Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 04.07.2011 16:21

Dzięki za odpowiedź. Poszperam sobie, może cóś znajdę a ten temat, do września mam jeszcze dużo czasu.
Plan na wyjazd do prawda jakiś już mam, ale też :roll: nie do końca sprawrawdzony. Znając życie i ekipę, która wybiera się wspólnie z nami, spora część planów i tak nie wypali :wink: , a w zamian pojawi się coś niezaplanowanego. W sumie to i dobrze, bo będzie ciekawiej :). Oby tylko pogoda dopisała :D
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 14.07.2011 18:32

Hej Franz! Ciekawe gdzie Cię aktualnie "wywiało" :wink: ?

Muszę Ci się pochwalić , że właśnie wróciłam z "Twojej" Rumunii. :) Co prawda byliśmy tylko przejazdem, ale i tak jestem Nią zachwycona! :D

Stwierdziliśmy całą naszą ekipą, że musimy w którymś momencie poświęcić Jej osobny urlop i wybrać się tylko i wyłącznie na zwiedzanie Rumunii, bo naprawdę jest niesamowita!

Pozdrowienia!
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 31.07.2011 14:30

Joanka23 napisał(a):Hej Franz! Ciekawe gdzie Cię aktualnie "wywiało" :wink: ?

W międzyczasie już dotarłaś do rozwiązania zagadnienia. ;)

Joanka23 napisał(a):Muszę Ci się pochwalić , że właśnie wróciłam z "Twojej" Rumunii. :) Co prawda byliśmy tylko przejazdem, ale i tak jestem Nią zachwycona! :D

Wspaniale! Cieszy mnie to, jako że mój zachwyt trwa nieustannie od 33 lat. :roll:

Joanka23 napisał(a):Stwierdziliśmy całą naszą ekipą, że musimy w którymś momencie poświęcić Jej osobny urlop i wybrać się tylko i wyłącznie na zwiedzanie Rumunii, bo naprawdę jest niesamowita!

Jest. 8)

Na okrasę dwie fotki transfagaraszany:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 31.07.2011 14:41

Franz napisał(a):Na okrasę dwie fotki transfagaraszany:

Świetna trasa.
Bardzo , bardzo takie lubię ... czy to w Alpach, czy Dolomitach, czy gdzie indziej ... zawsze szukam takich "agrafek" ! 8) :)
Może dlatego, że na płaskim i prostym mieszkam. ;)
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2011 15:39

Witam w tym miejscu.

Mam pytanie. Czy z parkingu przed tunelem od strony północnej widać Moldoveanu?
Jeżeli masz zdjęcie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam.
Interseal M.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 01.08.2011 15:59

mariusz-w napisał(a):Świetna trasa.
Bardzo , bardzo takie lubię ... czy to w Alpach, czy Dolomitach, czy gdzie indziej ... zawsze szukam takich "agrafek" ! 8) :)
Może dlatego, że na płaskim i prostym mieszkam. ;)

Te fotki pochodzą z wędrówek pieszych. Ale może zamieszczę coś z przejazdu. Rzadko robię fotki szosy, więc za wiele tego nie mam. Ale coś tam pstryknąłem po południowej stronie.

Interseal napisał(a):Czy z parkingu przed tunelem od strony północnej widać Moldoveanu?
Jeżeli masz zdjęcie, będę wdzięczny.

Nie, z parkingu - czy w ogóle z szosy - niewiele widać. A do Moldoveanu stamtąd jest daleko.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 03.08.2011 13:23

Trzy fotki z wieczornego zjazdu transfagaraszaną na południe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2011 14:25

Dzięki Wojtek.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że na południowej stronie wolniej nabiera się/traci wysokość.
Stoki gór też jakby łagodniejsze...?

Czy z południa na Góry też jest taki ładny widok, jak z drogi nr 1 po stronie północnej?

Pozdrawiam.
Interseal
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 04.08.2011 12:33

Interseal napisał(a):Na pierwszy rzut oka wydaje się, że na południowej stronie wolniej nabiera się/traci wysokość.
Stoki gór też jakby łagodniejsze...?

Czy z południa na Góry też jest taki ładny widok, jak z drogi nr 1 po stronie północnej?

Tiaaa... ładniejszy jest widok dolin z gór. :lol:

Fagaras ma krótsze boczne grzbiety północne, niż południowe. Z południowych podnóży nie dałoby rady osiągnąć głównego grzbietu w jeden dzień. Czyli - mimo iż południowa podstawa gór leży niżej niż północna, to jednak średnie nachylenie w kierunku południowym jest mniejsze.

Nie ma z południa takiego ładnego widoku, jak z północy.

Kilka fotek z południowej strony zamieściłem tutaj - Poienari (zamek Drakuli), Vidraru. Ale pogoda wtedy była zupełnie inna...

Bardzo ładny jest odcinek drogi poniżej zapory Vidraru, ale nie robiłem tam zdjęć. Zaś objazd wszystkich zatoczek i wypustek jeziora Vidraru to nieustanne kręcenie kierownicą.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 04.08.2011 13:12

Barany na drodze ... wymusiły ograniczenie szybkości. 8)

Co prawda u nas na płaskim "barany" też się trafiają ! ... ale nie są tak fotogeniczne. :wink:
Chociaż ostatnio na mojej drodze najczęściej konie stają ... no może koniki ! ... i to polne. ;)

Pozdrawiam.
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 04.08.2011 19:51

Bardzo fajne te zdjęcia z trasy! :D

A ja do tej pory pamiętam ten opis jazdy po omacku, kiedy nie zauważyłeś, że do tunelu wjechałeś... :lol:

Swoją drogą to zawsze dziwne pory sobie wybierasz... :wink:
Nie lepiej tak z rana w ładną pogodę? :lol:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 05.08.2011 09:04

mariusz-w napisał(a):Barany na drodze ... wymusiły ograniczenie szybkości. 8)

Swoją drogą - zapewne bydlęta na drodze kojarzą się głównie z krajami Europy środkowowschodniej. Jednak spotyka się wszędzie - mam również fotkę tarasujących szwajcarską szosę krów. :)

Joanka23 napisał(a):A ja do tej pory pamiętam ten opis jazdy po omacku, kiedy nie zauważyłeś, że do tunelu wjechałeś... :lol:

Zauważyłem! Kiedy się nagle ściemniło. :lol:

Joanka23 napisał(a):Swoją drogą to zawsze dziwne pory sobie wybierasz... :wink:
Nie lepiej tak z rana w ładną pogodę? :lol:

Z rana w ładną pogodę? ;) Wtedy to ja w górach jestem. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2011 09:41

Witam.

Ja natomiast spokojnie, choć stanowczo czekam na zdjęcia z siedmiogrodzkich wiosek i miasteczek :)

Pozdrawiam
Interseal M.
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 05.08.2011 09:49

Super trasa. I taka ... świeżo malowana ... :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 05.08.2011 11:13

Interseal napisał(a):Ja natomiast spokojnie, choć stanowczo czekam na zdjęcia z siedmiogrodzkich wiosek i miasteczek :)

Będą już wkrótce. Ale na razie muszę zobaczyć, gdzie jakieś góry w pobliżu mnie leżą. ;) Sierpień sie zaczął - tradycyjny czas alpejski...

Crayfish napisał(a):Super trasa. I taka ... świeżo malowana ... :D

Jak tak patrzę na Twój nowy wizerunek, to mi się z Mariuszem mylić zaczniecie. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România