Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 11:35

mysza73 napisał(a):ustalenie w których wątkach coś przez noc naskrobałeś :wink: ,

W nocy to ja śpię. ;)
Wczoraj pchnąłem do przodu wątki: Alpy, Bośnia i Hercegowina, Po obu stronach Pierenjów, Czarnogóra.

Pozdrawiam,
Wojtek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.06.2013 11:55

Franz napisał(a):Wczoraj pchnąłem do przodu wątki: Alpy, Bośnia i Hercegowina, Po obu stronach Pierenjów, Czarnogóra.

Pozdrawiam,
Wojtek

Przyznaję się bez bicia, że chwilę czasami muszę pomyśleć, gdzie z Wami podróżuję czytając i oglądając Wasze relacje. :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 12:29

kaszubskiexpress napisał(a):Przyznaję się bez bicia, że chwilę czasami muszę pomyśleć, gdzie z Wami podróżuję czytając i oglądając Wasze relacje. :mrgreen:

Bo się uwijam, jak w ukropie.
Ale spieszmy się opisywać wyjazdy - tak szybko nadchodzą...
;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.06.2013 13:16

Franz napisał(a):Prolog

Za nią wreszcie mogę przyspieszyć i… stop. Patrol. Drogówka. Suszarka. Pech…
....
Teren zabudowany. A ile miałem? – pytam. O 27 za dużo. Wzdycham głęboko – tak wolno jadę, a jednak zbyt szybko. Panowie mundurowi wypytują, a ja zaspokajam ich ciekawość. Do Rumunii. Nie, nie do pracy, w góry. Gdzie pracuję? Tu również odpowiadam zgodnie z prawdą. Popatrzyli po sobie, kiwnęli głowami i oddali mi dokumenty.

Chyba musiało zrobić wrażenie, to, gdzie pracujesz ;)

8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 13:46

tony montana napisał(a):Chyba musiało zrobić wrażenie, to, gdzie pracujesz ;)

Szczerość popłaca. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.06.2013 13:49

kaszubskiexpress napisał(a):Przyznaję się bez bicia, że chwilę czasami muszę pomyśleć, gdzie z Wami podróżuję czytając i oglądając Wasze relacje. :mrgreen:

Też tak mam ... :lol:
Franz napisał(a): ... Ale spieszmy się opisywać wyjazdy - tak szybko nadchodzą...
;)

Pozdrawiam,
Wojtek

I git MALINA :mrgreen: . Damy radę :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 13:55

Potter napisał(a):Też tak mam ... :lol:

Ja mam inaczej. Oglądam swoje fotki, odsłuchuję notatki i dowiaduję się ciekawych rzeczy o minionych wyjazdach... :?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 20:53

Długo nie siedzę – jeszcze dziś mam zamiar wrzucić plecak na grzbiet. Składam graty i ruszam w ostatni etap jazdy. Za Sibiu Bukareszt w lewo i Bukareszt w prawo – wybieram lewy wariant i kawałek dalej, w Avrig, opuszczam przelotówkę. W miasteczku główna droga zamknięta – jakiś objazd, chyba z powodu targu. Drogowskaz mówi do mnie: Marsa. Niech będzie, nie sprawdzam mapy, ale kiedy przekraczam rzekę, wiem, ze się zagalopowałem. Zatem powrót, skręt w jakąś szutrową drogę, która doprowadza do asfaltu. Jednak ten po chwili również próbuje przebyć rzekę, przed czym ja się zdecydowanie bronię. Znowu powrót do miasteczka, przejazd w stronę centrum, odbicie w prawo i wreszcie mam coś, co wygląda na moją drogę. A czemu tak zażarcie się bronię przed przejechaniem na drugą stronę rzeki? Bo z mapy tych gór wynika, że dopiero w pobliżu głównego grzbietu, już na piechotę, powinienem to uczynić.

Na niezbyt szerokiej, ale asfaltowej i nawet nie tak dziurawej drodze stoi drogowskaz: Poiana Neamtului 15km. Doganiam jakąś kawalkadę samochodów i zatrzymuję się na pierwsze kilka fotek gór, w kierunku których zmierzam. Bardzo się już na nie cieszę – ostatnio chodziłem po nich strasznie dawno temu. I oto po trzydziestu dwu latach ponownie odwiedzę Góry Fagaras.

RIMG0003.JPG

RIMG0004.JPG

RIMG0005.JPG

RIMG0006.JPG

RIMG0007.JPG

RIMG0010.JPG
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.06.2013 21:20

No i pięknie się zaczyna :) , na dodatek spotakanie po 32 latach było udane, a nie jak naszym mężom z Retezatem :wink: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 21:41

dangol napisał(a):No i pięknie się zaczyna :) , na dodatek spotakanie po 32 latach było udane, a nie jak naszym mężom z Retezatem :wink: .

Przyznaję, spotkanie okaże się bardzo udane. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 21:48

O kurtka na wacie ... niezłe wypiętrzenia :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 22:23

Kenik napisał(a):O kurtka na wacie ... niezłe wypiętrzenia :)

A to te same Karpaty, które masz blisko domu, tylko bardziej... Południowe. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2013 22:27

Franz napisał(a):A to te same Karpaty, które masz blisko domu, tylko bardziej... Południowe. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

Bardziej Południowe ... hmmm, a ja zawsze myślałam, że na południu mapy mieszkam. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2013 22:58

Kenik napisał(a):Bardziej Południowe ... hmmm, a ja zawsze myślałam, że na południu mapy mieszkam. :wink:

Mieszkaniec Oslo podobnie patrzałby na mapę. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.06.2013 23:17

Franz napisał(a):Nie wiem, jak to się stało, ze nie widziałem Twojego wpisu - przepraszam, Piotrze.

Nie masz za co przepraszać , działasz równocześnie w tylu wątkach , że z trudem za Tobą nadążam :) , ale do tego wątku zaglądam zawsze . Wiem jak trudno zapanować nad wszystkim gdy pisze się jedną relację , a co dopiero kilka . . .

dangol napisał(a):
Bardzom ciekawa, cóż to za inspiracja z mej strony?
Jakiś spacerek po Fogaraszach masz na myśli?

Dokładnie 8) , a inspiracja jest tutaj . Pamiętam tą relację , bo wtedy rozminęliśmy się w Rumunii , jechaliśmy podobnymi trasami w przeciwnym kierunku . . .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România