Powtórka z historii w takim miejscu to jest coś Od razu wszystko lepiej się zapamiętuje , z pewnością nikt nie przeoczy faktu, skąd się u nas wzięli Krzyżacy...
Pospacerujecie jeszce trochę po Sybinie, czy ruszacie gdzieś dalej?
Franz napisał(a):.... po czym zagłębiamy się w czeluście ponurej klatki schodowej. Na szczęście dzwony nie wydają z siebie dźwięku - wyobrażam sobie, co tu się w takich chwilach musi dziać - a my schodzimy na coraz niższe kondygnacje. Wreszcie przechodzimy do smukłej wieżyczki i zakręcamy się kilka razy docierając w końcu na sam dół
dangol napisał(a):Powtórka z historii w takim miejscu to jest coś Od razu wszystko lepiej się zapamiętuje , z pewnością nikt nie przeoczy faktu, skąd się u nas wzięli Krzyżacy...
dangol napisał(a):Pospacerujecie jeszce trochę po Sybinie, czy ruszacie gdzieś dalej?
mariusz-w napisał(a):Nie wiem dokładnie dlaczego ... pewnie głównie dla widoków ! ... ale lubię zwiedzać i wchodzić na wszelkie tego typu wieże/dzwonnice ...
mariusz-w napisał(a):a i "muzyka" dzwonów kilkakrotnie mi się trafiła.
Jacek S napisał(a):A w Gdańsku byłeś?
weldon napisał(a):swoją drogą, to gdzieś już raz spotkaliśmy się z gdańskimi dzwonami w Rumunii
Franz napisał(a):Najpiękniejsze carillon'ki (karyliony) zdarzyło mi się słyszeć w belgijskiej Gandawie.
Lidia K napisał(a):Do Sybiu trafiliśmy późnym popołudniem, w pośpiechu pomijając muzeum zaglądneliśmy w kilka zakamarków no i przede wszystkich podobnie jak Wy wspięliśmy się na kościelną wieżę.
longtom napisał(a):Mój syn miał okazję zagrać na carillon'ie w Douai we Francji. Zagrał jakąś polską melodyjkę czym wzbudził zainteresowanie całego miasteczka.
longtom napisał(a):Kościelny dach piękny
Franz napisał(a):szacuję, czy spodziewane wrażenia warte są ceny wejściówki. W przypadku tej wieży - uważam, że warte z nawiązką.
weldon napisał(a):gdzieś już raz spotkaliśmy się z gdańskimi dzwonami w Rumunii
Franz napisał(a):pokażę też parę innych, do których (jeszcze) nie dotarliście.
kulka53 napisał(a): Nie wszędzie oczywiście byłem, ale uważam, że starówka Gdańska jest najpiękniejsza