Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Mikeee
Cromaniak
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 13.01.2016 21:13

przepiękne wyrypy...
miód dla oczu
pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 23:13

Mikeee napisał(a):przepiękne wyrypy...
miód dla oczu

Z luteiną...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.01.2016 00:22

Nie poddaję się od razu, tylko próbuję walczyć z nadmiarem zieleni. Przeciskam się między pniami drzew, odginam niechętnie ustępujące gałęzie kosówki, docieram do kolejnego namalowanego szlaku, ale w jaki sposób ktoś z kubełkiem farby się tędy przedarł... nie mam pojęcia. W końcu zwarty mur kosodrzewiny przede mną stroszy do mnie tysiące igieł, po twardym podłożu nie daje się już przejść, a giętkie i zdradliwe gałęzie, ukrywające - nawet nie wiem, jak głęboki - spad pod nimi, zdają się szykować niezłą pułapkę. Do tego świadomość, że tędy przecież będę musiał wracać... Odpuszczam. Mogę się brać za bary ze skałami, ale nie z gąszczem.

RIMG1179.JPG

RIMG1183.JPG

RIMG1184.JPG

RIMG1186.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.01.2016 21:25

pamiętam jak kiedyś również przeciskałeś się w desperacji przez gąszcz pni, gałęzi i innego zielska. Pamiętam, że wtedy udało Ci się przeforsować przeszkody natury i pamiętam, że to chyba również było w Rumunii.
Dobrze pamiętam?
pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2016 20:04

Mikeee napisał(a):pamiętam jak kiedyś również przeciskałeś się w desperacji przez gąszcz pni, gałęzi i innego zielska. Pamiętam, że wtedy udało Ci się przeforsować przeszkody natury i pamiętam, że to chyba również było w Rumunii.
Dobrze pamiętam?

O chaszczowaniu wspominałem już w paru miejscach - między innymi w Rumunii, jak i w Czarnogórze, natomiast najbardziej w d... dostałem w Hercegowinie. Być może to właśnie masz na myśli.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2016 00:37

Wracam z równym trudem, z jakim do tego punktu dotarłem, potem już nie pnę się w górę, tylko podążam nikłym śladem ścieżki, trawersując wkrótce poniżej wierzchołka Vanturarity i okazuje się, że szlak się na sam szczyt nawet nie pofatygował - dlatego nie mogłem go tam znaleźć. Nie wracając już do pofalowanego grzbietu, ścinam trasę po nachylonym płaskowyżu, który na swój własny użytek, nazywam w myślach "nachylwyżem".

RIMG1188.JPG

RIMG1191.JPG

RIMG1194.JPG

RIMG1195.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 19.01.2016 15:49

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):pamiętam jak kiedyś również przeciskałeś się w desperacji przez gąszcz pni, gałęzi i innego zielska. Pamiętam, że wtedy udało Ci się przeforsować przeszkody natury i pamiętam, że to chyba również było w Rumunii.
Dobrze pamiętam?

O chaszczowaniu wspominałem już w paru miejscach - między innymi w Rumunii, jak i w Czarnogórze, natomiast najbardziej w d... dostałem w Hercegowinie. Być może to właśnie masz na myśli.

tak - dokładnie o tą wędrówkę mi chodziło. Super opisana przygoda z dreszczem :)
pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2016 17:18

Mikeee napisał(a):dokładnie o tą wędrówkę mi chodziło. Super opisana przygoda z dreszczem :)

To był horror...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.01.2016 00:23

Szybko docieram do rozstajów na przełęczy Stevioara, gdzie rozkładam się z piknikiem, obserwując, jak niebo stopniowo zaciąga się coraz bardziej - zwłaszcza po stronie południowej - sino-granatowymi chmurami. Próbuję jednocześnie wyszukać wzrokiem jakiegoś szlaku bliżej lub dalej, ale daremnie - jak okiem sięgnąć, trawiasty stok pozbawiony znaków szczególnych. Mam jedynie tę strzałkę na tabliczce, jednak kiedy trącam słupek ręką, ten się kręci na każdą stronę, więc moje niebieskie kółka mogą iść w dowolnym kierunku.

Ruszam zatem po śniadaniu na wyczucie, które mnie nie zawodzi - znajduję kółeczko na kamieniu w trawie. Dostrzegam nawet dwa kolejne znaki, potem następuje przerwa. Kiedy się rozglądam dokoła, mój wzrok natrafia na dwa pasące się konie.

RIMG1196.JPG

RIMG1197.JPG

RIMG1199.JPG

RIMG1201.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.01.2016 22:10

Miałes towarzystwo :wink:
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2016 00:05

ASIULA HK napisał(a):Miałes towarzystwo :wink:

Uchylając rąbka tajemnicy, powiem, że bardzo mną zainteresowane.

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.01.2016 00:15

Poczekam, zeby zobaczyć jak bardzo :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2016 00:40

ASIULA HK napisał(a):Poczekam, zeby zobaczyć jak bardzo :wink:

W najbliższym odcinku.

Pozdrawiam,
Wojtek
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.01.2016 09:33

Ciekaw jestem Franz kiedy zabraknie Ci zdjęć do umieszczania na forum oraz weny twórczej.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2016 15:58

Ural napisał(a):Ciekaw jestem Franz kiedy zabraknie Ci zdjęć do umieszczania na forum oraz weny twórczej.

No, cóż - wszystko ma swój kres. Może, oprócz... bezkresu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România