Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.10.2013 14:37

piotrf napisał(a):Za to jako swat musiałeś stanąć na wysokości :wink:

Tiaaa... żebym to ja wiedział, o co tutaj się rozchodzi... :roll:

Ale cieszę się, Piotrze, że zajrzałeś do Rumunii. :)

EDIT:
Olśnienie! 8O
O zwykłego swata, nie jakiegoś z krainy baśni zapewne! :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.10.2013 15:04

Franz napisał(a):
Ale cieszę się, Piotrze, że zajrzałeś do Rumunii. :)

Śledzę wszystkie Twoje wątki , w tym żadnej zmiany nie ma :) Co do regularności odwiedzin na forum - hmm . . . tu jest znacznie gorzej :?

Franz napisał(a):
EDIT:
Olśnienie! 8O
O zwykłego swata, nie jakiegoś z krainy baśni zapewne! :lol:

Dokładnie tak :D
Bajkowe ( czy bajeczne ) to są u Ciebie widoki

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 16:01

piotrf napisał(a):Bajkowe ( czy bajeczne ) to są u Ciebie widoki

Niestety, w kolejnych dniach - jeśli dobrze pamiętam - chmur już nie będzie...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.10.2013 16:47

Jakoś to zniesiemy :wink:

Czy uchylisz rąbka tajemnicy :
- w jakich rejonach ostatnio wędrowałeś :?: :)
- były tylko góry , czy ogólnie uzupełniające spacery :?:

Ciekawość , to pierwszy stopień . . . wiem :roll: , ale jakoś tak mnie roznosi , bo z moich rumuńskich planów w tym roku nic nie wyszło :?

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 17:51

piotrf napisał(a):Czy uchylisz rąbka tajemnicy :
- w jakich rejonach ostatnio wędrowałeś :?: :)
- były tylko góry , czy ogólnie uzupełniające spacery :?:

Głównie było... siedzenie z piwkiem przy ognisku. ;)

A pomiędzy nimi krótkie spacery po górach Codru-Moma, Metaliferi i wejście na najwyższy szczyt Bihoru. Po drodze odwiedzone miasta Sebes i Alba Iulia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.10.2013 23:46

Mijam w pewnej oddali ładny wodospad, ale brak już czasu, bym mógł do niego zboczyć. Dostrzegam cztery osoby, zbliżające się od tamtej strony. Kiedy są dosyć blisko i zatrzymują się w miejscu, gdzie widać wyraźnie rozrzuconą bezładnie wełnę. Jeden z nich woła głośno w moją stronę, że wilki musiały tu urzędować. Zaraz też nasze kroki się schodzą i nawiązujemy krótką rozmowę, od razu schodzącą na turystykę, a w szczególności na udział Polaków w przemierzaniu rumuńskich szlaków. Odpowiadam na pytanie o moją pierwszą wizytę w tych górach.

- Co?! Serio? Trzydzieści dwa lata temu tu już byłeś? To jeszcze za Ceausescu. To ile ty masz lat?

Okazuje się, że jesteśmy praktycznie rówieśnikami; oczywiście mam na myśli dwóch panów, a nie obecne przy rozmowie ich córki.

- A dokąd zmierzasz? Do cabany Negoiu?

Kiedy wyjaśniam, jak daleko jeszcze idę, łapią się za głowę.

- Dasz radę??
- Nie mam wyboru, ale muszę się spieszyć.

Rozumieją zatem powód, dla którego nie będziemy szli razem. Żegnam się i zaczynam przyspieszać kroku. Pomaga mi w tym gorsza niż rano widoczność – przynajmniej pokusy, aby się zatrzymywać i pstrykać fotki, są mniejsze. Ścieżka zakręca szerokim łukiem w kierunku widocznego już w dali schroniska.

RIMG0293.JPG

RIMG0294.JPG

RIMG0295.JPG

RIMG0297.JPG

RIMG0298.JPG

RIMG0300.JPG

RIMG0301.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2013 13:15

Trawers o niewielkim tylko nachyleniu zbliża się pod grzbiet Piscul Serbotei [piskul szerbotej], z którego opadają skalne filary, przypominające wyglądem płetwy. Docieram do ich stóp, a wkrótce zaczynam je wręcz przecinać. Włożono tu sporo pracy w poprowadzenie ścieżki - miejscami jest wykuta w skalistym zboczu, to znów przerzucono metalowe bądź drewniane mostki ponad żlebami, rozdzielającymi kolejne płetwy.
Pierwszy mostek wygląda nieco podejrzanie - zwisa krzywo ponad wyrwą - przekraczam go więc ostrożnie, ale już następne są zupełnie w porządku.

RIMG0304.JPG

RIMG0305.JPG

RIMG0306.JPG

RIMG0308.JPG

RIMG0311.JPG

RIMG0312.JPG

RIMG0313.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2013 15:48

Trzecie zdjęcie od końca nazwałbym - POTĘGA GÓR!

Fajny ten mostek (kładka albo znaczy) ;)

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2013 18:28

tony montana napisał(a):Trzecie zdjęcie od końca nazwałbym - POTĘGA GÓR!

W mojej ocenie tych kilka ostatnich odsłon, to najsłabsze foki z całego tego wyjazdu.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.10.2013 22:34

Cresta Piscul Şerbotei ( jak cała północna strona Fogaraszy ) ciekawie wygląda nawet z satelity :) , ale ta ścieżka jest niewidoczna :wink: , a podoba mi się bardzo , dodatkowo Negoiu blisko . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2013 21:58

piotrf napisał(a):Cresta Piscul Şerbotei ( jak cała północna strona Fogaraszy ) ciekawie wygląda nawet z satelity :) , ale ta ścieżka jest niewidoczna :wink: , a podoba mi się bardzo , dodatkowo Negoiu blisko . . .

Trasa jest miła i ciekawa, ale... długa.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2013 17:48

Sporo tych mostków mam na swojej drodze, aż wreszcie ścieżka osiąga opadający grzbiet i zawija ostro tuż przed schroniskiem Negoiu. Pozdrawiają mnie dwie ładne buzie z namiotu rozbitego obok, a ja odwzajemniając gest niemalże w biegu, już pędzę trawersem, zagłębiającym się w szeroką dolinę. Jedne rozstaja, drugie - nic dla mnie; ja muszę dotrzeć do Bircaciu, a to jeszcze kilka godzin drogi.

RIMG0314.JPG

RIMG0315.JPG

RIMG0316.JPG

RIMG0318.JPG

RIMG0320.JPG

RIMG0322.JPG

RIMG0325.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2013 13:35

Obniżam się lekko na dno łagodnie opadającej, szerokiej doliny, skąd szlak prowadzi przez gęste łopiany. Nie ma tu oznakowania, ale ścieżka jest wyraźna. Po chwili atmosfera się zagęszcza - wkraczam pomiędzy wyższe zarośla, a kijki zaczepiają się raz po raz o drobne gałązki. Jakiś czas walczę z tym zjawiskiem, w końcu daję za wygraną i po prostu niosę je w rękach, starając się lawirować pomiędzy zaczepnymi krzewami. Kolejne minuty, kwadranse upływają na przekraczaniu pomniejszych grzbiecików i rozdzielających je dolinek. Od czasu do czasu w tyle - coraz mniejsza - pokazuje się cabana Negoiu. Wreszcie nieco wznoszącym się trawersem docieram do pierwszych choin, a wkrótce już w regularnym lesie kroczę po znowu szerszej, wygodnej dróżce. Osiągam kolejny grzbiecik, którym lekko w dół, przy zejściu z niego informacja, że do schroniska Bircaciu już tylko dwadzieścia minut i teraz najpierw stromo, na koniec łagodniej, aż wreszcie pokazuje się polana, z której dziś rano wystartowałem w trasę.
Ocieram pot z czoła...

RIMG0327.JPG

RIMG0328.JPG

RIMG0333.JPG

RIMG0334.JPG

RIMG0335.JPG

RIMG0336.JPG

RIMG0340.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 09.11.2013 17:11