Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2015 16:59

tercja napisał(a):O! I moja Rumunia "dryga" po troszku :) Ja cały czas śledzę Twoje trzy relacje:
Rumunia-bo jadę tam w tym roku :)
Czarnogóra - bo mam plan na przyszły rok
Dolomity - bo muszę choć pomarzyć , chyba już nie są dla mnie osiągalne. Ale gdyby sezon trwał cały rok, to kto wie

W takim razie będę pamiętał, by dorzucać kolejne rumuńskie odcinki. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.01.2015 17:01

Dosyć szybko docieram do szczerbiny, obok której leży plecak z karimatą i kijki, a właściciela nie widać. Zaglądam na drugą stronę - nikogo. Cóż zaczynam schodzić na północną stronę trzecim z możliwych wariantów dotarcia na Negoiu - Strunga Doamnei, czyli Żlebem Pani.

RIMG0861.JPG

RIMG0862.JPG

RIMG0863.JPG

RIMG0864.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2015 21:42

Okazuje się to zupełnie łatwym wariantem, nie umywającym się Strunga Dracului.

RIMG0865.JPG

RIMG0867.JPG

RIMG0868.JPG

RIMG0869.JPG
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 18.01.2015 19:10

Witam się i w tym wątku :D

Na reszcie jestem na bieżąco :) Chwilę mi to zajęło, ale przeczytałam cały wątek od pierwszej do sto czterdziestej strony :) Bardzo ciekawa lektura, szczególnie, że mam nadzieję kilka z przedstawionych przez Ciebie miejsc zobaczyć w tym roku :) Wakacje planujemy w Rumunii i mam nadzieję na mocno górskie akcenty :)

Twoje zdjęcia z gór Fogarskich zachwycają :) My na takie przejścia z naszymi dzieciakami nie mamy szans, ale chcielibyśmy "liznąć" choć trochę tych najwyższych rumuńskich gór. Niestety niełatwo wejść gdzieś wyżej bez noclegu. Myśleliśmy, żeby zabrać dwa dodatkowe namioty i zorganizować jakąś dłuższą wycieczkę z noclegiem pod namiotem, ale nasz bagażnik z gumy nie jest, a dwa dodatkowe namioty (i jeszcze karimaty, bo pod dużym namiotem śpimy na materacach) zajmą sporo miejsca... więc chyba zrezygnujemy z tego pomysłu... Tak więc chyba jedyna możliwość wejścia gdzieś wyżej jest start znad jeziora Balea Lac.
Myślałam o szczycie Vf. Laita ale trochę wystraszyły mnie te łańcuchy, w większości szlak wygląda na łagodny ale ten kawałek z łańcuchami jest chyba za trudny dla pięciolatki...
Bierzemy jeszcze pod uwagę wejście na Vanatoarea lui Buteanu przez Saua Caprei ale też jeszcze nie wiemy czy wejście na szczyt nie jest za trudne... :?

Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.
Pozdrawiam
Asia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2015 00:37

JoannaG napisał(a):Witam się i w tym wątku :D

Bardzo mi miło. :)

JoannaG napisał(a):Tak więc chyba jedyna możliwość wejścia gdzieś wyżej jest start znad jeziora Balea Lac.

Jeszcze można tez skorzystać z Transalpiny, żeby wysoko wjechać.

JoannaG napisał(a):Myślałam o szczycie Vf. Laita ale trochę wystraszyły mnie te łańcuchy, w większości szlak wygląda na łagodny ale ten kawałek z łańcuchami jest chyba za trudny dla pięciolatki...

Odcinek z łańcuchami nie jest trudny, a dla dziecka może stanowić niezłą atrakcję.

JoannaG napisał(a):Bierzemy jeszcze pod uwagę wejście na Vanatoarea lui Buteanu przez Saua Caprei ale też jeszcze nie wiemy czy wejście na szczyt nie jest za trudne... :?

Najłatwiejszym wariantem byłoby wejście z Balea Lac na grań z jednej strony tunelu, a powrót z drugiej.

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 19.01.2015 08:50

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
O Transalpinie też myśleliśmy, ale ponieważ planujemy jako bazę wypadową w tej części wakacji kemping w miejscowości Carta, to tutaj byłoby bliżej i mniej czasu tracilibyśmy na dojazd :)

Franz napisał(a):
Najłatwiejszym wariantem byłoby wejście z Balea Lac na grań z jednej strony tunelu, a powrót z drugiej.

No ale znowu takich najłatwiejszych rozwiązań też nie lubimy ;) Chcielibyśmy wejść na jakiś szczyt, szczególnie mój mąż (zresztą to on jest głównym motorem od lat ciągnącym nas w góry...), więc szukamy czegoś w naszym zasięgu, a dokładniej w zasięgu naszych młodszych dzieci.

Zresztą nie tylko w tych górach szukamy, ostatni etap wakacji przewidziany jest na Bukowinie, blisko gór Rodniańskich i tam też szukamy :D

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2015 18:37

JoannaG napisał(a):Zresztą nie tylko w tych górach szukamy, ostatni etap wakacji przewidziany jest na Bukowinie, blisko gór Rodniańskich i tam też szukamy :D

W Bukowinie góry mają charakter beskidzki i są odpowiednio niższe. Ciekawsze krajobrazy w samych Rodniańskich i trochę w Marmaroszach. Tylko trasy są długie, bo nie da się wysoko podjechać.

A po drodze spróbujcie odwiedzić wąwóz Bicaz.

Pozdrawiam,
Wojtek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 20.01.2015 09:36

Myślałam o Rodniańskich... ale właśnie bez noclegu na górze to nie bardzo... Nawet w pierwszej opcji rozważaliśmy nocleg w Borsie, jednak raczej znajdziemy jakiś kemping na Bukowinie i skoncentrujemy się na niej :D

Ciekawych miejsc po drodze jeszcze nie szukałam, ale wąwóz Bicaz odszukałam i wygląda ciekawie, będę o nim pamiętać, dziękuję :D

W ogóle ciężka sprawa z tym planowaniem... Nie chcemy zbyt często zmieniać miejsca noclegu, rozkładanie naszego obozu jest trochę meczące i więcej niż 3-4 razy nie ma sensu... A tam tyle ciekawych miejsce, że najlepszą opcją byłoby częstsze przemieszczanie się z miejsca na miejsce. No ale mając do dyspozycji 16-18 dni trzeba coś wybrać ;) Tak więc na razie stanęło na Górach Bihor i okolicach Turdy na początek, Transylwanii i Fogaraszach w środku oraz Bukowiny na koniec, reszta będzie musiała poczekać ;) Im więcej czytam i oglądam, tym bardziej mi się wydaje, że będziemy tam chcieli wracać :D

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.01.2015 14:34

JoannaG napisał(a):Im więcej czytam i oglądam, tym bardziej mi się wydaje, że będziemy tam chcieli wracać :D

Nie dziwię Ci się. :)
Ja już tyle razy wracałem...

Pozdrawiam,
Wojtek
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 21.01.2015 19:40

Ja też już się nie mogę doczekać naszego wyjazdu. Jeszcze całe pół roku! A im więcej myślę, tym bardziej czas się dłuży. Przenoszę się więc w krainę marzeń, póki co, śledząc Wojtku Twoje wpisy i chłonę informacje :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.01.2015 22:15

tercja napisał(a):Ja też już się nie mogę doczekać naszego wyjazdu. Jeszcze całe pół roku! A im więcej myślę, tym bardziej czas się dłuży. Przenoszę się więc w krainę marzeń, póki co, śledząc Wojtku Twoje wpisy i chłonę informacje :)

Już siedzę nad następnym odcinkiem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2015 00:21

Zamykam tę maleńką pętelkę i trawersem docieram do grani, z której już widać staw Caltun. Akurat z dołu podchodzą poznani wczoraj Rumuni - dowiaduję się, że do Balea Lac dotarli godzinę po mnie, a i dzisiaj wystartowali odpowiednio później. Chwilę rozmawiamy, potem oni ruszają dalej na Negoiu, a ja roztasowuję się z piknikiem.

RIMG0870.JPG

RIMG0871.JPG

RIMG0872.JPG

RIMG0873.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.01.2015 01:05

Posilony, schodzę nad jezioro.

RIMG0874.JPG

RIMG0875.JPG

RIMG0876.JPG

RIMG0877.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.02.2015 00:20

Tym razem się już nad nim nie zatrzymuję. Widzę, że namiot Polaków nadal stoi rozbity, ale nie zaglądam do nich, tylko zaczynam podejście w kierunku Vf. Laitel.

RIMG0878.JPG

RIMG0879.JPG

RIMG0880.JPG

RIMG0881.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.02.2015 18:01

RIMG0882.JPG

RIMG0884.JPG

RIMG0885.JPG

RIMG0886.JPG