Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
piotrf
Weteran
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.07.2013 23:37

Franz napisał(a):A jeszcze nad samym ranem może przyśni mi się Cheile Rametului sprzed paru lat...

Gdybym to ja miał takie sny nad ranem , kolację jadłbym tam na miejscu 8) zapewne już jako samotny człowiek :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2013 11:45

piotrf napisał(a):Gdybym to ja miał takie sny nad ranem , kolację jadłbym tam na miejscu 8) zapewne już jako samotny człowiek :wink:

Wszystkie te sny się wcześniej czy później urzeczywistniły. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 04.07.2013 11:55

Franz napisał(a):Może w marzeniach sennach zjawią się jeszcze wizje spacerów po drugiej strony doliny. Tam gdzie ruiny Cetatea (twierdza) Trascaului i doskonały widok na Skałę Szeklerów...

P28G1395.JPG

P28G1415.JPG

Nam niekorzystny zbieg okoliczności nie pozwolił na wejście pod ruiny w ostatnią niedzielę.
Pod koniec dnia wlekliśmy się tą drogą na dole drugiego zdjęcia.
Ale mam sporo zdjęć z czerwonego szlaku, kwitnących właśnie łąk i hal.
Jeśli będzie zainteresowanie, to założę wątek na temat naszego Torocko, Alba Julia i Sibiu.
Prowadził nas Michał Jurecki, więc wiedział co pokazać.

Krzysztof
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2013 12:24

kw napisał(a):Jeśli będzie zainteresowanie, to założę wątek na temat naszego Torocko, Alba Julia i Sibiu.

Myślę, że kilka osób chętnie Ci będzie towarzyszyć.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.07.2013 00:04

Franz napisał(a):
kw napisał(a):Jeśli będzie zainteresowanie, to założę wątek na temat naszego Torocko, Alba Julia i Sibiu.

Myślę, że kilka osób chętnie Ci będzie towarzyszyć.

Jestem o tym przekonany 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2013 12:06

piotrf napisał(a):Jestem o tym przekonany 8)

Jeszcze DarCro - to już na pewno masz trzech czytelników.

kw napisał(a):Nam niekorzystny zbieg okoliczności nie pozwolił na wejście pod ruiny w ostatnią niedzielę.

A swoją drogą - ciekaw jestem, co to za niekorzystny zbieg...

Pozdrawiam,
Wojtek
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 05.07.2013 12:36

Franz napisał(a):A swoją drogą - ciekaw jestem, co to za niekorzystny zbieg...

Pozdrawiam,
Wojtek

W sumie skończyło się dobrze, ale kobieta nam zasłabła i trzeba było organizować transport.
Nie byliśmy więc w ruinach ani w knajpie pod, tam gdzie jedli flaczki i zupę estragonową.

Krzysztof
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2013 15:19

kw napisał(a):W sumie skończyło się dobrze, ale kobieta nam zasłabła i trzeba było organizować transport.
Nie byliśmy więc w ruinach ani w knajpie pod, tam gdzie jedli flaczki i zupę estragonową.

To dobrze, że skończyło się bez poważniejszych reperkusji.
A ruiny - malownicze, chociaż tego typu miejsc jest w Rumunii więcej.

Pozdrawiam,
Wojtek
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 06.07.2013 14:54

Franz napisał(a):Jeszcze DarCro - to już na pewno masz trzech czytelników.

Pozdrawiam,
Wojtek

Ee tam trzech.Co najmniej czterech.
Ja tu już od dawna zaglądam,co delikatnie mówiąc
nie pozostaje bez wpływu
na mój planowany węgierski urlop.

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2013 15:09

M. napisał(a):Ee tam trzech.Co najmniej czterech.
Ja tu już od dawna zaglądam,co delikatnie mówiąc
nie pozostaje bez wpływu
na mój planowany węgierski urlop.

To już silna grupa. :)

M. napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=P225LpGGOfk

Muzyka piękna. Teledysk też niezły.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2013 20:24

DarCro napisał(a):Ale takiego Satu Mare lub Cluj nie masz w spisie na początku. Pewnie dlatego, że miasta traktujesz bardziej po macoszemu. :)

Cluj czeka na uzupełnienie spisu treści, w którym zatrzymałem się na Braszowie. Zrobię to lada moment.

Spis treści uzupełniony.
Nie uwzględniłem pojedynczych fotek, które czasami dorzucam w charakterze urozmaicenia, a jedynie miejsca z głównego toku narracji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 16:33

Okazuje się, że zapomniałem zamieścić mapkę przejazdów do ostatnich odcinków długiego majowego weekendu. Zatem teraz ta zaległość:

Romapa.jpg

A - Targu Mures
B - Turda
C - Cluj-Napoca
D - Huedin
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 17:36

A oto już mapka dojazdu do aktualnie opisywanej wyprawy:

Romapa.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 18:22

I zbliżenie na góry, stanowiące cel pierwszych wycieczek w ramach tej wyprawy - najwyższego pasma Karpat Południowych z najwyższym szczytem Rumunii.
Oto Muntii Fagaras [muncij fagarasz]:

Romapa.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.08.2013 14:02

Dzień pierwszy.

Muntii Fagaras.

Noc mija spokojnie - dzieciak tylko raz zrobił krótką, niezbyt natarczywą pobudkę. Kiedy rano mój budzik się uruchamia, gaszę go szybko i cicho zwijam manele. Zgodnie z wczorajszymi ustaleniami, zostawiam śpiwór w schronisku i wychodzę na zewnątrz, opuszczając śpiące nadal towarzystwo. Natomiast budzą się trzy schroniskowe psy, z czego jeden - wyraźnie młody i żądny przygody - rusza w ślad za mną. Zatrzymuję się i próbuję go nakierować z powrotem na schronisko. Daremnie...
Nie wiem, jak jest po rumuńsku "do budy!", a odsyłanie do domu w ogóle nie odnosi skutku. Co kilka kroków robię mały postój i próbuję pozbyć się towarzystwa. Odwracam psa w drugą stronę i lekkim klapsem próbuję nadać mu prędkość początkową. Już mi się wydaje, że odniosłem sukces, jak po chwili znowu sympatyczny czworonóg plącze mi się koło stóp.

Nie mogę go zabrać ze sobą - trasa będzie zbyt trudna dla niego. Znowu więc ponawiam próby odegnania kumpla intruza - w coraz bardziej szorstki sposób - ale wszystko to, jak grochem o ścianę. Mógłbym zacząć rzucać w niego kamieniami, ale... nawet w spotkaniach z groźnymi psami pasterskim nie używałem tej metody, więc cóż dopiero z tą wpatrzoną we mnie mordą...

Jednak trzeba działać, więc próbuję metody krzyku i groźnego wymachiwania rękoma. Uff... udało się w końcu - pies został. Ruszam wreszcie spokojny, ale po jakichś dwustu metrach dostrzegam go - zachowując ostrożny dystans, sunie za mną. Ręce, nogi i coś tam jeszcze opadają...

RIMG0062.JPG

RIMG0063.JPG

RIMG0064.JPG

RIMG0065.JPG

RIMG0066.JPG

RIMG0067.JPG

RIMG0068.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România