Franz napisał(a):Jak tak patrzę na Twój nowy wizerunek, to mi się z Mariuszem mylić zaczniecie.
Tamten nie był mój tylko jakiegoś wyluzowanego Chorwata, a ten to najprawdziwszy ja.
Interseal napisał(a):Czy z parkingu przed tunelem od strony północnej widać Moldoveanu?
Jeżeli masz zdjęcie, będę wdzięczny.
Franz napisał(a):Tamten mi się jakoś z Meksykiem kojarzył.
A tutaj - to gdzieś w górach chyba się uwieczniłeś.
Interseal napisał(a):Z północnej strony wyglądają jakby do długiego grzbietu w linii zachód - wchód doklejano prostopadle poprzez kopiowanie zestawu"dolina + szczyt" kolejne elementy tworzące Góry
Gdybym napisał, że przejście tego pasma odłożone jest u mnie na bliską przyszłość, to bym skłamał. Jako jedno z niespełnionych marzeń - pasuje w 100%.
Piękne góry!
Pozdrawiam.
Crayfish napisał(a):A wracając do Twoich górek w Rumunii (nie wiem czy mówiłeś) - tak sobie podglądam na ten masyw Fogarski w GoogleEarth - puścili Rumuni jakiś szlak graniowy wschód-zachód ?
Bo tak ładnie poukładane te szczyty że aż by sie prosiło
... chyba że to tylko tak się wydaje na tej mapce ?
Interseal napisał(a):Z północnej strony wyglądają jakby do długiego grzbietu w linii zachód - wchód doklejano prostopadle poprzez kopiowanie zestawu"dolina + szczyt" kolejne elementy tworzące Góry
Crayfish napisał(a):Ale od południa chyba tez kopiowali, tylko mieli szersze zestawy (góry i doliny) Hihi.
Crayfish napisał(a):Ciekawe ile czasu by zajęło przejście i czy są schroniska blisko grani?
Franz napisał(a):Na obu krańcach jest zawirowanie. Na zachodzie w górach Cozia, na wschodzie łączą się szerokim gniazdem z Iezer-Papusa.Crayfish napisał(a):Ciekawe ile czasu by zajęło przejście i czy są schroniska blisko grani?
Na kilka dni trzeba by to liczyć. Może z pięć.
Tyle tylko, że idąc głównym grzbietem nie wie się za wiele o bocznych dolinach, które często są bardzo ładne. Coś za coś...
...
Crayfish napisał(a):Wygląd mają "mocny", solidny, granitowy.
Interseal napisał(a):Mianowicie, nic chyba nie pisałeś (no mogłem coś pominąć) jeszcze na forum o górach w Bułgarii.
Przyznam, że z okien samochodu wyglądało To interesująco...
Franz napisał(a):
A może jednak warto by było...
Interseal napisał(a):Patrząc (oczywiście w Google'ach) tylko na Wichreń i okolice w górach Pirin - zdecydowanie tak!
Franz napisał(a):Wspomniałem o fragmentach głównego grzbietu Fagaras, tworzących skalistą grań. Oto taki fragment - po prawej Negoiu.
Wojtek