Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2014 23:32

Jeszcze parę chwil i Arpasu Mare zdobyty. Ścieżka lekko tylko się obniża w kierunku sąsiedniego szczytu. Na trawersie poniżej wierzchołka widzę jakichś ludzi - zapewne szlak trawersuje, podczas gdy mniej wyraźna ścieżka prowadzi na szczyt. Zastanawiam się, czy nie wskoczyć na tamten wierzchołek również. Zresztą, decyzję podejmę, gdy już będę na rozstajach.

RIMG0468.JPG

RIMG0469.JPG

RIMG0470.JPG

RIMG0471.JPG

RIMG0472.JPG

RIMG0473.JPG

RIMG0474.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2014 14:29

RIMG0475.JPG

RIMG0476.JPG

RIMG0477.JPG

RIMG0479.JPG

RIMG0480.JPG

RIMG0482.JPG

RIMG0483.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2014 15:42

Nie wiem , czy w dobrym miejscu szukam , ale nie mogę zlokalizować tego szczytu przypominającego z daleka namiot cyrkowy ( pierwsze zdjęcie po prawej stronie i drgie zdjęcie ) . To nic ważnego , ale czy znasz jego nazwę :?:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2014 16:49

piotrf napisał(a):Nie wiem , czy w dobrym miejscu szukam , ale nie mogę zlokalizować tego szczytu przypominającego z daleka namiot cyrkowy ( pierwsze zdjęcie po prawej stronie i drgie zdjęcie ) . To nic ważnego , ale czy znasz jego nazwę :?:

Znam. :)
Moldoveanu.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.03.2014 17:46

Franz napisał(a): Znam

:lol:

Prześliczna ta trasa 8) , a w związku z tym, że "idziesz" powoli, to nadążam :wink:.
Co prawda, już podczas jednej z listopadowych wycieczek po Jesionikach, zrobiłam sobie malutki "trening" z czołówką (ale tylko końcowe 3 km :roll: sporo któtszej trasy), więc do powrotu po ćmaku z Moldoveanu jestem już przygotowana! Na szczęcie do zachodu słońca jeszcze daleko, więc mogę liczyć na kolejna dawkę cudnych górskich krajobrazów...

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2014 18:23

dangol napisał(a):Prześliczna ta trasa 8) , a w związku z tym, że "idziesz" powoli, to nadążam :wink:.

Nikt nie pogania, więc i mnie się nie spieszy. ;)
Mógłbym zredukować ilość fotek i przemieszczać się szybciej, ale... trochę szkoda takich widoków...

dangol napisał(a):Co prawda, już podczas jednej z listopadowych wycieczek po Jesionikach, zrobiłam sobie malutki "trening" z czołówką (ale tylko końcowe 3 km :roll: sporo któtszej trasy), więc do powrotu po ćmaku z Moldoveanu jestem już przygotowana! Na szczęcie do zachodu słońca jeszcze daleko, więc mogę liczyć na kolejna dawkę cudnych górskich krajobrazów...

To masz już niezłą wprawę. Na rumuńskiej trasie z czołówką takiego długiego odcinka robić nie będziemy.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.03.2014 18:53

Franz napisał(a): Mógłbym zredukować ilość fotek i przemieszczać się szybciej, ale... trochę szkoda takich widoków...

Fakt, byłaby wielka szkoda, gdybyś z któregoś zdjęcia zrezygnował :( .

Franz napisał(a): To masz już niezłą wprawę. Na rumuńskiej trasie z czołówką takiego długiego odcinka robić nie będziemy.

Tyle, że niewątpliwie będzie :roll: trudniej, skoro będziesz wracać do auta z Koziej Przełęczy - nie dość, że stasznie stromo, to jeszcze te :mrgreen: luźne kamienie! A na moje 3 km połowa była nawet nie wykrotami, a szeroką leśną drogą :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2014 20:15

Franz napisał(a):
Znam. :)
Moldoveanu.

Dziękuję . Teraz wiem dlaczego nie mogłem go zlokalizować :lol:

Zmyliło mnie to zdjęcie
Moldoveanu we mgle 3.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.03.2014 14:58

dangol napisał(a):Tyle, że niewątpliwie będzie :roll: trudniej, skoro będziesz wracać do auta z Koziej Przełęczy - nie dość, że stasznie stromo, to jeszcze te :mrgreen: luźne kamienie! A na moje 3 km połowa była nawet nie wykrotami, a szeroką leśną drogą :wink:

Nie będzie tak źle. Najistotniejszym czynnikiem będzie zmęczenie.

piotrf napisał(a):Zmyliło mnie to zdjęcie

To już jest grzbiet łączący obydwa wierzchołki, podczas gdy u mnie na razie widać go z profilu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.03.2014 19:38

Już po chwili nadchodzi ten moment – decyzja jest o tyle łatwiejsza, że dobrze wydeptany trawers okazuje się skrótem, zaś nikła ścieżka na szczyt jest właśnie szlakiem. Zatem podchodzę dosyć stromo, ale krótko na wierzchołek Varful Mircii [wyrful mirczij], pstrykam kilka fotek, a kiedy zamierzam uwiecznić siebie na tle gór, kończy się bateria w aparacie. Mam parę zapasowych, tyle że Ricoh swoim zwyczajem po wymianie baterii strajkuje. Zdążyłem się już do tego przyzwyczaić, niemniej zawsze jest to denerwujące. Ponawiam próby kilkakrotnie, gdyż czas strajku jest nie do przewidzenia, wreszcie wypakowuję plecak, by z dna wyjąć zapasowego Panasonica, którym robię to pamiątkowe zdjęcie.

RIMG0484.JPG

RIMG0487.JPG

RIMG0489.JPG

RIMG0490.JPG

RIMG0494.JPG

RIMG0495.JPG

P1010396.JPG
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.03.2014 21:58

Franz napisał(a): wreszcie wypakowuję plecak, by z dna wyjąć zapasowego Panasonica, którym robię to pamiątkowe zdjęcie

Fota wyszła świetnie! Jak to dobrze mieć ze sobą dodatkowy sprzęt :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.03.2014 22:48

dangol napisał(a):Fota wyszła świetnie!

A wiesz, że trzykrotnie próbowałem, zanim wyszło zadowalająco? :lol:

dangol napisał(a):Jak to dobrze mieć ze sobą dodatkowy sprzęt :)

Ten Ricoh to był wyjątkowy szmelc. Mordowałem się z kolejnymi modelami przez kilka dobrych lat...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.03.2014 09:28

Widoki przednie!
Ciekawy kształt ma to jezioro, coś mi przypomina.... jakieś państwo ? Nie, płaszczkę :)
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 07.03.2014 13:27

Prawdziwie czarny staw...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2014 14:04

tony montana napisał(a):Widoki przednie!
Ciekawy kształt ma to jezioro, coś mi przypomina.... jakieś państwo ? Nie, płaszczkę :)

Zaraz będziemy do niego schodzić.

DarCro napisał(a):Prawdziwie czarny staw...

Ja tam widzę jakąś bardzo ciemną zieleń.
Chyba...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România