Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryby, owoce morza...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MCR
Cromaniak
Ryby, owoce morza...

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.05.2006 20:37

Jakie są ceny tego? Kupowane bezpośrednio od rybaków? Szczególnie chodzi mi o coś, co można wrzucić na grilla wieczorem (tzn, jakieś większe rybki, smaczne) oraz kalmary i ośmiornice.
Przy okazji zapytam, w Grecji moim ulubionym przysmakiem była kałamarnica faszerowana (stuffed squid) pomidorami, fetą itp itd. Czy to także jest do kupienia w CRO? Wiem, że bez problemu można kupić grillowane i smażone kalmary, ale w całości i faszerowane?
Jak przedstawiają się w tawernach (z naciskiem na wyspę HVAR) ceny owoców morza?[/url]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.05.2006 22:12

Ovoce morze sa na Hvarze bardzo droge.
polecam salatke z osmiornicy, marinovanego inćuna, tunczyka z grila
faszerowane kalmary (punjene lignje) sa tez a jaki jest farsz zalezy od kuchaza.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 08.05.2006 22:16

A jakieś przykładowe ceny ryb, owoców morza? Hvar jest bardzo ładny (to mój pierwszy wypad do CRO, wcześniej regularnie odpoczywałem w Grecji), jak dla mnie to chyba najładniejsza wyspa w CRO.
Wiem od rezydentów, że jest fish-market w Jelsie. Czy poza rybami można tam kupić ośmiornice i kalmary?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2006 09:23

W zeszłym roku porcja małż w knajpie kosztowała od 40 do 80 kun (tam gdzie bywałem), na bazarze za kg płaciłem 20 kun, mała różnica. Kalmary na bazarze od 20 do 40 kun, w zależności od wielkości. Za ostrygi w hodowli płaciłem od 5 do 8 kun za sztukę. Cen ryb nie pamiętam, ale też zdecydowanie taniej niż w lokalu. My dosyć często kupujemy na bazarach i grillujemy, gotujemy czy pieczemy sami, wychodzą wyśmienite smakołyki. Lubimy to robić, do knajp też wpadamy, ale często aby podpatrzyć jakiś nowy rarytas. Na Hvarze jeszcze nie byliśmy. Pozdrawiam
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 09.05.2006 10:02

w miejscowosci Vrboska przy drodze do Jelsy jest rewelacyjna knajpka z owocami morza nazywa sie GARDELIN- lecz niestety droga w ubieglym roku przyszalalam tam tylko raz.. za olbrzmi polmisek (dla 2 osob -ale bylismy w 3osoby) zaplacilismy 220kn na plomisku byly: 2 duze ryby,malze kalamary.osmiornice i male rybki cos jak szprotki-wszystko to bylo PYCHA! ale mozna tez ryby kupic u rybakow przeciez tam kazdy "tubylec" ma swoja łodke i prawie kazdego dnia wybiera sie na ryby..jak dobrze zagadasz mozna poplynac razem z nim...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.05.2006 09:13

..mala podala dobre informacje i porade...w restauracjach jest drogo ale i porcje sa duze...ale z lokalnimy mozna sie dogadac.. Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 19:39

Czy ktoś ma dobry przepis na osmiorniczkę, czy proponujecie marynowanie w zalewie, jakie są wasze opinie, nie tylko o przygotowywaniu ośmiornicy, ale może również o innych owocach morza. Jakie gatunki ryb proponujecie do kupienia w Chorwacji. Ja nie mam dobrego rozeznania w temacie Chorwacji, bo dawno tu nie bylem. Ale strasznie lubię pokucharzyć na wakacjach. Pozdrawiam Grzegorz :wink:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 20.05.2006 09:40

A jak się mają ceny na Hvarze, do cen na Brać (Supetar, Splitska, BOL)?
Leonie, pisałeś, że Hvar jest bardzo drogi, czy Brać jest tańsza?
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 20.05.2006 13:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):... ale może również o innych owocach morza. Ja nie mam dobrego rozeznania w temacie Chorwacji, bo dawno tu nie bylem. Ale strasznie lubię pokucharzyć na wakacjach.

- Grzegorzu (i nie tylko), ja preferuję kupowanie małży i ostryg "prosto od chłopa", czyli albo od Maskarica albo od Antonia w Małym Stonie, ściślej - koło Zamasliny. Cena dobra, bo zaledwie 5-6kn za kilogram małży i 5kn/ostrygę. Zwykle kupujemy 4-6kg małży i 10-12 ostryg. Prosty sposób przyrządzenia, jaki podała nam zaprzyjaźniona Bośniaczka: płaski garnek o średnicy ok. 35-40cm. Wlewamy na dno ok.1cm warstwę wody, wrzucamy 1/2 dużej cebuli, dwie ćwiartki cytryny, wlewamy pół szklanki białego wina, dwa liście laurowe(tamtejsze). Po doprowadzeniu do wrzenia, wrzucamy małże b.starannie oczyszczone do połowy wysokości garnka. Czas gotowania "na oko" - do chwili otworzenia się wszystkich muszli, zwykle 5-10min. Czterokrotnie powtarzamy te czynności, po kilogramie, dzięki czemu cały czas małże są "ciepłe na bieżąco". Wcześniej przygotowany "sos", to oliwa i drobno posiekana nać pietruszki razem wymieszane. Obowiązkowo świeży, biały chleb ze Stonu i białe wino, najlepiej Rukatac :-) uprzednio mocno schłodzony. Żona robi także coś podobnego do buzarry, zgodnie z oryginalnym sposobem podpatrzonym w knajpce. Ale ja wolę z oliwą :-) Z ostrygami sprawa prosta, choć stosuję patent z dodaniem odrobiny pieprzu, oczywiście cytryna "z urzędu".
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.05.2006 10:09

Też kupowałem w Stonie, 5 kun małe ostrygi, 8 kun duże. Za małże pałciłem 12 kun.
Do sosu dodajemy koniecznie czosnek, a do gotujacych się małży troszkę bułki tartej. Jeśli jakimś cudem nie damy rady zjeść wszystkich małż następnego dnia gotujemy ryż i robimy coś na wzór rizotta, ew zupę.
Ostrygi--pani sprzedawczyni nie miała problemy z otwarciem do degustacji, ja w domy nie bardzo wiedzialem jak się do tej czynnosci zabrać. Mały nożyk rozwiązał sprawę, ale trochę muszli pokruszyło się.
Cytryna "urzędowa" koniecznie.
mertinq
Podróżnik
mm

Nieprzeczytany postnapisał(a) mertinq » 24.06.2006 18:55

A w Tucepi gdzie dostać owoce morza i w jakiej cenie, ewentulanie w Makarskiej lub Podgorze???
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.06.2006 09:26

uwielbiam owoce morza, ale zwykle jadam je w knajpkach.
Natomiast robię większe zakupy i przywożę do domu małe zapasy mrożonych owoców morza

I mam pyszną kolację :D

http://img210.imageshack.us/img210/4286/pict01365xk.jpg

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone