Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ryby i zakupy: gdzie i za ile??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 15.05.2006 22:30

Witam wszystkich,
planuje wybrać się w te wakacje do Chorwacji, jednak nie wiem jeszcze dokładnie gdzie: zastanawiam się między miejscowością Orebic a Orasac. Chciałabym się dowiedzieć czy w okolicy którejś z tych miejscowości jest jakiś targ rybny, warzywny?? Pisano równiez na forum o zakupie ryb od rybaków, czy taka opcja jest mozliwa i czy ktoś kiedys tak kupował?? Zalezy mi również na bliskości supermarketu: wiem że Orasac jest niedaleko Dubrovnika i tam są , ale nie wiem jak jest z Orebiciem?? A tak poza tym może zna ktoś orientacyjne ceny ryb w Chorwacji?? I w ogole ceny w knajpach?? chciałabym wiedziec na jakiego rzedu wydatki się szykować,a nie wiem gdzie tego szukać. Proszę o odpowiedzi jeżeli macie pojęcie na te tematy bo ja żadnego :)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 15.05.2006 23:31

Anusia napisał(a):planuje wybrać się w te wakacje do Chorwacji, jednak nie wiem jeszcze dokładnie gdzie: zastanawiam się między miejscowością Orebic a Orasac.

Podrzucić ci jeszcze parę na O? ;-)
Bo czym się kierowałaś w wyborze miejscowoći - je bardzo dużo dzieli
Orebicz to turystyczne miasteczko, w sezonie całkiem spore za to na końcu świata (dalej jest tylko Viganij i Korczula ;-)
Orsac to wioska przelotowa nad magistralą. praktycznie bez turystycznego centrum

Anusia napisał(a):Chciałabym się dowiedzieć czy w okolicy którejś z tych miejscowości jest jakiś targ rybny, warzywny??

W Orebiczu jest targ, 3 lata temu wcześnei rano bywał tam jeden czasem 2 rybaków ale tak rano że nie udawało mi się dojechać. Ale warzyw jest sporo, gorzej że droższe niż w pobliskim discouncie

Anusia napisał(a):Pisano równiez na forum o zakupie ryb od rybaków, czy taka opcja jest mozliwa i czy ktoś kiedys tak kupował??

Gdzieniegdzie np w Makarskiej podpływają jako atrakcja turystyczna i sprzedają - rano głównie pierścienice, ok 17 ryby. W Zadarze jest spory tagr rybny. Ale tak naprawdę cenyto mają dla turystów.
Małe najtańsze ryby od 25 kun w górę , duże ryby do grila od 50kun/kg

Anusia napisał(a): Zalezy mi również na bliskości supermarketu: wiem że Orasac jest niedaleko Dubrovnika i tam są

Do Dubrownika z Orsaca jest jakieś 20minut jazdy. A markety są za Dubrownikiem jesze kolejne 5 minut dalej
Anusia napisał(a): , ale nie wiem jak jest z Orebiciem??

W Orebiczu jest spory dyscount czyli sklep samoobsługowy, przynajmniej 3 większe sklepy i market budowlany

Anusia napisał(a): A tak poza tym może zna ktoś orientacyjne ceny ryb w Chorwacji??

Wysokie - w ogole żywność jest raczej droga a ryby i mięso szczególnie.

Anusia napisał(a):I w ogole ceny w knajpach?? chciałabym wiedziec na jakiego rzedu wydatki się szykować,a nie wiem gdzie tego szukać. Proszę o odpowiedzi jeżeli macie pojęcie na te tematy bo ja żadnego :)

Zalezy od mody na daną miejscowośći ilości turystów. Przeciętne danie w przeciętnej knajpie kosztuje 60kun i to jest obiadoolacja. W drogiej knajpie to moze być razy 2. Najtańsze dania w tym pizza kosztują od 25kun w górę, tańsze są tylko drobiazgi np palaczinki. Przy naszym oszczędnym stołowaniu kolacja dla jednej osoby w knajpie wychodziła 50-60kun na co składalo się danie (40-50) i picie (ok 10kun)
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 16.05.2006 07:51

Dziekuje bardzo za odpowiedzi :D
a przy wyborze miejescowości to jakos tak wyszło.Orasac ze względu na bliskość Dubrovnika, a Orebic - no cóż, fajnie jest gdzieś wypaść wieczorkiem :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 19:32

Czy można kupić swieże ryby i owoce morza w okolicy Baska Voda, gdzie najlepszy wybór i najtaniej? Już czuję smak grilowanej rybki, duszonej ośmiorniczki, jeszcze do tego szklaneczka winka i żyć- nie umierać, czy może być coś przyjemniejszego- z pewnościa może, ale po co? :wink:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone