Anusia napisał(a):planuje wybrać się w te wakacje do Chorwacji, jednak nie wiem jeszcze dokładnie gdzie: zastanawiam się między miejscowością Orebic a Orasac.
Podrzucić ci jeszcze parę na O?
Bo czym się kierowałaś w wyborze miejscowoći - je bardzo dużo dzieli
Orebicz to turystyczne miasteczko, w sezonie całkiem spore za to na końcu świata (dalej jest tylko Viganij i Korczula
Orsac to wioska przelotowa nad magistralą. praktycznie bez turystycznego centrum
Anusia napisał(a):Chciałabym się dowiedzieć czy w okolicy którejś z tych miejscowości jest jakiś targ rybny, warzywny??
W Orebiczu jest targ, 3 lata temu wcześnei rano bywał tam jeden czasem 2 rybaków ale tak rano że nie udawało mi się dojechać. Ale warzyw jest sporo, gorzej że droższe niż w pobliskim discouncie
Anusia napisał(a):Pisano równiez na forum o zakupie ryb od rybaków, czy taka opcja jest mozliwa i czy ktoś kiedys tak kupował??
Gdzieniegdzie np w Makarskiej podpływają jako atrakcja turystyczna i sprzedają - rano głównie pierścienice, ok 17 ryby. W Zadarze jest spory tagr rybny. Ale tak naprawdę cenyto mają dla turystów.
Małe najtańsze ryby od 25 kun w górę , duże ryby do grila od 50kun/kg
Anusia napisał(a): Zalezy mi również na bliskości supermarketu: wiem że Orasac jest niedaleko Dubrovnika i tam są
Do Dubrownika z Orsaca jest jakieś 20minut jazdy. A markety są za Dubrownikiem jesze kolejne 5 minut dalej
Anusia napisał(a): , ale nie wiem jak jest z Orebiciem??
W Orebiczu jest spory dyscount czyli sklep samoobsługowy, przynajmniej 3 większe sklepy i market budowlany
Anusia napisał(a): A tak poza tym może zna ktoś orientacyjne ceny ryb w Chorwacji??
Wysokie - w ogole żywność jest raczej droga a ryby i mięso szczególnie.
Anusia napisał(a):I w ogole ceny w knajpach?? chciałabym wiedziec na jakiego rzedu wydatki się szykować,a nie wiem gdzie tego szukać. Proszę o odpowiedzi jeżeli macie pojęcie na te tematy bo ja żadnego
Zalezy od mody na daną miejscowośći ilości turystów. Przeciętne danie w przeciętnej knajpie kosztuje 60kun i to jest obiadoolacja. W drogiej knajpie to moze być razy 2. Najtańsze dania w tym pizza kosztują od 25kun w górę, tańsze są tylko drobiazgi np palaczinki. Przy naszym oszczędnym stołowaniu kolacja dla jednej osoby w knajpie wychodziła 50-60kun na co składalo się danie (40-50) i picie (ok 10kun)