Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RWPG - Relacja Wiosłem Pisana Gdzieniegdzie :D

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2010 16:13

Wydaje mi się, że to wejście do Mlinicy... Taverna zajmuje miejsce w kapitańskiej willi, z tego co pamiętam to był tam szyld z nazwą. Oczywiście mogę się także mylić co do tego wejścia... :) Taverna nie ma swojej strony www i nie ma zdjęć.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 04.08.2010 16:41

Byliśmy w Orebicu w drugiej połowie września (i to 8lat temu...) i było tam cicho i spokojnie, takie małe, senne miasteczko :) Zachwycił nas wtedy zarówno Orebic jak cały Peljesac :)
Głośny i zatłoczony Orebic zupełnie nie pasuje do moich wspomnień... pewnie tam kiedyś jeszcze wrócimy ale na pewno nie w sezonie :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2010 17:27

Sławku, bardzo możliwe, że to była Mlinica. Właśnie próbowałam ją wygooglać, ale mi się nie udało, teraz już wiem dlaczego :)

Joasiu, no właśnie też byłam w szoku, że Orebić taki zatłoczony! Po wpisach na forum miałam inne wyobrażenie tego miasteczka...

11 lipca - niedziela: Ahoj, Przygodo!

Śpimy dzisiaj bardzo długo, bo aż do 10:00 :D

A potem pakujemy wszystkie niezbędne rzeczy (czyli: wodą mineralną, emulsje do opalania, winogrona, ręczniki, książki i aparat w podwodnej obudowie) do Challengera i Ahoj, Przygodo! :D :D :D

Tym razem płyniemy w stronę Orebića.

Nasz camping widziany z wody:

Obrazek

i winnice za campem:

Obrazek

U góry widać miejscowość Postup, bo camping w zasadzie znajduje się już za nią. W Postupie jest jedna konoba i można kupić wino. Pamiętam, że w 2006 roku nacięliśmy się na wyjątkowo podłe wino. Niestety nie mam zdjęcia tego domu ani nie pamiętam szczegółów, żeby Was przestrzec :wink: Na wszelki wypadek unikajcie wina z Postupa :wink:

Wybrzeże również w tę stronę jest skaliste i niedostępne, ale bardzo malownicze:

Obrazek

Pod klifem dostrzegamy jakąś mikro-plażę:

Obrazek

ale ktoś już tam jest:

Obrazek

Płyniemy dalej, mijamy piękne groty:

Obrazek

Wreszcie znajdujemy fragment wybrzeża, gdzie nie ma nikogo i gdzie można wygodnie plażować. Na skałach znajduje się też miejsce dla kajaka, który trochę nam sflaczał :wink::

Obrazek

Wybór miejscówki okazuje się strzałem w dziesiątkę. Jest tu niesamowite życie podwodne, najlepsze podczas tych wakacji (jak się potem okazało). Skały tworzą podwodne groty, w których "urzędują" rybki. Przepływają sobie pod "łukami triumfalnymi", żerują na urozmaiconej roślinności. Krótko mówiąc, mają tu raj pod wodą, a my z nimi :lol::

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce do plażowania jest super. Opalamy się, czytamy książki. Jest cudownie :D
Ale w planach mamy dzisiaj jeszcze wycieczkę do Dingača-Borka i wieczorne spotkanie z Aldonką, więc powoli zbieramy się do odpłynięcia...

:papa:
Ostatnio edytowano 25.02.2012 20:06 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 04.08.2010 20:08

maslinka napisał(a): Chciałabym zobaczyć, jak wygląda np. w czerwcu czy we wrześniu...
Chyba muszę zmienić pracę :wink:

Czyżby koleżanka po fachu? :wink:

Jak widać spuściliście nieco powietrza Challengerowi i teraz możesz "ściągać" podwodny świat na "peryskopowej".
Już trudno się zdecydować - gdzie piękniej... "nad" czy "pod" :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.08.2010 20:31

maslinka napisał(a):Niestety Orebić to drugie Międzyzdroje

Z tego zestawu :wink: zdecydowanie wolę Orebić :D

Dingać - Borak jest coraz bardziej popularny :D

. . . ale nie wiem . . . czy to dobrze :?: :wink:

Płynę z Wami :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 04.08.2010 20:36

Jestem ciekawa, jak spodoba Ci się Borak :) Czekam, czekam...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.08.2010 20:39

W Borku jest beznadziejnie!! Nie ma co tam jeździć... :) :lol:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 04.08.2010 20:47

Popieram... żadnych atrakcji... jakieś takie dwie knajpy... nie ma cienia na plaży... beznadzieja :D :D :D
Maslinko popierasz? :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2010 20:55

wir955 napisał(a):Czyżby koleżanka po fachu? :wink:

Hehe, chyba tak :D

wir955 napisał(a):Już trudno się zdecydować - gdzie piękniej... "nad" czy "pod" :D

Mam taki sam dylemat
:roll:

piotrf napisał(a):Dingać - Borak jest coraz bardziej popularny :D

. . . ale nie wiem . . . czy to dobrze :?: :wink:

Czyli co: nie pisać relacji? :wink:

Bocian napisał(a):W Borku jest beznadziejnie!! Nie ma co tam jeździć... :) :lol:

Wiem, wiem :wink: To samo napiszę niedługo o Mljecie :lol:

Aguha napisał(a):Popieram... żadnych atrakcji... jakieś takie dwie knajpy... nie ma cienia na plaży... beznadzieja :D :D :D
Maslinko popierasz? :wink:

Witaj, Aguha! Mało tego, że nie ma cienia na plaży... Pisałaś "u siebie", że słabe życie podwodne. Beznadzieja! :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.08.2010 20:56

Aguha napisał(a):... żadnych atrakcji... jakieś takie dwie knajpy... nie ma cienia na plaży... :D :D :D
:wink:

. . . brak dyskotek . . . i centrum handlowego . . . tragedia :D :D :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 04.08.2010 20:58

ej!ej!...Orebic we wrześniu naprawdę jest uroczy,cisza, spokój, mało ludzi, wieczorem kilka par przechadza się promenadą, piękne widoki! :) nie straszcie ludzi aż tak bardzo :) :twisted: :!: :D
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 04.08.2010 21:02

wir955 napisał(a):
maslinka napisał(a): Chciałabym zobaczyć, jak wygląda np. w czerwcu czy we wrześniu...
Chyba muszę zmienić pracę :wink:

Czyżby koleżanka po fachu? :wink:

Chyba w dwójnasób.
Zawodowo i najwyraźniej w eksploracji wybrzeża tak jak Ty wir955 (z tym, że Ciebie wspomagało 5 KM :) ).
Twoje zdjęcia z Ivan Dolac- podobne miejsca, ten sam kolor skał i wody.
Bajecznie tam i tu.

Skojarzyłem zdjęcia chociaż, to różne miejsca. :)
Obie relacje z pięknych miejsc, to się utrwala. :)

Pozdrawiam Was.
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 04.08.2010 21:05

Rzeczywiście, bardzo dużo "naszych" w Orebiczu, ale miałam wrażenie, że nas tam jednak lubią (mimo wszystko ;) ). My też nabraliśmy się na to "spokojne, ciche miasteczko", jedyne co jest prawdą to, to że jest bardzo malownicze a najładniej wygląda od strony Klasztoru. Nam też podobało się w Szybeniku, tak właściwie to w tym mieście stwierdziliśmy, że Chorwacja to jednak piękna jest ;). No nic to już nie przeszkadzam tylko zabieram się z Wami :)
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 04.08.2010 21:17

Miejsce na tej pierwszej plaży zajętej z tymi klifami niezłe 8)
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 04.08.2010 21:26

Bocian napisał(a):W Borku jest beznadziejnie!! Nie ma co tam jeździć... :) :lol:

I ten dojazd... Fatalny!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

RWPG - Relacja Wiosłem Pisana Gdzieniegdzie :D - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone