Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RWPG - Relacja Wiosłem Pisana Gdzieniegdzie :D

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 18.08.2010 14:37

maslinka napisał(a):
monia85 napisał(a):Dzięki za wyjaśnienie o bułeczce, już mi się podoba i mam nadzieję, że spróbuję za rok :wink:

Jeszcze, specjalnie dla Ciebie, zdjęcie slanaca :D:

Obrazek

Mniammm.. :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 17:05

15 lipca - czwartek: Wyprawa na wschodni kraniec Mljetu

Poranny rytuał przebiega jak zwykle - budzę się o 7:30, marudzę, że duszno w namiocie, idę pod prysznic, wracam, wyciągam męża z namiotu :wink:, jemy śniadanie, przyjeżdża piekarnia (zawsze po śniadaniu, więc mamy chleb na następny dzień :D), wyjeżdżamy z campu.

Ruszamy na wschodni koniec wyspy, zobaczyć m.in. osławioną piaszczystą plażę w miejscowości Saplunara.

Po drodze mijamy kolejne bagnisko (to już trzecie tego rodzaju miejsce na Mljecie):

Obrazek

Obrazek

Przejeżdżamy obok wypożyczalni "Mini BRUM" :lol:

Obrazek

Niektóre maluszki świetnie przerobione na cabriolety. Później widzieliśmy fiaciki całe pokryte jakimś włosiem baranim czy czymś podobnym. Dużo ich jeździ po Mljecie. Strasznie się męczą, jadąc pod górkę :wink:

Na wschód od portu Sobra główna droga zaczyna się robić coraz bardziej kręta i ciekawa widokowo:

Obrazek

Zatrzymujemy się więc i focimy. Piknie jest :D:

Obrazek

Obrazek

Dojeżdżamy do Saplunary (to miejscowość położona nad zatoką o tej samej nazwie). Tablica: sandy beach kieruje nas w stronę słynnej plaży.

Parkujemy w cieniu sosen i idziemy na zwiad. Niestety plaża rozczarowuje. A powinnam wiedzieć, że wszystkie piaszczyste plaże w Cro wyglądają tak samo! (A przynajmniej podobnie :wink:)
Piasek nie jest co prawda brudno-szary, ale nadzwyczajnie to to nie wygląda. Robię zdjęcia w każdą stronę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zbieramy się do odjazdu. Zdecydowanie wolę skałki!

Spodziewałam się większej, bardziej dzikiej plaży, co sugerowały fotki oglądane w necie. A tymczasem to miejsce znajduje się przy samej miejscowości Saplunara, więc wiadomo, że zawsze będzie tu sporo ludzi.

Jeszcze jedno zdjęcie plaży, zrobione już z samochodu, z drogi:

Obrazek

Jedziemy dalej, szutrem, w stronę zatoczki Blaci:

Obrazek

Dojeżdżamy do ostatniego domu, pod którym stoją same auta na włoskich blachach i leśną ścieżką idziemy jakieś 100 metrów w stronę morza.

Tu też mamy do czynienia z piaszczystą plażą, ale dużo większą, bo też zatoka jest bardziej rozległa. My jednak wybieramy pobliskie skałki :D:

Obrazek

Obrazek

Pięknie tu i bardzo spokojnie. Nie licząc włoskiej rodzinki w płytkiej części zatoki (przy piaszczystej plaży) jesteśmy tu sami.

Wskakujemy do wody i focimy tzw. czarne ryby :wink::

Obrazek

Spędzamy w uvali Blaci kilka przyjemnych godzin. Potem zbieramy się i ruszamy na dalszy rekonesans zatoczek :D
Ostatnio edytowano 25.02.2012 20:25 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.08.2010 17:21

maslinka napisał(a):
Wskakujemy do wody i focimy tzw. czarne ryby :wink::

Obrazek

I ja takie "złowiłem" :wink:

Obrazek

U Ciebie mają premierę, w mojej opowieści wystąpią za kilka dni w Zavratnicy. Pływały dosyć głęboko, 4-5 m pod powierzchnią :wink:
pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2010 18:08

Nie ma siły, musiały mieć silnik 750.
Siedemsetki nie dały by rady ...

Tym zdjęciem zachwyciłaś moje dziecko :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 19:07

longtom napisał(a):U Ciebie mają premierę, w mojej opowieści wystąpią za kilka dni w Zavratnicy. Pływały dosyć głęboko, 4-5 m pod powierzchnią :wink:

Dokładnie, zawsze na większych głębokościach. Pierwszy raz wiedzieliśmy je na Peljescu, na Divnej, w miejscu, gdzie dno stromo opada, w czasie płynięcia na wyspę znajdującą się przy plaży. Wtedy właśnie (a było to w 2006 roku) nadaliśmy im nazwę "czarne ryby" :lol:
Chciałabym wiedzieć, co to za gatunek...

weldon napisał(a):Tym zdjęciem zachwyciłaś moje dziecko :D

Fajnie! Bardzo się cieszę :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2010 19:13

Pięknie, maluszki muszę mężowi pokazać :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 20:30

maslinka napisał(a): Piknie jest
Obrazek

I tu się mogę z tym zgodzić... 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 20:32

Bocian napisał(a):

ja tyż ale nóg szkoda :wink: :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 20:34

Crnelj.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 20:45

Helen, maluszki to był taki polski akcent, ale z tych przyjemnych :wink:

Bocian napisał(a):

Crnelj.

Dzięki, Bocian :D
Znalazłam taką stronkę, gdzie można sobie o nim poczytać :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 20:53

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2010 20:54

Piotrek_B napisał(a):
Bocian napisał(a):

ja tyż ale nóg szkoda :wink: :mrgreen:

Ale mocne punkty są utrafione ... :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 21:01

Bocian napisał(a):http://www.croundersea.com/splash.html
http://www.index.hr/forum/default.aspx? ... idt=274820
(na tym forum jest dużo ciekawych rzeczy)

No faktycznie fajne! "Potwory" sobie można pooglądać :D
Wszystkie stronki o rybkach mają muzyczkę w tle... :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.08.2010 11:24

15 lipca - czwartek: Wyprawa na wschodni kraniec Mljetu - ciąg dalszy

Dojeżdżamy do centrum Saplunary i skręcamy w prawo, w stronę uvali Nad Garma. W ten sposób przejeżdżamy na drugą (północną) stronę wyspy. Z zatoczce leżą dwie urokliwie wyglądające wyspy - Mali i Veliki Školj. A oto i one z góry, z drogi:

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy w stronę zatoki. Jest tu kilka domów z apartmani. Parkujemy autko i idziemy na plażę. Zatoczka jest mała, częściowo wybetonowana, my udajemy się na skałki po lewej stronie. Na betonie plażuje wieloosobowa włoska rodzinka. Wygląda na to, że Włosi opanowali Mljet. :D Są zdecydowanie najczęściej spotykaną na wyspie nacją. W związku z ich obecnością jest w zatoczce trochę głośno :wink: Jednak to taki miły dla ucha "jazgot" :wink:

Ale to nic, bo zaraz z wody rozlega się głośny wrzask: "Ania, zobacz jak ja pływam! W ogóle nie ruszam rękami!" :lol: :lol: :lol:
Pękamy ze śmiechu! Chociaż może nie powinniśmy wobec tak wielkiego odkrycia :lol:

Uvala Nad Garma, zdjęcie z miejsca, w którym plażowaliśmy:

Obrazek

Pod wodą ciekawie, ale tym razem głównie ze względu na roślinki. Dużych ryb nie uświadczyliśmy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popływaliśmy, poopalaliśmy się, możemy jechać dalej, a właściwie z powrotem. Byliśmy na krańcu wyspy, teraz będziemy się cofać, zaglądając oczywiście w parę ciekawych miejsc.

Pierwszym z nich będzie kościółek sv. Marije z XVI wieku stojący przy drodze nieopodal miejscowości Korita:

Obrazek

Obrazek

Zauważyliśmy, że charakterystyczną cechą mljeckich kościółków jest "ganek" widoczny na zdjęciu. To tak w ramach zauważania różnic między Mljetem a resztą Cro :wink:

Stojąc przed kościołem, widzimy następny, który "czai się" na wzgórzu:

Obrazek

Obrazek

To chyba był sv. Illija, ale głowy nie dam. Nie chciało nam się tam podchodzić :wink: Focimy jeszcze drogę, którą tu przyjechaliśmy, wijącą się w dole:

Obrazek

i wsiadamy do auta.

Studiując mapę, wymyśliliśmy sobie, że następny przystanek robimy w Prožurskiej Luce. Jak się okazało, był to świetny wybór. Zatoka już z góry robi oszałamiające wrażenie :hearts::

Obrazek

Obrazek

Do tego stopnia mnie zachwyciła, że aż włożyłam kapelusz :lol::

Obrazek

Zjeżdżamy do zatoki. Niżej też jest pięknie :D:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I idziemy na spacer po nabrzeżu:

Obrazek

Obrazek

Cudnie tu! Bardzo mi się podoba. Wokół panuje spokój i nawet idąc, czujemy, że klimat zatoki wpływa na nas relaksująco :D

Przysiadamy na zimne piwko w konobie z widokiem na piękny kawałek Jadranu:

Obrazek

Wita nas parasol:

Obrazek

O tak! Dobrodošli :D :D :D Jesteśmy w domu... :wink: :hearts:
Ostatnio edytowano 25.02.2012 20:26 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.08.2010 12:19

maslinka napisał(a):[b]
Pod wodą ciekawie, ale tym razem głównie ze względu na roślinki. Dużych ryb nie uświadczyliśmy:

Obrazek

Fajne te białe "choineczki" nie widziałem jeszcze takich.
Ostatnio edytowano 19.08.2010 12:22 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

RWPG - Relacja Wiosłem Pisana Gdzieniegdzie :D - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone