Czas wreszcie przejść z pronaosu do naosu.
piotrf napisał(a):Jak dobrze pójdziepoczątkiem maja powiem ( i pokażę ) więcej
Jacek S napisał(a):Ciekawe czemu oni wszyscy trzymają jakieś "kartki"...,że niby tacy oczytani
Joanka23 napisał(a):Wnętrze cerkwi też piękne!![]()
Kształt wejścia do nawy faktycznie oryginalny.![]()
I jeszcze Drakula w to wplątany jest...![]()
Franz napisał(a):
Przed Ukrainą coś mnie wstrzymuje. Zwłaszcza własnym samochodem. Może to błąd, ale na razie ją omijam.
Franz napisał(a):
Ja mam głównie obawy przed ludźmi w mundurach. Czy to słynne wyłudzanie łapówek w zamian za wymyślone mandaty już zniknęło z dróg?
gego napisał(a):Jak jedziesz przepisowo nikt cię nie zatrzyma (bardzo przepisowo)
(jak byś miał czas to zachęcam forum/viewtopic.php?t=30120&highlight= )
gego napisał(a):następna niespodzianka![]()
Na długości ok 7 kilometrów znajdują się nieoznakowane progi zwalniające (rzekomo w tych miejscach dochodzi do dużej ilości wypadków i ludzie zrobili progi)
Są to wylane na asfalt paski betonu o wysokości od 20 cm w góręProgi te nie są oznakowane i leżakują grupami po dwa lub trzy progi w różnych odległościach.
Przefajnie.
<...>
Co do jakości dróg - to wyobraźcie sobie jak wstajecie rano (burzliwej nocy) wasze pofałdowane prześcieradło - drogi na Ukrainie są mniej więcej takie same.
Fałdy te mają do 40 cm głębokości i cała zabawa polega na tum aby jechać po skraju nich i nie wlecieć do środka
<...>
Co do tych lini - szaleństwo.
Jedziesz stepem, droga prosta jak nie wiem co, widoczność na 2 kilometry o gość namalował na drodze dwie ciągłe![]()
![]()
Z drugiej strony stoi na wzniesieniu patrol i przez patrzałki poszukuje grzeszników.
(Peugot ni chcąc wjechać do "dziurki" omijając ją wyjechał ok. 0,5 metra za linie - zgrzeszył i został skrupulatnie wyłowiony - mimo ostrzeżenia iż "stoją")
mariusz-w napisał(a):Benedyktyńska praca.
Podoba mi się bardzo.
piotrf napisał(a):Zgadzam się Mariuszem - wspaniałe są te malwidła![]()
piotrf napisał(a):Jeżeli można mam pytanie : czy wiesz ile jest cerkwii w Rumunii , posiadasz spis![]()
A może natknąłeś się na takowy![]()
Franz napisał(a):A propos podobieństw - w Govorze widać wpływ szkoły kijowskiej. Ponoć. Moje oko nie rozróżnia takich szczegółów.
piotrf napisał(a):Czas chyba , żeby stwierdzić naocznie podobieństwo![]()
piotrf napisał(a):Na fotkach mam tylko malowidła zewnętrzne
piotrf napisał(a):Zgadzam się Mariuszem - wspaniałe są te malwidła![]()
Jeżeli można mam pytanie : czy wiesz ile jest cerkwii w Rumunii , posiadasz spis![]()
A może natknąłeś się na takowy( oops
, to już drugie )
Wiki pod tym względem jest dość uboga . . .
Pozdrawiam
Piotr
Aglaia napisał(a):Wszystkich to się pewnie zliczyć nie da; mi w planowaniu i wyborze trochę pomogła ta strona (ale tu głównie zabytki opisane):
http://www.romanianmonasteries.org/