Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Pudelek
Cromaniak
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 29.06.2016 15:24

Ale mi chodziło o Trasnfogarską, czyli 7C ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2016 16:05

21monika napisał(a):Troszkę ekstremalnie. 8O

ASIULA HK napisał(a):O matko, ale jazda !!!

Rzadko się przytrafiają tego rodzaju atrakcje...

piotrf napisał(a):Na północ od Rancy w nocy już bym nie jechał - żal by mi było widoków

Musiałem dotrzeć do punktu startu, żeby doszła do skutku wycieczka następnego dnia.
Widoki na Transalpinie nadrobiłem podczas jednego z kolejnych wyjazdów - były zacne.

Pudelek napisał(a):Franz, pytanie lekko nie na dokładnie ten moment relacji, ale: ile latem trzeba założyć na przejazd Transfogarską z południa na północ? W niedzielę to tam chyba bardzo tłocznie?

Jechałem kilkakrotnie, nie pamiętam, w jakie dni tygodnia - nigdy tłoku nie odczułem. Odcinki podjazdu do Balea Lac z każdej strony - może z uwagi na urodę krajobrazu - mijają bardzo szybko. Nieco nużący i wolny jest przejazd wzdłuż brzegu jeziora Vidraru.
Chodzi Ci o czas przejazdu na całym odcinku - od Curtea de Arges do Cartisoara? Czy sam górski fragment?

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 29.06.2016 17:28

Tak, chodzi mi o cały odcinek :) Będę w tych okolicach prawdopodobnie w niedzielę, a czytałem, że wtedy droga zmienia się w jeden wielki parking wypoczywających na łonie natury Rumunów ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2016 23:20

Pudelek napisał(a):Tak, chodzi mi o cały odcinek :) Będę w tych okolicach prawdopodobnie w niedzielę, a czytałem, że wtedy droga zmienia się w jeden wielki parking wypoczywających na łonie natury Rumunów ;)

Owszem, piknikować lubią, ale nie tarasują szosy. Tam jest mnóstwo miejsc, żeby zjechać z drogi na zielony teren.

Na mój gust, z Curtea de Arges do skrzyżowania z główną drogą po północnej stronie wystarczą trzy godziny. Plus przystanki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 30.06.2016 10:25

dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2016 15:38

Pudelek napisał(a):dzięki za odpowiedź

Drobiazg.
Gdybym musiał wybierać pomiędzy tymi dwoma trasami, wybrałbym Transalpinę:

P29G2050.JPG

P29G2087.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2016 16:04

Cytując Jeremy'go Clarksona z Top Gear - Wojtku byłeś w motoryzacyjnym raju...

Pozdrawiam
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2016 17:26

arko2007 napisał(a):Cytując Jeremy'go Clarksona z Top Gear - Wojtku byłeś w motoryzacyjnym raju...

A i wtedy stał jeszcze zakaz ruchu.

Pozdrawiam,
Wojtek
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 30.06.2016 18:46

Mam pytanie właśnie o Transalpinę. Zamierzam w tym roku być właśnie w okolicy i są plany żeby przejechać całą lub część. I właśnie nie bardzo mogę się doczytać odpowiedzi na dwa pytania:
1. Czy cała trasa 67C od Sebes do Novaci jest asfaltowa (lub chociaż utwardzona)?

2. Czy warto się pakować w północną część trasy (od Sebes do skrzyżowania z drogą 7A) czy sobie darować? Będziemy jechać z dwójką dzieci, którym jednak nadmiar zakrętów na pewno nie będzie służył. A w tej północnej części chyba głównie las. Opcja z południową częścią byłaby taka
https://www.google.pl/maps/dir/Novaci,+ ... !3e0?hl=pl
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.07.2016 10:40

Franz napisał(a):
Pudelek napisał(a):dzięki za odpowiedź

Gdybym musiał wybierać pomiędzy tymi dwoma trasami, wybrałbym Transalpinę:

ja też, ale nie jest mi po drodze, więc jeśli będę miał czas, to tylko Transfogarska. Generalnie plan jest taki, że rano budzę się w okolicach Rasnova, jadę do Curtea de Arges, zwiedzanie, Transfogarska i jeszcze wizyta w Sybinie. Nie wiem czy to jest wykonalne, czy nie będzie ciągłą gonitwą z czasem i patrzeniem na zegarek. W ostateczności słynną trasę odpuszczę i pojadę zwykłą drogą E81.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2016 15:38

rid napisał(a):1. Czy cała trasa 67C od Sebes do Novaci jest asfaltowa (lub chociaż utwardzona)?

2. Czy warto się pakować w północną część trasy (od Sebes do skrzyżowania z drogą 7A) czy sobie darować? Będziemy jechać z dwójką dzieci, którym jednak nadmiar zakrętów na pewno nie będzie służył.

1. Wydaje mi się, że całość, ale najbardziej aktualne informacje ma zapewne Piotrek.

2. Zdecydowanie ciekawszy jest przejazd przez Parang, czyli południową część tej trasy. Twoja propozycja jest całkiem dobra.

Pudelek napisał(a):Generalnie plan jest taki, że rano budzę się w okolicach Rasnova, jadę do Curtea de Arges, zwiedzanie, Transfogarska i jeszcze wizyta w Sybinie. Nie wiem czy to jest wykonalne, czy nie będzie ciągłą gonitwą z czasem i patrzeniem na zegarek. W ostateczności słynną trasę odpuszczę i pojadę zwykłą drogą E81.

W trakcie jednego w majowych weekendów jechałem w przeciwną stronę, oczywiście nie przez Balea Lac, tylko dołem, zahaczając jeszcze o przepiękne monastyry (wszystko opisane we wcześniejszych odcinkach). Rozważ jeszcze piękny skansen na południowych obrzeżach Sibiu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.07.2016 15:57

Ja się boję, że na Sybin mi czasu nie starczy, a Ty mi jeszcze skansen proponujesz? :D Pomyślę o nim, jeśli wybiorę się na cały dzień specjalnie do Sybinu :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2016 17:13

Pudelek napisał(a):Ja się boję, że na Sybin mi czasu nie starczy, a Ty mi jeszcze skansen proponujesz? :D Pomyślę o nim, jeśli wybiorę się na cały dzień specjalnie do Sybinu :)

A jeszcze bym Cię chętnie namówił na któreś z przepięknych monastyrów. Choćby przynajmniej Cozia...

Pozdrawiam,
Wojtek
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 03.07.2016 18:09

Monastyrów zapewne zwiedzę dość sporo podczas tej wyprawy, więc nie będzie źle :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2016 18:36

Pudelek napisał(a):Monastyrów zapewne zwiedzę dość sporo podczas tej wyprawy, więc nie będzie źle :)

Jeśli niewiele ustępujące urodzie temu, to OK. Rumuńskie monastyry należą do najpiękniejszych.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România