Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.10.2013 17:03

FUX napisał(a):Wiem...
:wink:

Chociaż takiej transalpinie wiele nie brakuje.

Pozdrawiam,
Wojtek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.10.2013 17:28

No trochę łyso, że RP żadnego „bidnego" lodowca nie ma, o takiej ścieżce nie wspominając.
Takim Włochom czy Austriakom to się byki ocieliły... :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.10.2013 17:49

FUX napisał(a):No trochę łyso, że RP żadnego „bidnego" lodowca nie ma, o takiej ścieżce nie wspominając.

Wiesz, do takiej ścieżki podobne są fragmenty grani Tatr Zachodnich. Tak całkiem blado przy Rumunii nie wypadamy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.10.2013 12:31

Kilka grupek okupuje okolice wierzchołka jednego z najwyższych szczytów rumuńskich Karpat. Dobiega mnie z jednej strony również język polski, kiedy więc młody człowiek od tej właśnie grupki pozdrawia mnie: "buna ziua", odpowiadam mu po polsku, wywołując widoczne na jego twarzy zaskoczenie.
Sprawdzam czas - dochodzi 13:00. Niby wczesna godzina, ale mam jeszcze do przejścia więcej, niż od rana zrobiłem. A że opatulony chmurami Negoiu nie oferuje absolutnie żadnych widoków, bez większego żalu żegnam się z nim błyskawicznie. To znaczy - żal jakiś jest. Liczyłem na ładne widoki, ale nic nie poradzę na kaprysy pogody. Schodzę ze szczytu w miarę łagodnie i nie trwa długo, jak docieram do Diabelskiego Przesmyku - Strunga Dracului.

RIMG0249.JPG

RIMG0250.JPG

RIMG0251.JPG

RIMG0252.JPG

RIMG0253.JPG

RIMG0254.JPG

RIMG0255.JPG
DarCro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarCro » 10.10.2013 19:09

Krajobraz jak najbardziej odpowiedni dla słowa "Dracului". :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2013 19:43

DarCro napisał(a):Krajobraz jak najbardziej odpowiedni dla słowa "Dracului". :)

Żeby jeszcze te opary bardziej czerwony odcień miały... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.10.2013 16:48

Akurat jakaś dwójka kończy wspinaczkę z dołu, więc kiedy się z nimi mijam, mogę ich złapać w trakcie gimnastyki łańcuchowej. Schodzę bardzo ostrożnie. Wprawdzie trasa nie ma porównania z ostrzejszymi ferratami alpejskimi, ale też i żadnej asekuracji tu nie mam, a miejscami trzeba się odrobinę natrudzić. Rzeczywiście, Diabelski Przesmyk jest całkiem niezły. Po chwili słyszę nowe głosy nade mną - ktoś podąża moim śladem. Fajnie, widoczność fatalna, więc przynajmniej ludzkie sylwetki urozmaicą zdjęcia.
Na dole widzę większe skupisko - z kilkanaście osób. Nie wiem, czy to taka wielka grupa, czy akurat kilka mniejszych się sposobi do pokonania żlebu. Dobrze, że zdążyłem, zanim ruszyli - mijanie się z taką ilością osób jednak by znacznie opóźniło zejście. Ktoś mnie pozdrawia; wydawało mi się, że słyszę język czeski, a rzut oka na sprzęt marki Husky kwestię rozstrzyga.

- Ahoj - odpowiadam, po czym ucinam z nim krótką pogawędkę.

RIMG0257.JPG

RIMG0258.JPG

RIMG0258a.JPG

RIMG0260.JPG

RIMG0263.JPG

RIMG0264.JPG

RIMG0265.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 17:16

RIMG0270.JPG

RIMG0271.JPG

RIMG0273.JPG

RIMG0274.JPG

RIMG0275.JPG

RIMG0276.JPG

RIMG0281.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.10.2013 17:50

Kilka ostatnich zdjęć (no, może bez dwóch "końcowych") jak z wyprawy Frodo i Sama do Mordoru...

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2013 21:10

tony montana napisał(a):Kilka ostatnich zdjęć (no, może bez dwóch "końcowych") jak z wyprawy Frodo i Sama do Mordoru...

To coś z Hobbitem?
Chyba takie konotacje podaje google, kiedy mu wrzuciłem te hasła.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2013 16:17

Czerwone paski zamieniam na krzyże tego samego koloru i od tego momentu rozpoczynam powrót. Ścieżka chwilami zamienia się w nierówny, kamienisty trakt, ale wielkie płyty tkwią na ogół mocno w gruncie i idzie się dosyć wygodnie. Z mgły wynurza się jakaś dziewczyna, a za nią reszta jej towarzystwa. Znów krótka rozmowa - kiedy dziewczyna się dowiaduje, że jestem z Polski, prezentuje mi z dumą kilka naszych zwrotów grzecznościowych. Również na pożegnanie słyszę poprawnie wymówione "do zobaczenia". Chwilę później spotykam znajomą już grupkę, z którą rozstałem się na przełęczy Kleopatry, po czym zaczyna się krótkie podejście pod majaczącą we mgle poszarpaną grań.

Ścieżka prowadzi pod skalny mur w miejscu wylotu stromego żlebu - to Strunga Ciobanului, czyli Pasterski Przesmyk. Również i tutaj zamontowano parę łańcuchów, jednak przejście jest o wiele łatwiejsze od Diabelskiego i po chwili jestem na przełączce. Kiedy schodzę na drugą stronę, stopniowo spod chmur zaczyna się ukazywać świat.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.10.2013 16:41

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Kilka ostatnich zdjęć (no, może bez dwóch "końcowych") jak z wyprawy Frodo i Sama do Mordoru...

To coś z Hobbitem?
Chyba takie konotacje podaje google, kiedy mu wrzuciłem te hasła.

Pozdrawiam,
Wojtek

Z Tolkiena, ale z Władcy Pierścieni :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2013 12:14

tony montana napisał(a):Z Tolkiena, ale z Władcy Pierścieni :)

Mhm. Ja to w tej dziedzinie oblatany nie jestem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2013 22:41

Dobry moment na posiłek - pochłaniam przedostatnią bułkę, jeszcze przygotowaną w domu - po czym ruszam w dół. Krótko za miejscem, gdzie z przełęczy Kleopatry schodzą niebieskie trójkąty, spotykam nie kogo innego, jak chłopaków, którzy nocowali w namiocie przy schronisku Barcaciu. Idą tym trawersem, ale mają zamiar przejść przez wierzchołek Negoiu. Pytają, czy w godzinę się wyrobią, bo chcieliby zanocować już za nim, przy jeziorze Caltun.
Od przełęczy na szczyt jakieś pół godziny, ale ile stąd na przełęcz - nie mam pojęcia. Przy rozstaniu polecam ich uwadze zespół Krakowiaków, a konkretnie jego piękniejszą część. Ładne dziewczyny, a lambda korzystne.

- Jeśli spotkamy, nie pozwolimy im więdnąć - śmieją się.

RIMG0282.JPG

RIMG0283.JPG

RIMG0285.JPG

RIMG0287.JPG

RIMG0289.JPG

RIMG0290.JPG

RIMG0292.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.10.2013 00:48

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Z Tolkiena, ale z Władcy Pierścieni :)

Mhm. Ja to w tej dziedzinie oblatany nie jestem. ;)

Za to jako swat musiałeś stanąć na wysokości :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România