Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
FUX
Weteran
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.06.2013 06:12

I jak po zmianie?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2013 12:03

FUX napisał(a):I jak po zmianie?

Taniej. :P
Wprawdzie, kiedy kupiłem wóz z silnikiem Diesla, to od razu cena oleju podskoczyła i przekroczyła cenę benzyny. Ale potem się wyrównało, a on jednak pali mniej niż benzynowy.

Na pierwszym wyjeździe (BiH w wersji samochodowej) spalił w całości średnio 6,2 l/100km, a teraz w maju w Chorwacji chyba 5,4. Jak go nie kochać?.. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2013 14:00

Wyjazd dobiegł końca, zatem wypada mi podziękować tym, którzy mi towarzyszyli, a po trzykroć tym nielicznym, którzy czasami zdecydowali się ujawnić.

Można by się zastanowić, czy pasuje on do "...na weekend... ościennie" ;)

Zapraszam jednocześnie na przyszłe odcinki relacji. Teraz znów pojawią się między innymi góry - ale nie tylko, bo i cerkwie, i miasta, i zamki - a w górach będzie można natrafić również na takie widoki:

P29G1933.JPG

RIMG0366.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2013 14:05

Czuję się zaproszona. :)
Ta bula niczym białym obrusem przykryta ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2013 14:17

Kenik napisał(a):Czuję się zaproszona. :)

:P

Kenik napisał(a):Ta bula niczym białym obrusem przykryta ;)

Tam nawet w lecie potrafią biały obrus położyć. A to jesień już...

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.06.2013 14:37

Ta dróżka jest w moich planach :wink: ,
a asfalt to chyba nówka sztuka, bo pasy takie bielutkie 8O .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.06.2013 14:42

mysza73 napisał(a):Ta dróżka jest w moich planach :wink: ,

Ładna ścieżynka, nie powiem ... A suszą na niej Miśki czasem? ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.06.2013 14:51

Te drogi są mi znajome :P , ale z moich nieśmiałych planów tegorocznych ich nie usuwam , bo Danusia ( Dangol )
podsunęła mi pewien pomysł 8)

tony montana napisał(a):
Ładna ścieżynka, nie powiem ... A suszą na niej Miśki czasem? ;)

No pewnie , . . . brunatne , futerka , po deszczu , jeżeli słoneczko zaświeci :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.06.2013 14:53

mysza73 napisał(a):Ta dróżka jest w moich planach :wink: ,

Od razu zaznaczę, że to są dwie zupełnie różne szosy.

tony montana napisał(a):Ładna ścieżynka, nie powiem ... A suszą na niej Miśki czasem? ;)

Każdą z nich jechałem więcej niż jeden raz, ale jeszcze radarowców nie spotkałem.
Rajdowców - owszem. Na motocyklach...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.06.2013 12:17

piotrf napisał(a):Te drogi są mi znajome :P , ale z moich nieśmiałych planów tegorocznych ich nie usuwam , bo Danusia ( Dangol )

Nie wiem, jak to się stało, ze nie widziałem Twojego wpisu - przepraszam, Piotrze.

A transalpiną za każdym razem jechałem, gdy jeszcze nie była dopuszczona do ruchu. Chociaż za drugim razem spotykałem już zwykłe samochody, nie tylko wywrotki, koparki i spychacze.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.06.2013 17:01

Zacznę jednak uroczyście - od ślubu:

P21G0024.jpg
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.06.2013 17:26

piotrf napisał(a): Te drogi są mi znajome :P , ale z moich nieśmiałych planów tegorocznych ich nie usuwam , bo Danusia ( Dangol )

Bardzom ciekawa, cóż to za inspiracja z mej strony?
Jakiś spacerek po Fogaraszach masz na myśli?

A moje marzenia o Retezacie coraz bardziej blado wyglądają... Po ostatnim tatrzańskim epizodzie wygląda na to, że kilkudniowy Retezat w plecakiem :? już nie dla mnie :( :( :(
Muszę wiec poczekać na obszerniejszą relację Wojtka :) i tym się zadowolić...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.06.2013 11:40

dangol napisał(a):A moje marzenia o Retezacie coraz bardziej blado wyglądają... Po ostatnim tatrzańskim epizodzie wygląda na to, że kilkudniowy Retezat w plecakiem :? już nie dla mnie :( :( :(
Muszę wiec poczekać na obszerniejszą relację Wojtka :) i tym się zadowolić...

Szkoda, że ostatnim razem nie udalo się Wam nieco więcej tego Retezatu uszczknąć.
A u mnie teraz... no właśnie - te najbardziej popularne pasma Rumunii.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.06.2013 22:53

Prolog

Zaczęło się od głupiego pomysłu – zamiast pojechać tradycyjnie przez Cieszyn, postanowiłem sprawdzić znów po przerwie wariant przez Zwardoń. W połączeniu z drugim głupim pomysłem – wyjazdem po godzinie 16:00 w piątek – nie mogło oznaczać niczego innego, jak dużą stratę czasu na samym wstępie. W efekcie po godzinie dopiero jestem w Bielsku-Białej, a dalej jest jeszcze gorzej i w jednym niekończącym się, a poruszającym się bardzo wolno sznurze samochodów z dużym opóźnieniem dojeżdżam do Żywca. Krótki odcinek trasą szybkiego ruchu i znowu tłok na drodze przez Węgierską Górkę. Za nią wreszcie mogę przyspieszyć i… stop. Patrol. Drogówka. Suszarka. Pech…

Teren zabudowany. A ile miałem? – pytam. O 27 za dużo. Wzdycham głęboko – tak wolno jadę, a jednak zbyt szybko. Panowie mundurowi wypytują, a ja zaspokajam ich ciekawość. Do Rumunii. Nie, nie do pracy, w góry. Gdzie pracuję? Tu również odpowiadam zgodnie z prawdą. Popatrzyli po sobie, kiwnęli głowami i oddali mi dokumenty. Jedź pan, tylko spokojniej. Ha! Ocaliłem dwieście złotych i kilka punktów.

Dalej do granicy jadę już bez przygód - w Żylinie wspominam miejsce, gdzie zapłaciłem kiedyś na ograniczeniu do czterdziestu, podczas gdy teraz obowiązuje siedemdziesiątka, tracę jeszcze trochę czasu na zacisku w przełomie Wagu, a potem już spokojnie i standartowo przez Zvolen, Lucenec i wjeżdżam na Węgry. Przed Miszkolcem znajduję sobie nocleg, a kiedy następnego dnia budzik zaczyna mój dzień o 5:30, samochód otacza gromada kotów. Z godnością i bez pośpiechu oddalają się, kiedy zwijam graty. Dalszą podróż przerywam dopiero na granicy, gdzie wymieniam pieniądze – zaskoczenie, bo dostaję za euro 3,95 lei, co oznacza, że złotówka stoi odrobinę wyżej od rumuńskiej waluty. Natomiast benzyna podskoczyła i wcale nie jest tańsza niż w Polsce. Oradea - rzucam okiem na kantory w mieście; okazuje się, że należało się wstrzymać z ta wymianą na granicy. Trudno.

Dalszy kierunek jazdy to Deva i kurs na Sibiu, ale jeszcze przed nim zjeżdżam na zapraszające wręcz łąki – pora na kawkę i ustalenie szczegółów dojazdu na docelowe miejsce.

RIMG0001.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.06.2013 07:33

Franz napisał(a):
Dalszy kierunek jazdy to Deva i kurs na Sibiu, ale jeszcze przed nim zjeżdżam na zapraszające wręcz łąki – pora na kawkę i ustalenie szczegółów dojazdu na docelowe miejsce.

U mnie też pora na kawkę i ... ustalenie w których wątkach coś przez noc naskrobałeś :wink: ,
no i okoliczności przyrody mam nieco gorsze :roll: :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România