkich małż następnego dnia gotujemy ryż i robimy coś na wzór rizotta, ew zupę.
Ostrygi--pani sprzedawczyni nie miała problemy z otwarciem do degustacji, ja w domy nie bardzo wiedzialem jak się do tej czynnosci zabrać. Mały nożyk rozwiązał sprawę, ale trochę muszli pokruszyło się.
Cytryna "urzędowa" koniecznie.
mertinq
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 17
Dołączył(a): 28.06.2005
mm

Nieprzeczytany postnapisał(a) mertinq » 24.06.2006 18:55

A w Tucepi gdzie dostać owoce morza i w jakiej cenie, ewentulanie w Makarskiej lub Podgorze???
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.06.2006 09:26

uwielbiam owoce morza, ale zwykle jadam je w knajpkach.
Natomiast robię większe zakupy i przywożę do domu małe zapasy mrożonych owoców morza

I mam pyszną kolację :D

http://img210.imageshack.us/img210/4286/pict01365xk.jpg

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone