Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.02.2012 15:43

Jak dla mnie to i tak za dużo ich było. Każdy chciałoby się zobaczyć a ramy czasowe jednak ograniczone.

Ale tak to jest - jakby tu powiedzieć przed prawie każdą podróżą mam jak ten osiołek co mu w żłobie dano, w jednym owies, w drugim siano :wink: . I biedaczek nie wiedział co wybrać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2012 16:14

Wojtku , nie wiem czy zewnętrzne malowidła kijowskich cerkwi odzwierciedlają w pełni styl i poziom tych wewnętrznych :wink: , ale w wolnej chwili poszukam fotek i co nieco wkleję

Aglaia napisał(a):.

Ale tak to jest - jakby tu powiedzieć przed prawie każdą podróżą mam jak ten osiołek co mu w żłobie dano, w jednym owies, w drugim siano :wink: . I biedaczek nie wiedział co wybrać.

Zapewniam , że nie jesteś w tym osamotniona :wink:
Całe szczęscie w tym , że jednak osiołkami nie jesteśmy , bo z każdego jednak coś wybraliśmy , a wszystkiego i tak na jeden raz zjeść się nie da 8)
Myślę , że tego należy się trzymać - zróżnicowany posiłek to jednak zdrowszy jest :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2012 18:25

Aglaia napisał(a):Jak dla mnie to i tak za dużo ich było. Każdy chciałoby się zobaczyć a ramy czasowe jednak ograniczone.

piotrf napisał(a):Zapewniam , że nie jesteś w tym osamotniona :wink:

Zgadza się, jest tego mnóstwo całe. Starczy na wiele wyjazdów. :)

piotrf napisał(a):Wojtku , nie wiem czy zewnętrzne malowidła kijowskich cerkwi odzwierciedlają w pełni styl i poziom tych wewnętrznych :wink: , ale w wolnej chwili poszukam fotek i co nieco wkleję

Nacisku wywierał nie będę. Ale - jakbyś się kiedyś nudził... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2012 22:01

Te są dostępne od zaraz , reszta na innym dysku :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.02.2012 22:21

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):Jeżeli można mam pytanie : czy wiesz ile jest cerkwii w Rumunii , posiadasz spis :?:
A może natknąłeś się na takowy :?:

Nie mam takiego spisu. Gdybym się natknął na takowy, zapewne bym go już miał. ;)
Mam trochę literatury na ich temat, ale traktującej wybiórczo.

Dość pokaźny (chociaż nie wiem, czy kompletny) wykaz rumuńskich cerkwi jest TUTAJ. Większość pozycji na liście to tylko nazwa i lokalizacja, nieliczne cerkwie są szczegółowo opisane.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2012 22:37

dangol napisał(a):
Dość pokaźny (chociaż nie wiem, czy kompletny) wykaz rumuńskich cerkwi jest TUTAJ

Dziękuję Ci bardzo , bardzo , bardzo :D

Mam zajęcie na wiele późnych wieczorów . . . i kilka :wink: celów na kolejne wyjazdy :D :D

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.02.2012 22:51

Ty zobaczysz ileś tam cerkiewek na własne oczy :) , a ja dzięki temu "odwiedzę" je w Twoich ralacjach :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2012 23:27

dangol napisał(a):Ty zobaczysz ileś tam cerkiewek na własne oczy :) , a ja dzięki temu "odwiedzę" je w Twoich ralacjach :D

Interesują mnie szczególnie te mało eksponowane , często schowane gdzieś w małych wioskach , czasem zaniedbane ale bardziej naturalne , mające klimat i to " coś " :)

Jeżeli chodzi o relacje . . . cóż , robimy coraz więcej fotek :wink: to chyba wpływ tego forum . . . może coś ze mnie będzie :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2012 00:07

Piotrze, dziękuję za zdjęcia.
Jednak malowidła róznią się znacząco od rumuńskich.

Danusiu, dziękuję za linka do obszernej listy monastyrów. Będę musiał poświęcić więcej czasu na zapoznanie się z nią.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2012 19:07

Przejeżdżamy przez wieś i za mostem wpadamy na główną szosę, gdzie skręcamy w lewo. Kierujemy się do wioski Horezu, powstałej poniżej monastyru Hurezi. Odległość nie jest wielka, więc po chwili docieramy do celu. Po drodze rozglądam się ciekawie - tu gdzieś przecinam akurat swój szlak z poprzedniego roku, kiedy wkraczałem na teren parku Buila-Vanturarita ze wspaniałym wapiennym grzbietem, opadającym skaliście kilkaset metrów na stronę północną oraz z kilkoma ukrytymi w górach klasztorami. Asfalt prowadzi nas lekko pod górę i tuż poniżej reprezentacyjnej bramy pojawia się zakaz zatrzymywania. Cofam najpierw na parking, który właśnie minąłem, ale widząc miejsca wyznaczone najwyraźniej dla autokarów, ponownie podjeżdżam wyżej i zostawiamy samochód już za znakiem, ale zupełnie na poboczu. Jest tu akurat mała brama w murze, za którym widać niewielką cerkiew - może zajrzymy do niej później, gdy już zobaczymy monastyr.

Obrazek

Ruszamy w górę, gdzie w prześwicie bramy widać oddalony nieco monastyr. Gdy ją mijamy, od bocznych furt doskakują do nas dzieciaki, czatujące na takie okazje. Po rumuńsku, wplatając pojedyncze słowa angielskie, pokazując na głodne usta i puste brzuszki dopraszają się finansowego wsparcia. Jestem przygotowany na takie zachowania i oświadczam - zresztą, zgodnie z prawdą - że również jeszcze dziś niczego nie jadłem. Oczywiście, sprawy to nie załatwia i nadal jesteśmy zarzucani prośbami. Wtem odzywa się dzwonek telefonu i dzieciaki zaczynają nerwowo sprawdzać, któremu z nich zadzwoniła akurat komórka. Któryś chłopak odbiera rozmowę, a my się oddalamy ze śmiechem, zastanawiając się, czy zbierają na jakąś "empetrójkę", czy może na nowy model telefonu z większą rozdzielczością aparatu fotograficznego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz już dalej nie nagabywani, docieramy do pierwszego pierścienia murów, za którym widać dopiero zabudowania właściwego klasztoru. Całość przypomina nieco kompleks zamkowy z grodem oraz podgrodziem i trzymając się tej konwencji weszliśmy właśnie na teren podgrodzia. Akurat z usytuowanego w bocznym murze budynku wyszły dwie mniszki, kierując się również w stronę głównych zabudowań. Po chwili mijamy sympatyczną panią, siedzącą na murku. Pani coś sprzedaje i macha do nas zachęcająco, ale pokazuję jej, że mamy inne priorytety.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2012 19:08

Docieramy wreszcie do bramy w wewnętrznym ciągu murów, umieszczonej w dolnej części dzwonnicy i wchodzimy na główny dziedziniec. Hurezi jest najbardziej reprezentatywnym przykładem stylu brynkowiańskiego i największym klasztorem w tzw. Tara Romanesti [cara romyneszti] - Kraju Rumuńskim, czyli sercu późniejszej Rumunii. Już samo dotarcie do tego miejsca zabrało nam trochę czasu, a teraz mamy możliwość ogarnięcia wzrokiem od wewnątrz tego potężnego kompleksu klasztornego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2012 14:59

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.02.2012 16:37

Potężny kompleks i ładny , i ciekawy :D

Z Twoich fotek widać również , że zadbany bardzo i malowany 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.02.2012 20:50

piotrf napisał(a):Potężny kompleks i ładny , i ciekawy :D

Z Twoich fotek widać również , że zadbany bardzo i malowany 8)

Postawiony z dużym rozmachem. I fakt, że obecnie aż uderzająco zadbany.

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.02.2012 22:24

Detale robią wrażenie.
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România