Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 12:25

Obrazek

To kalendarium wygląda nadzwyczaj świeżo. Aż mi się nie chce wierzyć, że to już kilkanaście lat zapuszczenia.

Natomiast co do mojego foto skrzywienia w takich miejscach ... jakbyście gdzieś natrafili na haftowane podkolanniki albo siedziska na krzesła bardzo proszę o fotki.
Może niedługo założę temacik z mojego pobytu w Anglii to pokażę o co mi dokładnie chodzi. :)
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 12:37

piotrf napisał(a):
Franz napisał(a):[
Mają tych ruin w 3D... A wiele naprawdę pięknych.

Przez cztery i pół roku mieszkałem tam i właściwie co drugi weekend włóczyłem się samochodem po takich miejscach - widziałem wiele z nich , ale zostało chyba więcej do zobaczenia :lol:

Pozdrawiam
Piotr

A pokazałeś tutaj może co nieco bo chętnie bym poczytała. :wink:
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2013 12:45

Kenik napisał(a):Może niedługo założę temacik z mojego pobytu w Anglii to pokażę o co mi dokładnie chodzi. :)

Anglii? :lol:
Oo! Świetnie! Ja mam właśnie zamiar pokazać małe co nieco z Anglii, ale bez hafcików. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 13:08

Franz napisał(a):Anglii? :lol:
Oo! Świetnie! Ja mam właśnie zamiar pokazać małe co nieco z Anglii, ale bez hafcików. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

No to ja chętnie poczytam bo pewnie jeszcze nieraz tam zawitam. Ale jakbyś zamiast hafcików miał jakieś ogrody to również bardzo chętnie. :lol:
Natomiast jeżeli będzie coś o tamtejszych górkach czy jaskiniach to z pewnością moja córka poczyta z jeszcze większym zainteresowaniem. :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2013 13:16

Kenik napisał(a):
A pokazałeś tutaj może co nieco bo chętnie bym poczytała. :wink:

Na relację z Wielkiej Brytanii nie ma czasu :? , bo chociaż materiału trochę :wink: by się znalazło od białych klifów po Mur Hadriana , a nawet dalej na północ , to 90 % znajduje się na filmach , a pozostałe 10 % to fotki raczej osobiste .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2013 17:29

Kenik napisał(a):To kalendarium wygląda nadzwyczaj świeżo. Aż mi się nie chce wierzyć, że to już kilkanaście lat zapuszczenia.

Dobra niemiecka robota. ;)

Kenik napisał(a):No to ja chętnie poczytam bo pewnie jeszcze nieraz tam zawitam. Ale jakbyś zamiast hafcików miał jakieś ogrody to również bardzo chętnie. :lol:
Natomiast jeżeli będzie coś o tamtejszych górkach czy jaskiniach to z pewnością moja córka poczyta z jeszcze większym zainteresowaniem. :lol:

Gór, jaskiń... nie będzie. To był "mountain free" wyjazd. Ogrody jakieś się napatoczyły.
Zamków, klasztorów, ruin, wnętrz rezydencji - trochę będzie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 18:41

piotrf napisał(a):
Na relację z Wielkiej Brytanii nie ma czasu :? , bo chociaż materiału trochę :wink: by się znalazło od białych klifów po Mur Hadriana , a nawet dalej na północ , to 90 % znajduje się na filmach , a pozostałe 10 % to fotki raczej osobiste .

Pozdrawiam
Piotr

No to trzeba się obejść smakiem :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 18:45

Franz napisał(a):Gór, jaskiń... nie będzie. To był "mountain free" wyjazd. Ogrody jakieś się napatoczyły.
Zamków, klasztorów, ruin, wnętrz rezydencji - trochę będzie.

Pozdrawiam,
Wojtek

No to z ciekawością czekam :D

Ale póki co to zachorowałam na Sibin czytając Twoją i nie tylko Twoją relację. Katedra św. Trójcy perełka 8O
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2013 19:27

kaszubskiexpress napisał(a):
kulka53 napisał(a): Nie wszędzie oczywiście byłem, ale uważam, że starówka Gdańska jest najpiękniejsza :idea: :D

NO BA !!!!

:wink:

Trudno się nie zgodzić :D

Nie chcę już rozszerzać tego posta o dalsze licytacje starówkowe. które wynikły w ferworze dyskusji w tym wątku ale powiem tak ... podobieństw Krakowa szukałam w Pradze i w moim mniemaniu Kraków przebija Pragę tylko Wawelem. We Wrocławiu byłam zaledwie dwa razy, więc starówkę mam tylko liźniętą ale też piękna trzeba to przyznać. W ostatnie wakacje zahaczyłam o Poznań i wprawdzie na zwiedzanie nie miałam zbyt wiele czasu ale uważam, że trzeba tam koniecznie wrócić choćby ze względu na ilość parków i ogrodów. Aaaa i Łódź trzeba sobie przypomnieć... tyle razy już na wystawy haftów mnie zapraszano :wink:
No ale wróćmy do Rumuni ... czytam więc dalej :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2013 19:49

Kenik napisał(a): No to z ciekawością czekam :D

Jeszcze jedna wrzutka z USA i potem będzie Anglia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2013 20:28

Kenik napisał(a):Ale póki co to zachorowałam na Sibin czytając Twoją i nie tylko Twoją relację. Katedra św. Trójcy perełka 8O

Moim zdaniem - Sibiu i Sighisoara, to najpiękniejsze miasta w Rumunii. Tu dodatkowo dopisała pogoda i oto jest efekt. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 13:21

Franz napisał(a):
Obrazek

Ten balkonik ...hmmm, też taki chcę :lol:
weldon
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 13:24

Mz to balkonik powinni od strony jeziora zrobić, bo tutaj, to co najwyżej przybyłych gości można wypatrywać, a wzrok uspokajać to z tej drugiej strony by się zdało :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 13:34

Od strony jeziora to komarzyce tną. Nie wątpię, że i z drugiej strony można wzrok uspokoić jakowymś wzgórkiem. :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.01.2013 14:13

Kenik napisał(a):Od strony jeziora to komarzyce tną. Nie wątpię, że i z drugiej strony można wzrok uspokoić jakowymś wzgórkiem. :D

Tam jednak ciekawszy był widok na jezioro. Nie wiem, czemu tak ten balkonik usytuowano.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România