Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Mikeee
Cromaniak
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 16.09.2015 16:50

Franz napisał(a):O! Już zdążyłeś obrócić?! Błyskawiczny wypad!
Świetnie, że miałeś dobrą widoczność. :)

wróciłem wczoraj w nocy. 4 intensywne dni - 3082 km
widoczność na Moldoveanu świetna, Negoiu natomiast topiło się w chmurach :wink:
Zauroczyły mnie te Fogarasze. Góry Rodniańskie zresztą też. Za sugestią obecnego tutaj również piotraf (pozdrawiam Cię :) ), kilka godzin spędziłem również w górach Apuseni - piękne. Myślę, że podczas moich kolejnych wypadów weekendowych do Rumunii, poświecę więcej czasu na chodzenie po górach. Warte są bliższego poznania

pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.09.2015 22:04

Mikeee napisał(a):Zauroczyły mnie te Fogarasze. Góry Rodniańskie zresztą też. Za sugestią obecnego tutaj również piotraf (pozdrawiam Cię :) ), kilka godzin spędziłem również w górach Apuseni - piękne.

Cudne są. Kilka razy już w różne ich rejony zawitałem.

Mikeee napisał(a):Myślę, że podczas moich kolejnych wypadów weekendowych do Rumunii, poświecę więcej czasu na chodzenie po górach. Warte są bliższego poznania

To w tym wątku znajdziesz niezłe kompendium. Na samym początku zamieściłem skrótowy spis zawartości - może Ci się przydać.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.09.2015 23:35

Dalej nie ma już trudności orientacyjnych - wyraźna ścieżka prowadzi lasem, a wkrótce opadają do niej pierwsze skalne urwiska. Podchodząc stromo, docieram do potoku spływającego z niewidocznej stąd przełęczy, dalej dosyć stromo wzdłuż niego, aż wychodzę na początek rozległych polan.

Burczy mi już w brzuchu, gdy osiągam punkt łącznikowy szlaków, ale że tabliczka informuje, iż pozostało już tylko dwadzieścia minut do Curmatura Builei, to przemawiam łagodnie do burczymuchy, przekonując go do śniadania z szerszym widokiem. Mimo, że jestem już dwie godziny w drodze, żołądek - wprawdzie z ociąganiem - daje mi kredyt zaufania i po chwili ściągam plecak przy chatce turystycznej - wyjątkowo nie Salvamontu, tylko lokalnego stowarzyszenia miłośników Buila-Vanturarita. Zasiadam do śniadania, a z ulokowanego nieco powyżej koszaru z kurną chatą dobiega spory gwar i mieszanina beczenia z meczeniem.

RIMG1013.JPG

RIMG1014.JPG

RIMG1015.JPG

RIMG1016.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.09.2015 23:15

Gwar narasta i kiedy kończę śniadanie, przebiega obok mnie grupa figlarnych kóz, z za nimi wzbija kurz spore stado przepychających się owiec.

RIMG1017.JPG

RIMG1018.JPG

RIMG1019.JPG

RIMG1021.JPG
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 05.10.2015 20:38

Jesteś nie do zdarcia Franz. Widoki piękne. Włażenie na szczyty mnie nie pociąga ale górskie klimaty tak.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.10.2015 00:24

Ural napisał(a):Jesteś nie do zdarcia Franz. Widoki piękne. Włażenie na szczyty mnie nie pociąga ale górskie klimaty tak.

Wiesz, uwielbiam takie spotkania pasterzy ze stadami owiec, czy gościnę w pasterskim szałasie...

Pozdrawiam,
Wojtek
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 06.10.2015 23:57

Franz napisał(a):Wiesz, uwielbiam takie spotkania pasterzy ze stadami owiec, czy gościnę w pasterskim szałasie...
Wojtek

Bo owce zawsze są sympatyczne (co do baranów zdania są podzielone :lol: ).

Fajne fotki Franz.
Ta ostatnia jak w Pieninach :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.10.2015 00:10

krutom napisał(a):Bo owce zawsze są sympatyczne (co do baranów zdania są podzielone :lol: ).

Zwykle budzą więcej sympatii od krów. ;)
Z kolei moja córka podziwiała często urodę krowich oczu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2015 00:18

Wymieniam kilka zdań z dwojgiem pasterzy, po czym oni ruszają za stadem, które się na czas tej krótkiej konwersacji nie zatrzymało, a ja zostawiając w schronie plecak, zabieram ze sobą jedynie kasę, telefon oraz dokumenty i ruszam w ślad za nimi.

RIMG1023.JPG

RIMG1024.JPG

RIMG1025.JPG

RIMG1026.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.10.2015 23:59

Pani poszła przodem, a ja dopędzam idącego z ariergardą pana i wciskając się w wąską szczelinę pomiędzy pionowymi skałami, zaczynamy pogawędkę. Jest stromo, więc podchodzimy powoli, co jednak nie wpływa na ciągłość konwersacji. Po kilku luźnych zdaniach pasterz schodzi na politykę - co ciekawsze - na polską politykę! Pyta o to, jaki jest obecny prezydent. A jaki był poprzedni? Pewnie Rosjanie w tym palce maczali...
Zdębiałem. Skąd takie pomysły?

- Nie, póki nie ma żadnych dowodów, nie można takich insynuacji wysuwać.

Pasterz wygląda jednak na takiego, co ma już mocno ugruntowane zdanie...

RIMG1027.JPG

RIMG1028.JPG

RIMG1029.JPG

RIMG1030.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.10.2015 08:44

Franz napisał(a):Po kilku luźnych zdaniach pasterz schodzi na politykę - co ciekawsze - na polską politykę!

To musiała byc ciekawa konwersacja :) :wink:
No i, na wysokim poziomie :wink: , znaczy na wysoko położonym terenie :wink:

W każdym razie, niewątpliwie zaskakujące :wink:

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2015 15:43

ASIULA HK napisał(a):To musiała byc ciekawa konwersacja :) :wink:
No i, na wysokim poziomie :wink: , znaczy na wysoko położonym terenie :wink:

Z każdym krokiem poziom dyskusji wzrastał. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.10.2015 15:10

Franz napisał(a):... Po kilku luźnych zdaniach pasterz schodzi na politykę - co ciekawsze - na polską politykę! Pyta o to, jaki jest obecny prezydent. A jaki był poprzedni? Pewnie Rosjanie w tym palce maczali...
Zdębiałem. Skąd takie pomysły?

Ło matko 8O
Tam też ta zaraza dotała :?:
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 25.10.2015 15:59

Faszys, Panie. Faszys, rasis i antysemitys. I homofobia...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.10.2015 21:45

krutom napisał(a):Ło matko 8O
Tam też ta zaraza dotała :?:

I nie było to odosobnione zdarzenie. Już następnego dnia spotkam - dla odmiany - młodych ludzi o podobnej opinii. Wtedy drogą analizy dojdę - a przynajmniej tak mi się wydaje - do źródeł...

M. napisał(a):Faszys, Panie. Faszys, rasis i antysemitys. I homofobia...

:lol: ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România