Góry Trascau: powrót do Polski
piotrf napisał(a):Mija tydzień od naszego powrotu z poCovidowego spaceru po kwitnącej akacjami i żarnowcem Rumunii ( P.N. Semenic-Cheile Carasului i P.N. Cheile Nerei-Beusnita z rezerwatem "pierwotnego lasu" , wodospadami , jaskiniami )
piotrf napisał(a):Zastanawiam się czy znasz drogę DN66A , jeżeli tak - jaki jest jej stan ( wiem , po wiosennych roztopach może być różnie ) , ale ogólny zarys , ewentualne zagrożenia itp.
Szczególnie kusi mnie odcinek z Campu lui Neag do drogi DN67D a potem do Baile Herculane , czyli przez cały Park Narodowy Domogled - Valea Cernei . Potem można wzdłuż Dunaju wrócić , zamykając pętelkę .
Franz napisał(a):Byłem dwukrotnie w tamtych okolicach, ale to było ponad dziesięć lat temu.
Jeśli chcesz, mogę zapytać Rumunów o aktualny stan.
piotrf napisał(a):Byłbym Ci bardzo wdzięczny , bo nie znalazłem nic późniejszego niż TO - 2:30 do 15:10 , jesień ubiegłego roku , a jeżeli nic tam nie modernizowano , to pozostaje przeprosić się z jednośladem , albo poczekać czas jakiś .
piotrf napisał(a):Na tym filmie , w okolicach jeziora droga 66A przypomina albańską drogę do Teth przed remontem
piotrf napisał(a):Po szutrach w Rumunii ostatnio zrobiliśmy grubo ponad sto pięćdziesiąt kilometrów , Osiołek dawał radę ale to jednak inne , częściej uczęszczane drogi w porównaniu z 66A
piotrf napisał(a):Szczerze - wolałbym jechać tam Osiołkiem i z Agnieszką , która na jednoślad nie wsiądzie . . .
piotrf napisał(a):to bardzo wygodna sypialnia i jeżdżąca baza , sprawdziła się nie raz , a do wybranych atrakcji w górach czy wąwozach i tak docieramy pieszo
piotrf napisał(a):Szczególnie kusi mnie odcinek z Campu lui Neag do drogi DN67D a potem do Baile Herculane , czyli przez cały Park Narodowy Domogled - Valea Cernei . Potem można wzdłuż Dunaju wrócić , zamykając pętelkę .
Franz napisał(a):Ponoć się nie da przejechać. Daje się wjechać z Campu lui Neag na przełęcz, ale po południowej stronie droga jest na pewnym odcinku zniszczona.
piotrf napisał(a):Szkoda , bo miałem kilka planów związanych z tym rejonem . . . jest tam kilka fajnych miejsc , ale będą musiały poczekać na lepszą drogę , albo koniec sezonu ( jednośladem )
Zapasy się kończą , ostatnia puszka piwa przypomniała mi o jeszcze jednych górach , z którymi jestem umówiony . . .