Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rybki u rybaków i w konobach?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.07.2012 05:22

Basiulinek napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):
Basiulinek napisał(a):W restauracjach cena ryby zawsze jest podana za kilogram.


Nie zawsze...są też konoby gdzie za rybę płaci się określoną cenę ( np. 75 Kn ) bez względu na to ile ona waży !
I takie warto wybierać :wink:


No widzisz - do takiej nie trafilam.....
Wszystko przede mna :)


Cena ryb w restauracji jest głównie dla jednej porcji (cca 0,30kg/osoba)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 06:41

Kupujcie ryby w konobach to kilku dniach będziecie oczyszczeni. Oczywiście oczyszczeni nie z toksyn tylko pieniędzy :D . Nalezy zauwazyć, że ryba jest nad Adriatykiem droga., dużo droższa niż nad bałtykiem w smażalniach. Co prawda ładnie jest podana ale koszt jej jest duży. Dlaczego - nie wiem. Najlepiej kupić od rybaków lub samemu złapać i dać gospodyni do przyrzadzenia czyli upieczenia w całości.

Najczęściej sprzedają rybacy ryby prosto z samochodu krzycząc Riba, Riba, Riba.
maia1
Plażowicz
Posty: 7
Dołączył(a): 06.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) maia1 » 09.07.2012 07:38

darek1 napisał(a): czyli upieczenia w całości.


Jak to w całości???
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 07:43

maia1 napisał(a):
darek1 napisał(a): czyli upieczenia w całości.


Jak to w całości???


Wypatroszoną. Z łbem dla koleżanki :D
maia1
Plażowicz
Posty: 7
Dołączył(a): 06.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) maia1 » 09.07.2012 07:50

darek1 napisał(a):
maia1 napisał(a):
darek1 napisał(a): czyli upieczenia w całości.


Jak to w całości???


Wypatroszoną. Z łbem dla koleżanki :D



ufff ..... :wink: Kamień spadł mi z serca!
Dzięki
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.07.2012 08:07

maia1 napisał(a):
darek1 napisał(a):
maia1 napisał(a):
darek1 napisał(a): czyli upieczenia w całości.


Jak to w całości???


Wypatroszoną. Z łbem dla koleżanki :D



ufff ..... :wink: Kamień spadł mi z serca!
Dzięki


Rybę trzeba dobrze podlać Rakiją. Biez pał litra riby nie razbieriosz. Podobno dziewuchy też 8O 8O 8O
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.07.2012 09:34

zdradzę kulinarny recept kolegi didsa:

zalewa do rybki,

Drobno pokroić czosnek i natkę pietruszki, dodać soli i pieprzu, zostawić na chwilę a potem zalać oliwą z oliwek. Rybę smarować podczas pieczenia, a po ściągnięciu z grilla na półmisek zalać resztą zalewy.



poprosimy o fotki :wink:
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8060
Dołączył(a): 20.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2012 16:45

Jako że kolega wezwał mnie do odpowiedzi, przesyłam zdjęcia:
Na grillu:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Upieczone:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Podane do stołu:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Smacznego!!
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 09.07.2012 17:22

pasażer napisał(a):zdradzę kulinarny recept kolegi didsa:

zalewa do rybki,

Drobno pokroić czosnek i natkę pietruszki, dodać soli i pieprzu, zostawić na chwilę a potem zalać oliwą z oliwek. Rybę smarować podczas pieczenia, a po ściągnięciu z grilla na półmisek zalać resztą zalewy.



poprosimy o fotki :wink:


Dokładnie tak sprawialiśmy Doradę.
Zakupioną u rybaków w Basce V. za 80hrk/kg wypatroszyłem i w podany powyżej sposób (dodatkowo do środka natka pietruszki podczas grillowania) przygotowałem na grillu.
Niebo w gębie.
Z makrelą (30hrk/kg) uczyniłem podobnie,ale już nie taka smaczna.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.07.2012 10:24

krispinus napisał(a):Z makrelą (30hrk/kg) uczyniłem podobnie,ale już nie taka smaczna.

Leon radzi > Ryba z grila jak na statku jak zrobić ??


krispinus, polecam Ci jeszcze spróbować lubina. Na targu w Omiszu, kosztował 70kn za 3-4 całkiem spore sztuki. :wink:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.07.2012 10:39

A co Wy na to:

Ryba pływa trzy razy!

Leon napisał(a):...ja natomiast nie czymam rybi przed rusztowaniem w oliwie a ni w czasie smazenia nie polewam oliwom. Oliwa sie dostaje na zar i sie albo zapala i w ten sposob przeszkadza albo z iej zostaje dimek ktory nie jest zdrowy. Rybe sie usmarzeniu polewa oliwa.


:? :?:
KURYK
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 51
Dołączył(a): 27.12.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) KURYK » 12.07.2012 10:08

Ja płaciłem w kilku konobach po 80-90kn/kg ryby i nie uważam że to drogo tymbardziej że takim kilogramem naprawdę można się najeść(przynajmniej ja).

Zamawiamy zawsze samą rybkę,bo do niej wystarczy tylko pieczywko, oliwa(w zestawie), kilka razy zamówiliśmy platę,ale nie wszystko nam podchodzi więc szkoda kasy, tymbardziej że to już słono kosztuje(300-400kn).
Tak czy inaczej kupić od rybaków i zrobić samemu, jeśli ma się grilla na posesji też dobry pomysł i pewnie jeszcze taniej no i te póżniejsze zachwyty nad kunsztem kucharza. :)

Smacznego!
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.09.2012 20:51

Lubin (praktycznie bez ości)
prosto z kutra 50kn/kg
Obrazek

Obrazek

na targu 60-80kn (zależy od wielkości) - na targu na miejscu skrobią i patroszą (w cenie)
Obrazek

Obrazek

na jeden dzień jeszcze w cebulkę, majeranek, sól i pieprz i na grilla

Obrazek

Nie polecam smażyć lubina na oleju. Ryba musi się lekko wytopić, inaczej zbyt tłusta.
hydroboy
Turysta
Avatar użytkownika
Posty: 11
Dołączył(a): 13.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydroboy » 13.09.2012 17:35

Przed wyjazdem do Chorwacji nastawiłem się na konsumpcję adriatyckich ryb. Z forum wiedziałem że będą droższe niż w Polsce ale nie aż tak. Nawet W marketach dorada kosztowała 80 kn/kg. W restauracjach ceny obłędne. Rano w naszej wiosce co jakiś dzień też przejeżdżał rybak ale tak się złożyło że nigdy nie mogliśmy się spotkać.
Po powrocie do kraju pozostał lekki smutek że nie zrealizowałem kulinarnego marzenia :( i tu jakasz spotkała mnie niespodzianka :D . W Lidlu dorada za 23zł/kg. Może nie tak "świeża" ale nic nie można było jej zarzucić.Paalce lizać
jarek79kk
Globtroter
Posty: 55
Dołączył(a): 10.07.2012
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek79kk » 05.01.2013 21:17

pasażer napisał(a):Lubin (praktycznie bez ości)
prosto z kutra 50kn/kg
....
, inaczej zbyt tłusta.


Rogoznica prawda?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Rybki u rybaków i w konobach? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone