Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.04.2015 22:25

Zostało już tylko ostatnie podejście.

RIMG0925.JPG

RIMG0927.JPG

RIMG0929.JPG

RIMG0931.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 18.04.2015 12:20

zadziwia mnie to ciągłe słońce towarzyszące Ci w wędrówkach :) te wspaniałe widoki! Co ja się tutaj nawzdycham :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.04.2015 14:29

tercja napisał(a):zadziwia mnie to ciągłe słońce towarzyszące Ci w wędrówkach :) te wspaniałe widoki! Co ja się tutaj nawzdycham :)

Wiesz, ja się z moim Słoneczkiem po prostu umawiam na randki. 8)
Chociaż, czasami bywa nieco kapryśne...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.04.2015 15:19

Kiedy je pokonuję, pot już ścieka ze mnie strużkami.

RIMG0932.JPG

RIMG0933.JPG

RIMG0934.JPG

RIMG0935.JPG
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 25.04.2015 16:33

Życia Franz nie starczy Ci na obejście wszystkich gór na świecie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.04.2015 17:31

Ural napisał(a):Życia Franz nie starczy Ci na obejście wszystkich gór na świecie.

W żaden sposób.

Tak z ciekawości - byłeś w górach Ural?

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.04.2015 19:21

Przyjemne jeziorko z odbitym kolorem nieba, w sam raz na ochłodę po długiej wędrówce
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.04.2015 04:35

Nie byłem bo po górach nie chodzę i nie pociągają mnie po za oglądaniem ich z daleka. Skąd ty bierzesz siły na liczne wyprawy. Ćwiczysz Jogę....... czy inaczej się przygotowujesz. Wyglądasz na zahartowanego podróżnika co wiele w życiu widział i słyszał. Nie cierpisz tłumów i bywania na salonach. :papa: :hut:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.04.2015 15:01

te kiero napisał(a):Przyjemne jeziorko z odbitym kolorem nieba, w sam raz na ochłodę po długiej wędrówce

Myślisz o kąpieli? Ochłoda byłaby radykalna, wręcz szokująca. ;)

Ural napisał(a):Nie byłem bo po górach nie chodzę i nie pociągają mnie po za oglądaniem ich z daleka.

Zapytałem, bo zaintrygował mnie Twój nick.

Ural napisał(a):Skąd ty bierzesz siły na liczne wyprawy. Ćwiczysz Jogę....... czy inaczej się przygotowujesz.

Jedyne, co ćwiczyłem, to... chodzenie głównie po górach.

Ural napisał(a):Nie cierpisz tłumów i bywania na salonach. :papa: :hut:

Tu trafiłeś bez pudła. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.04.2015 19:02

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):Przyjemne jeziorko z odbitym kolorem nieba, w sam raz na ochłodę po długiej wędrówce

Myślisz o kąpieli? Ochłoda byłaby radykalna, wręcz szokująca. ;)

morsem nigdy nie byłem, jedynie coś próbowałem pisać w morse'a :wink:
ochłoda twarzy i karku, zwykle tak robię, gdy widzę ładny, czysty zbiornik, a to jeziorko mi na taki wygląda
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.04.2015 22:10

te kiero napisał(a):morsem nigdy nie byłem, jedynie coś próbowałem pisać w morse'a :wink:

To tak, jak ja. Kiedy, jeszcze będąc dzieckiem, po raz trzeci uczyłem się alfabetu Morse'a, zostały mi te kreski i kropki w głowie do dzisiaj...

te kiero napisał(a):ochłoda twarzy i karku, zwykle tak robię, gdy widzę ładny, czysty zbiornik, a to jeziorko mi na taki wygląda

A, tak - czystość takiej wody masz zagwarantowaną. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.05.2015 22:56

Zbaczam ze szlaku i przekraczam szerokie siodło - tak szerokie, że bardziej niewielki płaskowyż przypomina. Z jego wschodniego kraju widać poniżej staw, usytuowany dokładnie ponad przebiegająca w tunelu szosą transfogaraską.

RIMG0936.JPG

RIMG0938.JPG

RIMG0939.JPG

RIMG0940.JPG
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 08.05.2015 21:45

Już się nie mogę doczekać wakacji... :)

Mam jeszcze pytanie dotyczące jednego z pierwszych postów, Gór Zachodniorumuńskich, dokładnie Twierdzy Ponoru. Na zdjęciach wygląda imponująco, a ponieważ pierwsze 3-4 dni planujemy spędzić w okolicach Klużu, bardzo chcielibyśmy się tam wybrać :) Na zdjęciach widziałam, że po drodze są liny, drabinki, stąd pytanie czy 5-latka da radę ? Trudno się tam wchodzi?
No i dokąd najlepiej dojechać, gdzie zostawić samochód. Planujemy mieszkać na kempingu w Gilau (koło Klużu).

Pozdrawiam
Asia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.05.2015 13:44

JoannaG napisał(a):Mam jeszcze pytanie dotyczące jednego z pierwszych postów, Gór Zachodniorumuńskich, dokładnie Twierdzy Ponoru. Na zdjęciach wygląda imponująco, a ponieważ pierwsze 3-4 dni planujemy spędzić w okolicach Klużu, bardzo chcielibyśmy się tam wybrać :) Na zdjęciach widziałam, że po drodze są liny, drabinki, stąd pytanie czy 5-latka da radę ? Trudno się tam wchodzi?
No i dokąd najlepiej dojechać, gdzie zostawić samochód. Planujemy mieszkać na kempingu w Gilau (koło Klużu).

Cetatea Ponorului jest dostępna dla dzieciaków - w tych paru miejscach dacie im rękę i nie powinno być problemów. Na pewno jest stromo, więc trzeba iść ostrożnie. Jeśli mielibyście ochotę spenetrować podziemną rzekę, to trzeba mieć ze sobą latarki i gumowce na nogi.

Dojazdu od strony Cluj nie znam, ale wiem, że wielu od tej strony dojeżdża. Ja za każdym razem jechałem od zachodu. Za Pietroasą kończył się asfalt, a po opuszczeniu doliny droga była fatalna, ale chyba już zdążyli zrobić porządny dojazd na Padis.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.05.2015 15:26

Asiu , z Gilau macie dwie drogi na Padis dla normalnych samochodów :
- szybka i dość jak na tamte warunki wygodna , "jedynką" do Huedin potem R1 na południe , za Calatą w prawo na Buteni , Scrint Frasinet ,
- długa , ale bardziej widokowa , tzw. Strada Principala ( 107P) do R1 , potem na północ , przed Calatą w lewo na Buteni , Scrint Frasinet .
Dla odważnych jest jeszcze droga z Poiana Horea przez Smidę do Doda Pilii ( mam nadzieję że poprawiono nawierzchnię , jeżeli nie - w połowie dystansu raczej dla terenowców )

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România