Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.12.2014 18:03

Siedzi na trawie kilka osób. Nie wiem, czy może to moja broda prowokuje pytanie, które rzuca w moją stronę jeden starszy pan:

- Powiedz, który z nas dwóch jest młodszy!

Z wyglądu wydaje mi się, że on, ale skoro stoi obok takiego młodego byczka, to mówię ze śmiechem, że ten trzeci. Okazuje się, że ma równo dwadzieścia lat więcej ode mnie. Mogę tylko pozazdrościć...

RIMG0825.JPG

RIMG0826.JPG

RIMG0828.JPG

RIMG0829.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2014 21:46

RIMG0830.JPG

RIMG0833.JPG

RIMG0834.JPG

RIMG0835.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2014 16:16

RIMG0836.JPG

RIMG0842.JPG

RIMG0843.JPG

RIMG0844.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 20.12.2014 19:12

Franz napisał(a):Siedzi na trawie kilka osób. Nie wiem, czy może to moja broda prowokuje pytanie, które rzuca w moją stronę jeden starszy pan:

- Powiedz, który z nas dwóch jest młodszy!

Z wyglądu wydaje mi się, że on, ale skoro stoi obok takiego młodego byczka, to mówię ze śmiechem, że ten trzeci. Okazuje się, że ma równo dwadzieścia lat więcej ode mnie. Mogę tylko pozazdrościć...

Broda zawsze dodaje lat, ale za to Tobie można pozazdrościć takiej świetnej kondycji :)
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 20.12.2014 19:19

Franz napisał(a):Z lubością rozglądam się na wszystkie strony. W kierunku południowym daje się dostrzec długie i kręte Lacul Vidraru. Jeszcze dziś będę jechał wzdłuż jego brzegu.

Świetny widok na to wijące się jezioro! Czy to jeszcze z Negoiu?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.12.2014 09:19

dawno tu nie zaglądałem, a jest na o popatrzeć, nic dziwnego że tak cenisz te tereny
tercja napisał(a):Broda zawsze dodaje lat, ale za to Tobie można pozazdrościć takiej świetnej kondycji :)

zazdroszczę zarówno kondycji jak i... brody, żona nie przepada :roll: ja przeciwnie, a i na co dzień jakoś bym się w ogolonym otoczeniu mocno wyróżniał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2014 16:08

tercja napisał(a):Świetny widok na to wijące się jezioro! Czy to jeszcze z Negoiu?

Tak, to zbliżenie jeziora ze szczytu.

te kiero napisał(a):
tercja napisał(a):Broda zawsze dodaje lat, ale za to Tobie można pozazdrościć takiej świetnej kondycji :)

zazdroszczę zarówno kondycji jak i... brody, żona nie przepada :roll: ja przeciwnie, a i na co dzień jakoś bym się w ogolonym otoczeniu mocno wyróżniał

Kondycję... kiedyś miałem. :?

Brodę - praktycznie odkąd zaczęła rosnąć. Nie cierpiałem się golić.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2014 00:20

Przysiadam się i wyciągam swój prowiant. Próbuję się upewnić, że widoczny stąd, daleki poszarpany grzbiet, to Buila-Vanturarita, ale tego akurat nie wiedzą. Rozmowa toczy się początkowo w kilku językach, bo starszy pan zna niemiecki, zaś młodzieniec włada angielskim. Kiedy jednak odpowiadam w którymś z tych języków, za każdym razem zachodzi konieczność tłumaczenia na rumuński pozostałemu z tej dwójki, zatem w końcu - mimo mojej dalekiej od dobrej znajomości języka - pozostajemy na samym rumuńskim. W każdym razie obaj są zdumieni, kiedy im wyliczam, w ilu różnych grupach rumuńskich gór już byłem.

Nadchodzi pora rozstania - żegnam się i ruszam z powrotem.

RIMG0846.JPG

RIMG0847.JPG

RIMG0848.JPG

RIMG0849.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 27.12.2014 09:50

Franz napisał(a):Przysiadam się i wyciągam swój prowiant. Próbuję się upewnić, że widoczny stąd, daleki poszarpany grzbiet, to Buila-Vanturarita, ale tego akurat nie wiedzą. Rozmowa toczy się początkowo w kilku językach, bo starszy pan zna niemiecki, zaś młodzieniec włada angielskim. Kiedy jednak odpowiadam w którymś z tych języków, za każdym razem zachodzi konieczność tłumaczenia na rumuński pozostałemu z tej dwójki, zatem w końcu - mimo mojej dalekiej od dobrej znajomości języka - pozostajemy na samym rumuńskim. W każdym razie obaj są zdumieni, kiedy im wyliczam, w ilu różnych grupach rumuńskich gór już byłem.

Nadchodzi pora rozstania - żegnam się i ruszam z powrotem.

No nareszcie, bo już myślałam, że zostaniesz tam na dobre
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2014 14:19

tercja napisał(a):No nareszcie, bo już myślałam, że zostaniesz tam na dobre

Był czas, że bardzo często dorzucałem kolejne odcinki. Kiedy zainteresowanie spadło do pomijalnie małego, to się skupiłem na innych relacjach.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2014 20:58

Postanawiam poznać ostatni z trzech żlebów w otoczeniu Negoiu. Krótko przed wylotem Czarciego Żlebu odbijam w prawo, zniżając się w kierunku bocznego, południowo-zachodniego grzbietu, po którego przejściu trafiam na ciekawe strome wyżłobienie.

RIMG0850.JPG

RIMG0851.JPG

RIMG0852.JPG

RIMG0854.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 31.12.2014 16:19

I cieszę się, że "moja" Rumunia drgnęła. Ach ta pogoda! Ach te widoki! Czekam niecierpliwie na c.d. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.01.2015 17:11

tercja napisał(a):I cieszę się, że "moja" Rumunia drgnęła. Ach ta pogoda! Ach te widoki! Czekam niecierpliwie na c.d. :)

W tej sytuacji postaram się wkrótce dorzucić kolejny odcinek.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.01.2015 21:04

Schodzę stromo, po czym ścieżka zaczyna się podnosić po południowej stronie grzbietu.

RIMG0855.JPG

RIMG0857.JPG

RIMG0858.JPG

RIMG0860.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 07.01.2015 16:19

O! I moja Rumunia "dryga" po troszku :) Ja cały czas śledzę Twoje trzy relacje:
Rumunia-bo jadę tam w tym roku :)
Czarnogóra - bo mam plan na przyszły rok
Dolomity - bo muszę choć pomarzyć , chyba już nie są dla mnie osiągalne. Ale gdyby sezon trwał cały rok, to kto wie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România