Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
DarCro
Cromaniak
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 07.03.2014 15:14

Franz napisał(a):
DarCro napisał(a):Prawdziwie czarny staw...

Ja tam widzę jakąś bardzo ciemną zieleń.
Chyba...

Może mam monitor przechylony na ciemność.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.03.2014 19:43

DarCro napisał(a):Może mam monitor przechylony na ciemność.

Czarny staw, Zielony staw... jest takie miejsce, gdzie niemal sąsiadują ze sobą. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2014 11:14

tony montana napisał(a):Ciekawy kształt ma to jezioro, ...

... bardzo 8) ... mocno nietypowy.

pozdrawiam
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 10.03.2014 13:20

piękne zdjecia :D aż się człowiek rozmarzył jak nic :)

mam pytanie techniczne:

tu: http://poradnik.poland.gov.pl/

wygląda, że do Rumunii wjedziemy z paszportem LUB dowodem osobistym
znowu gdzie indziej widziałam informację że musi być paszport bo strefa Shengen ... jak to wygląda?
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 10.03.2014 16:28

espeso napisał(a):piękne zdjecia :D aż się człowiek rozmarzył jak nic :)

mam pytanie techniczne:

tu: http://poradnik.poland.gov.pl/

wygląda, że do Rumunii wjedziemy z paszportem LUB dowodem osobistym
znowu gdzie indziej widziałam informację że musi być paszport bo strefa Shengen ... jak to wygląda?

W UE oba dokumenty są równoznaczne, strefa Schengen nie ma tu nic do tego. Poza UE w niektórych przypadkach, pomoc medyczna na przykład, lepiej mieć paszport, nawet jak na granicy tego nie wymagają.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2014 23:21

mariusz-w napisał(a):... bardzo 8) ... mocno nietypowy.

Może następnym razem wyjdzie coś bardziej typowego.

K2 napisał(a):
espeso napisał(a):wygląda, że do Rumunii wjedziemy z paszportem LUB dowodem osobistym

W UE oba dokumenty są równoznaczne, strefa Schengen nie ma tu nic do tego. Poza UE w niektórych przypadkach, pomoc medyczna na przykład, lepiej mieć paszport, nawet jak na granicy tego nie wymagają.

W styczniu nawet na Maderę zabrałem ze sobą paszport (czego od kilku lat nie robię przy lotach w ramach UE), bo się doczytałem w wymaganiach, że tak trzeba.
Oczywiście - psu na budę on był...

Pozdrawiam,
Wojtek
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 11.03.2014 07:36

hmmm czyli znowu niby nie trzeba ale lepiej mieć :)
a tak przy okazji:
koniec kwietnia i początek maja ... Maramuresz, Bihor - w namiocie to nam uszy odmarzną? czy jakoś da redę :D
ja wiem, ze pogoda w górach bywa różna ale po tylu wyprawach to na pewno jakaś średnia się rysuje a ja znam tylko warunki letnie :D
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 11.03.2014 08:45

espeso napisał(a):hmmm czyli znowu niby nie trzeba ale lepiej mieć :)
a tak przy okazji:
koniec kwietnia i początek maja ... Maramuresz, Bihor - w namiocie to nam uszy odmarzną? czy jakoś da redę :D
ja wiem, ze pogoda w górach bywa różna ale po tylu wyprawach to na pewno jakaś średnia się rysuje a ja znam tylko warunki letnie :D

W Rumunii paszport niepotrzebny, szkoda dźwigać.
Kilka lat temu na początku czerwca na w Gorach Rodnianskich bylo bardzo duzo śniegu i wg mnie było za zimno na namiot. Miesiąc wczesniej tym bardziej. Ale pewnie sa rózne zimy.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 11.03.2014 14:41

W Rumunii paszport niepotrzebny, szkoda dźwigać.
Kilka lat temu na początku czerwca na w Gorach Rodnianskich bylo bardzo duzo śniegu i wg mnie było za zimno na namiot. Miesiąc wczesniej tym bardziej. Ale pewnie sa rózne zimy
.
dzięki ... ale to mnie dobiłeś ciut :roll:
ale to moze mnie powstrzymać a nie resztę ekipy ... prędzej wezmą kożuchy ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2014 17:12

espeso napisał(a):
Kilka lat temu na początku czerwca na w Gorach Rodnianskich bylo bardzo duzo śniegu i wg mnie było za zimno na namiot. Miesiąc wczesniej tym bardziej. Ale pewnie sa rózne zimy
.
dzięki ... ale to mnie dobiłeś ciut :roll:
ale to moze mnie powstrzymać a nie resztę ekipy ... prędzej wezmą kożuchy ;)

W Bihorze byłem w weekend majowy. Temperatura w nocy około zera. Miejscami ponad pół metra mokrego śniegu. W Rodniańskich - jako, że to znacznie wyżej - jeszcze zimowo wtedy jest.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 11.03.2014 20:54

Akurat teraz można sobie potrenować robijając namiot we własnym ogródku... :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2014 00:12

DarCro napisał(a):Akurat teraz można sobie potrenować robijając namiot we własnym ogródku... :)

Zwłaszcza, jeśli ktoś ma w ogrodzie jakieś świerki czy sosny.

Pozdrawiam,
Wojtek
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 12.03.2014 09:42

dzięki za wszystkie info, nie chcę już zaśmiecać tematu :)
spada do 0??? matko jak dla mnie to chyba na namiot ciut za zimno? no nic najwyżej bedziemy musieli zjechać niżej albo w drodze wyjątku znaleźć jakieś lokum, z którym mam nadzieję nie będzie problemu (chociaż ten język jest dla mnie zagadkowy)
jak już doprecyzuję trasę to pozwolę sobie skonsultować ze specjalistą - tu ukłon w stronę Wojtaka - czy można?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.03.2014 14:20

espeso napisał(a):spada do 0??? matko jak dla mnie to chyba na namiot ciut za zimno?

Niektórzy wędrują w zimie z namiotem przez góry. ;)
My spaliśmy w samochodzie.

espeso napisał(a):jak już doprecyzuję trasę to pozwolę sobie skonsultować ze specjalistą - tu ukłon w stronę Wojtaka - czy można?

Wal do Wojtaka, jak w dym. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.03.2014 22:06

espeso napisał(a): zjechać niżej albo w drodze wyjątku znaleźć jakieś lokum, z którym mam nadzieję nie będzie problemu (chociaż ten język jest dla mnie zagadkowy)

Owszem, język zagadkowy, ale wola "dogadania" się jest tam wielka, więc probnlemu nie ma :)
.
Jako wysoko położone przyjazne lokum pod dachem (tyle, że nie mam pojęcia, czy otwarte na przełomie kwietnia i maja) mogę polecić Cabanę Alpina na przełęczy Prislop - dobre miejsce aby ruszyć zarówno w Rodniańskie, jak w Marmarosze. Właścielka schroniska jest bardzo sympatyczna i towarzyska, zna angielski.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România