Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2013 17:22

K2 napisał(a):Ciekawi mnie Twoja trasa, wydawało mi się że trudno w jeden dzień wejść i wrócić z Moldovanu. Ile to będzie godzin?

Noo... trochę to zajmie. Wspomniałem wcześniej, że czołówka się przyda. ;)
Kwestii czasu wyrażonej w godzinach przyjrzę się w następnym odcinku.

Pozdrawiam,
Wojtek
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.12.2013 18:45

Franz napisał(a):A wiesz, jak się nazywa korespondent Polskiego Radia w Pradze? :lol:

:?:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.12.2013 19:04

Szukała :wink:
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 14.12.2013 21:32

To ma facet prze...szukane.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2013 21:51

dangol napisał(a):Szukała :wink:

Brawo!
Mnie nieustannie bawi, kiedy słuchając jego relacji, wyobrażam sobie, jak się tam przedstawia.

DarCro napisał(a):To ma facet prze...szukane.

To tak, jakby podszedł do kogoś reporter z Czech i zaczął:

- Dobry dzień. Jestem Paweł Jeb...

;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.12.2013 22:41

A tutaj sobie bezczelnie w rumuńskiej Steaua Bukareszt występuje aktualnie niejaki Rafał .... Szukała

Ma chłopak szczęście, że nie w takiej Victorii Pilzno - łacha darliby z niego Pepiki ;)

Kozie Jezioro - bardzo ładne!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2013 23:13

tony montana napisał(a):A tutaj sobie bezczelnie w rumuńskiej Steaua Bukareszt występuje aktualnie niejaki Rafał .... Szukała

Ma chłopak szczęście, że nie w takiej Victorii Pilzno - łacha darliby z niego Pepiki ;)

:)

tony montana napisał(a):Kozie Jezioro - bardzo ładne!

Zwłaszcza o tej porze dnia.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.12.2013 11:59

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Kozie Jezioro - bardzo ładne!

Zwłaszcza o tej porze dnia.

Na widoki o tak wczesnej porze szans nie miałam... Szkoda jednak, że wrodzone lenistwo :oops: odebrało chęci oglądnięcia jeziorka od dołu. Na szczęście z podejścia na Ezerul Caprei widok też był niezły :)
No i widać było ścieżkę, którą zaraz pójdziesz dalej :D

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.12.2013 18:28

dangol napisał(a):Na widoki o tak wczesnej porze szans nie miałam... Szkoda jednak, że wrodzone lenistwo :oops: odebrało chęci oglądnięcia jeziorka od dołu. Na szczęście z podejścia na Ezerul Caprei widok też był niezły :)

Piękny.

dangol napisał(a):No i widać było ścieżkę, którą zaraz pójdziesz dalej :D

Widać również szczyt, do którego zdążam. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.12.2013 19:06

Faktycznie widać, ale :roll: strasznie daleeeeeeeeeeeeeeko.
W sumie to Moldoveanu nie jest aż tak dużo wyższy od tego szczytu, na który wówczas weszłam, ale odległość (no i sporo zejść i podejść po drodze :wink: ) sprawia, że dla mnie jego osiagalność :wink: jest wyłącznie dzięki Twoim opowieściom i fotkom :). No to czekam na nie :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2013 17:19

dangol napisał(a):Faktycznie widać, ale :roll: strasznie daleeeeeeeeeeeeeeko.
W sumie to Moldoveanu nie jest aż tak dużo wyższy od tego szczytu, na który wówczas weszłam, ale odległość (no i sporo zejść i podejść po drodze :wink: ) sprawia, że dla mnie jego osiagalność :wink: jest wyłącznie dzięki Twoim opowieściom i fotkom :). No to czekam na nie :D

Nie tak daleko. Rzut beretem.
I trzy dni wołami. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2013 21:46

Czuć jesszcze poranny chłodek, a w zacienionych miejscach wręcz przenikliwy ziąb. Zaczyna mi burczeć w brzuchu - co tak wcześnie?! Jeśli się nie uspokoi, będę musiał wcześniej niż zazwyczaj przystanąć na pierwszy posiłek. Tymczasem Lacul Cabra zostaje w tyle, a poniżej, po prawej mijam pomniejsze stawki; jeden w sporej części porośnięty już trawiastymi kępami.

RIMG0392.JPG

RIMG0393.JPG

RIMG0394.JPG

RIMG0395.JPG

RIMG0396.JPG

RIMG0397.JPG

RIMG0398.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.12.2013 18:32

Po dojściu na pochyło opadający grzbiet, oblany ciepłymi promieniami słońca, decyduję się na śniadanie w tym miejscu i nie przeszkadza mi w niczym znajdujący się tutaj kamień pamiątkowy w kształcie mogiły. Jestem w trakcie uspokajania denerwującego się od kilku chwil żołądka, kiedy dociera kilkuosobowa ekipa – pierwszy z nich zrzuca plecak i łapie za kamerę, filmując następnych. Okazuje się, że to Polacy z Łodzi – chyba to ich właśnie spotkałem poprzedniego dnia na Negoiu. Zatrzymuje się również przy mnie dwójka Rumunów i wywiązuje się krótka rozmowa.

- Dokąd idziesz?
- Moldoveanu.
- A gdzie potem będziesz spał?

Wyjaśniam, że wracam do Balea Lac.

- Ale to masz kawał drogi przed sobą! Lekko licząc osiem godzin na szczyt i drugie tyle, żeby wrócić.

Hmm… rzeczywiście, razem to przynajmniej szesnaście godzin czystego marszu. Jakoś do tej pory nie zastanawiałem się nad tym. Może powinienem był?..
Z kolei ja ich wypytuję o trasę i okazuje się, że robią dokładnie to samo, co i ja – tyle, że oni są młodzi, a na mnie patrzą trochę, jak na dziadka. Kiedy jednak na pytanie o mój poprzedni dzień szkicuję im wczorajszą trasę, widzę rosnące zdumienie i coś na kształt niedowierzania. Jednak nie będę im fotek pokazywał na dowód. Muszą uwierzyć na słowo.

RIMG0399.JPG

RIMG0401.JPG

RIMG0402.JPG

RIMG0403.JPG

RIMG0404.JPG

RIMG0405.JPG

RIMG0406.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 26.12.2013 10:50

Śniadanie przy mogile pozwala ustalić priorytety. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.12.2013 13:01

DarCro napisał(a):Śniadanie przy mogile pozwala ustalić priorytety. :)

Poza tym - równa jak stół. ;)
Ale rozłożyłem się obok.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România