Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.05.2015 21:13

piotrf napisał(a):Asiu , z Gilau macie dwie drogi na Padis dla normalnych samochodów
<...>
Dla odważnych jest jeszcze droga <...>

Jechałeś może którąś z nich?

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.05.2015 23:58

Jechałem z Gilau wspomnianą Strada Principaia do 1R i potem w kierunku Buteni , jednak kilometr za Buteni poddałem się , bo Kangoo to terenówka jednak nie jest :wink: , ale droga była remontowana . Pojechałem więc dobrą drogą do Huedin .
Po powrocie lipcu 2013 znajomi twierdzili , że do Smidy droga była dobra i nawet byli trochę zawiedzeni :lol: , ale ze Smidy do Poiana Horea już mogli testować Fronterę .

Jak się uda namówić Agnieszkę , to końcem maja sprawdzę jak jest teraz :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2015 00:23

piotrf napisał(a):Jak się uda namówić Agnieszkę , to końcem maja sprawdzę jak jest teraz :oczko_usmiech:

Ależ bym tam chętnie pojechał!

Drogę od Pietroasy wspominam jako - po tej pod Monte Cinto na Korsyce - najgorszą. Ciekaw jestem, jak teraz się nią jedzie...

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 12.05.2015 08:06

Franz, piotrf bardzo Wam dziękuję za informację :)

Pozdrawiam
Asia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2015 13:29

JoannaG napisał(a):Franz, piotrf bardzo Wam dziękuję za informację :)

Mam nadzieję, że podzielisz się najnowszymi wieściami i zdjęciami, jeśli wyprawa dojdzie do skutku - czego Wam życzę.

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 12.05.2015 14:00

Franz napisał(a):
JoannaG napisał(a):Franz, piotrf bardzo Wam dziękuję za informację :)

Mam nadzieję, że podzielisz się najnowszymi wieściami i zdjęciami, jeśli wyprawa dojdzie do skutku - czego Wam życzę.

Pozdrawiam,
Wojtek

Na pewno :D

O ile wszystko się dobrze poukłada... mam ostatnio małe problemy pracowe, mam nadzieję, że przejściowe...

Pozdrawiam
Asia :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.05.2015 14:26

Franz napisał(a):Drogę od Pietroasy wspominam jako - po tej pod Monte Cinto na Korsyce - najgorszą. Ciekaw jestem, jak teraz się nią jedzie...

"Fronterowcy" :wink: twierdzą , że droga z Pietroasy też była remontowana i . . . "nawet Kangoorem dasz radę". . . , ale wolę sprawdzić :mrgreen:

JoannaG napisał(a): O ile wszystko się dobrze poukłada... mam ostatnio małe problemy pracowe, mam nadzieję, że przejściowe...

Asiu , trzeba być dobrej myśli - przejściowe te problemy są na 100 % .
Życzę Wam realizacji , wspaniałych wrażeń i tak jak Wojtek czekam na Twoją relację .
Będę trzymał kciuki :)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2015 15:00

piotrf napisał(a):"Fronterowcy" :wink: twierdzą , że droga z Pietroasy też była remontowana i . . . "nawet Kangoorem dasz radę". . . , ale wolę sprawdzić :mrgreen:

Już ze dwa lata temu słyszałem, że robią porządną drogę. W tym kontekście wyrażano obawy, że z pięknego, niezbyt zatłoczonego miejsca, zrobi się ścisk, tłok i koniec z nastrojowym pięknem Padiszu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.05.2015 23:41

Spotykam czteroosobową grupkę i zwyczajowo próbuję rozróżnić język - aha! Nasi południowi sąsiedzi.

- Ahoj - pozdrawiam.

Rzucam jeszcze ostatnie spojrzenia na chowający się Negoiu i pora już ruszyć w dół.

RIMG0941.JPG

RIMG0942.JPG

RIMG0943.JPG

RIMG0947.JPG
marinik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marinik » 15.05.2015 06:57

Wojtku, nie mogę sobie odmówić napisania paru słów. Jestem tu nowy i przebrnięcie przez wiele wątków zajmie mi z pewnością mnóstwo czasu. W niniejszym wątku jestem właściwie dopiero przy dziesiątej stronie, tym niemniej - cieszę się bardzo, ze Twoje wątpliwości co do relacjonowania, jakie się dawno temu pojawiły - zostały rozwiane. Emocje jakich dostarczasz - swoimi fotografiami i opisem są dla mnie niesamowite. Do Skalnych Twierdz, to aż boja się zajrzeć w obawie, ze zawrotu głowy dostane i spaść z krzesła mogę. Ale jak już przebrnę przez Rumuńskie Wyrypy to udam się dalej razem z Tobą na dalszą wędrówkę wirtualna, bo tę realna to raczej w klimacie bliższym mariuszowi-w bym rozważał.
:D
Pozdrawiam.
Mariusz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.05.2015 13:39

marinik napisał(a):W niniejszym wątku jestem właściwie dopiero przy dziesiątej stronie

Tam chyba brakuje niektórych fotek na początku, ale potem już jest dobrze.
Na samym wstępie masz spis treści - możesz łatwo znaleźć coś, co Cię szczególnie interesuje. Oprócz wędrówek górskich, wyszczególniłem tam całą trasę, która z górami nie miała nic wspólnego - zamki, monastyry, miasta, skansen, kościoły obronne.
Mam nadzieję, że lektura będzie Ci użyteczna. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 17.05.2015 19:14

po tak obszernej, ciekawie napisanej lekturze, okraszonej przepięknymi zdjęciami widoków i ciekawych miejsc, trudno jest się tam nie wybrać :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.05.2015 22:52

tercja napisał(a):po tak obszernej, ciekawie napisanej lekturze, okraszonej przepięknymi zdjęciami widoków i ciekawych miejsc, trudno jest się tam nie wybrać :)

Nie wiem, czy masz na myśli ten kurs z dala od gór, czy górskie wypady...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.05.2015 21:29

Szlak prowadzi na północną stronę i tuż przed przełączką w bocznej grani ukazuje się w dole Balea Lac.

RIMG0950.JPG

RIMG0952.JPG

RIMG0953.JPG

RIMG0955.JPG
marinik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marinik » 21.05.2015 16:42

Nie odzywam się bo chłonę, chłonę, chłonę.
Z gęba rozdziawioną - w zachwycie i radości.
:))))))))))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România