Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.01.2016 00:57

Podchodzę bliżej, wtedy jeden z nich się rusza i zza niego wyziera w trawie niebieskie kółeczko.

RIMG1202.JPG

RIMG1204.JPG

RIMG1205.JPG

RIMG1206.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.01.2016 00:48

RIMG1209.JPG

RIMG1210.JPG

RIMG1211.JPG

RIMG1212.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.01.2016 01:21

patrzą w Twoja stronę jakby chciały Ci wskoczyć na grzbiet... :wink:

fajne spotkanie

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2016 01:25

Mikeee napisał(a):patrzą w Twoja stronę jakby chciały Ci wskoczyć na grzbiet... :wink:

fajne spotkanie

W pewnym momencie poczułem się niepewnie...

Pozdrawiam,
Wojtek
djibril
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 28.01.2016 23:25

Franz napisał(a):Munţii Călimani: Gura Haitii - Stâncile Doisprezece Apostoli - Stâncile Tămău - Vf.Măieris

Do Gura Haitii dojeżdżam późnym wieczorem, zmęczony drogą. Niestety, jazda po rumuńskich szosach, to przygoda sama w sobie i do tego dosyć wyczerpująca.
Nie chce mi się szukać jakiegoś fajnego miejsca - parkuję na poboczu drogi, która nie sprawia wrażenia specjalnie ruchliwej. Rzeczywiście, przejeżdża raptem jedna ciężarówka. Przygotowuję plecak na następny dzień i zasypiam. Ze snu wyrywają mnie jakieś głosy i światła. Ledwo przytomny słyszę wołanie: "Hej! Polacy!". Światło latarki skierowane w szyby samochodu powoduje, że momentalnie zamykam uchylone oko i naciągam śpiwór. Błyskawicznie zapadam ponownie w sen.

Obrazek

Wstyd się przyznać, ja też byłem członkiem tej bandy :oops: Pamiętam, jaką sensacją było natknięcie się na polski samochód, po całym dniu w górach, na takim odludziu. Nikt nie przypuszczał (przynajmniej na początku), że w miejscowości, gdzie są pensjonaty, ktoś może spać w samochodzie. Pamiętam ktoś zawołał "czy są tu Polacy z Tychów", czy jakoś tak. Zapewniam, że ta latarka, to nie ja :evil: Grupa zdominowana przez praktykantów z Uniwersytetu Wrocławskiego, szkoda, że się nie spotkaliśmy.

pozdrawiam

PS str.4
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2016 23:42

djibril napisał(a):Wstyd się przyznać, ja też byłem członkiem tej bandy :oops: Pamiętam, jaką sensacją było natknięcie się na polski samochód, po całym dniu w górach, na takim odludziu. Nikt nie przypuszczał (przynajmniej na początku), że w miejscowości, gdzie są pensjonaty, ktoś może spać w samochodzie. Pamiętam ktoś zawołał "czy są tu Polacy z Tychów", czy jakoś tak. Zapewniam, że ta latarka, to nie ja :evil: Grupa zdominowana przez praktykantów z Uniwersytetu Wrocławskiego, szkoda, że się nie spotkaliśmy.

Dawno się tak serdecznie nie uśmiałem, jak teraz.
Popatrz - góra z górą się nie zejdzie, a ludzie tak. Zwłaszcza w Gura Haitii...

Jak człowiek śpi w samochodzie, to musi się z niespodziankami liczyć. W alpejskim wątku wspomniałem, jak mnie austriacka policja latarkami obudziła. Ale w sumie ode mnie niczego nie chcieli. A w Rumunii mnie raz na takim noclegu pogranicznicy spisali - tłumaczyli się, że tak muszą, ale nie mam się kłopotać, bo to czysta formalność.

Pozdrawiam,
Wojtek
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 29.01.2016 01:13

Dopiero po jakimś czasie naszła refleksja: "owszem, dziwne, żeby Polacy w Rumunii w górach spali w samochodzie, ale jeszcze dziwniejsze, żeby zostawili na noc samochód wprost przy drodze" ; :) Lepiej późno, niż wcale :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.01.2016 16:46

djibril napisał(a):Dopiero po jakimś czasie naszła refleksja: "owszem, dziwne, żeby Polacy w Rumunii w górach spali w samochodzie, ale jeszcze dziwniejsze, żeby zostawili na noc samochód wprost przy drodze" ; :) Lepiej późno, niż wcale :papa:

Przyznaję, ze tkwi we mnie spora dawka dziwaka. I całkiem dobrze mi z tym...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.02.2016 00:09

Podchodzę bliżej, wtedy jeden z nich się rusza i zza niego wyziera w trawie niebieskie kółeczko. Idę zatem dalej, mijając konie z bliska i zauważam ich wyraźne zainteresowanie moją osobą. Kiedy po krótkiej chwili zatrzymuję się, ponownie wypatrując szlaku, najpierw jeden koń, a zaraz potem drugi, zbliżają się do mnie i tracę przekonanie, że ich zachowanie niczym mi nie grozi. Utrzymuję kontakt wzrokowy, aż spuszczają łby i wtedy wiem, że mogę spokojnie iść dalej.

RIMG1213.JPG

RIMG1215.JPG

RIMG1216.JPG

RIMG1218.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 01.02.2016 00:13

Podróże z dreszczykiem :wink: , mysle, że ciut takich by sie u Ciebie znalazło :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.02.2016 00:43

ASIULA HK napisał(a):Podróże z dreszczykiem :wink: , mysle, że ciut takich by sie u Ciebie znalazło :wink:

Może po prostu powinienem był dosiąść wierzchowca...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.02.2016 00:33

Stok nabiera stromizny, ścieżki ani widu, ani słychu. Zatrzymuję się ponownie, przeczesując wzrokiem bliższy i dalszy teren, nawet wydaje mi się, że widzę szlak, ale kiedy podchodzę bliżej złudzenie wychodzi na jaw. Schodzę na wyczucie i wreszcie dostrzegam szlak. Po chwili kolejny, ale pod sporym kątem ode mnie - skręcać do niego? Wypatruję usilnie czegoś w przedzie i... jest! Widać kolor na kamieniu w trawie - czyli mam swobodę wyboru wariantu.

RIMG1220.JPG

RIMG1224.JPG

RIMG1225.JPG

RIMG1227.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.02.2016 21:57

Franz napisał(a):Może po prostu powinienem był dosiąść wierzchowca...

Nie jestem pewna, czy takowa eskapada, byłaby bezpieczna :roll: :wink:
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.02.2016 00:47

ASIULA HK napisał(a):Nie jestem pewna, czy takowa eskapada, byłaby bezpieczna :roll: :wink:

Znacznie pewniej czuję się na swoich dwóch nogach, niż na cudzych, choćby czterech.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.02.2016 00:24

Wkrótce dostrzegam szlak z drugiej strony, tak jakby tyralierą szli ci, którzy go znakowali. Ścieżki brak, potem jakaś nikła się pojawia, by znowu zniknąć, więc po prostu schodzę, starając się utrzymywać kierunek. Wszystko dobrze, póki stromizna nie spowoduje niekontrolowanego ślizgu z mojej strony oraz póki nie wyrośnie mi jakiś gęsty las.

RIMG1228.JPG

RIMG1229.JPG

RIMG1231.JPG

RIMG1233.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România