Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.08.2013 20:04

Trasa podnosi się tylko przez chwilę, po czym zaczyna opadać. Trwa to dosyć długo i gdyby nie obecność szlaku, myślałbym, że pobłądziłem. Na koniec nawet kilka zakosów na dno dolinki, gdzie przechodzę przez potok. Po drodze mój czworonożny kompan ścina zakosy - chyba zna drogi w okolicy. No dobrze, zakładam, że po prostu wybrał sie na spacer. Wreszcie ścieżka zaczyna się podnosić. Przecinam główny potok - to chyba górny bieg Avrigu - i w pobliżu spadającej kaskady pnę się stromiej na trawiastą bulę. Wtedy do moich uszu dochodzi pierwszy, jeszcze daleki szczek. Kiedy się wynurzam, dostrzegają mnie strzegące owiec psy i z kakofonią ujadania ruszają pędem w moją stronę. To znaczy, że w gwałtownym tempie zbliża się do mnie kolejne spotkanie trzeciego stopnia. Ale nagle...

Nagle coś się w zachowaniu psów zmienia. Zatrzymują się, przestają szczekać, po czym już wolniej zmierzają jakby jeszcze w moją stronę, ale pod odrobinę innym kątem. Ach! Wszystko jasne! Pies schroniskowy wzbudził ich zainteresowanie. Podbiegają do niego z wyraźnym brakiem złowrogich oznak. Czyli przypadkowy kompan skorzystał z mojego towarzystwa, by odwiedzić kumpli na hali. A ja schodzę na dalszy plan.

RIMG0069.JPG

RIMG0070.JPG

RIMG0071.JPG

RIMG0072.JPG

RIMG0073.JPG

RIMG0074.JPG

RIMG0075.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.08.2013 15:52

RIMG0076.JPG

RIMG0077.JPG

RIMG0078.JPG

RIMG0079.JPG

RIMG0080.JPG

RIMG0081.JPG

RIMG0082.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.08.2013 20:53

RIMG0083.JPG

RIMG0084.JPG

RIMG0085.JPG

RIMG0086.JPG

RIMG0087.JPG

RIMG0088.JPG

RIMG0089.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.08.2013 09:23

Franz napisał(a):Obrazek

Z psem na spacerze?

:mrgreen:

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2013 13:37

Jacek S napisał(a):Z psem na spacerze?

:mrgreen:

Tiaa... trudno określić, kto kogo wziął na spacer...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.08.2013 16:15

Franz napisał(a):
RIMG0078.JPG

Niektóre wyglądają, jakby były gotowe do ... ATAKU ;)

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2013 16:28

tony montana napisał(a):
RIMG0078.JPG

Niektóre wyglądają, jakby były gotowe do ... ATAKU ;)

Obrazek

Bo to łowce kropka bee...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2013 17:16

Skoro, chłopaki, jeszcze tu zaglądacie - to dorzucam kilka zdań tekstu do poprzednio zamieszczonych fotek.

Zwabiony szczekaniem pojawia się i pasterz - wielki i brodaty - i uspokaja psy.
- Buna dimineata! - pozdrawiam go.
- Dimineata! - słyszę w odpowiedzi - Dimineata plecati.

Racja, wcześnie rano wyszedłem w góry. Ale kiedy ktoś ma długą trasę do przejścia, nie może zasypiać gruszek w popiele. Ani samego siebie w wyrku.

Zamieniamy kilka zdań; pasterz właśnie schodzi z owcami na hale poniżej koszaru. Jakiś dzieciak uwija się też wokół nich, żeby się nie rozbiegły - może w zastępstwie psów, które chwilowo znalazły sobie inne zajęcie. Mam cichą nadzieję, że Ciapuś szedł ze mną tylko do tego miejsca i że nie wybierze się w dalszą drogę. Niestety, szybko się okazuje, jak bardzo płonna była ta nadzieja. Kiedy rozstaję się z pasterzem i dzieli mnie już jakieś dwieście metrów od stada owiec, przecinając trawy, sunie szybko w moją stronę niechciany kompan. Jeszcze raz próbuję mu wyperswadować pomysł górskiej wędrówki, ale z nieodmiennym skutkiem, a dokładniej - nieodmiennie bezskutecznie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2013 13:43

Teraz bardziej stromo i nie trwa długo, jak staję nad brzegiem jeziora Avrig.

RIMG0090.JPG

RIMG0091.JPG

RIMG0092.JPG

RIMG0093.JPG

RIMG0094.JPG

RIMG0095.JPG

RIMG0097.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2013 14:48

Franz napisał(a):Skoro, chłopaki, jeszcze tu zaglądacie - to dorzucam kilka zdań tekstu do poprzednio zamieszczonych fotek.

Zwabiony szczekaniem pojawia się i pasterz - wielki i brodaty - i uspokaja psy.
- Buna dimineata! - pozdrawiam go.
- Dimineata! - słyszę w odpowiedzi - Dimineata plecati.

Racja, wcześnie rano wyszedłem w góry. Ale kiedy ktoś ma długą trasę do przejścia, nie może zasypiać gruszek w popiele. Ani samego siebie w wyrku.

Zamieniamy kilka zdań.....

:-I logladamy..... a co momy nie ogladac ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2013 16:00

tony montana napisał(a):I logladamy..... a co momy nie ogladac ;)

"Nierozwiany mit
w dali drugi plan
w dwóch odbiciach drugi brzeg.
Tylko wstawić w złoto ram."

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2013 16:13

Co te psy widzą w Tobie, bo to już nie pierwszy, który za Tobą podąża :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2013 16:28

Kenik napisał(a):Co te psy widzą w Tobie, bo to już nie pierwszy, który za Tobą podąża :)

Ano, nie pierwszy. Zdarzało się już kilka razy, że psy towarzyszyły mi w całodniowej wędrówce. Pewnie takie same włóczykije, jak i ja.

Tym razem bardzo się chciałem delikwenta pozbyć, gdyż trasa, którą obrałem, należy do najtrudniejszych w Rumunii. Wiedziałem, że ten pies nie dałby rady jej przebyć.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.08.2013 21:07

Franz napisał(a):

Tym razem bardzo się chciałem delikwenta pozbyć, gdyż trasa, którą obrałem, należy do najtrudniejszych w Rumunii. Wiedziałem, że ten pies nie dałby rady jej przebyć.

Tak sobie myślę , że może on myślał tak samo jak Ty , bardzo się o Ciebie martwił i z pełnym poświęceniem postanowił Ci towarzyszyć :idea: :wink:

Kilka razy też miałem spotkanie z psem ( psami ) w Rumunii i dziwne wrażenie , że szukają opiekuna na stałe , albo chociaż towarzystwa do posiłku :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.08.2013 13:02

piotrf napisał(a):Kilka razy też miałem spotkanie z psem ( psami ) w Rumunii i dziwne wrażenie , że szukają opiekuna na stałe , albo chociaż towarzystwa do posiłku :wink:

Spotykałem tez ostre psy pasterskie, zwykle wrogo do obcych nastawione - broniły terytorium...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România